$
נדל

היחידה המשטרתית לחקירת תאונות עבודה - לא חקרה דבר עד כה

4 חודשים אחרי הקמת יחידת פלס, שקמה במטרה לטפל במכת תאונות העבודה הקטלניות, היא עדיין לא חקרה אף תאונה; במשטרה טוענים כי "היחידה בגיבוש"

בילי פרנקל 18:5719.03.19

על אף שהוקמה במטרה מוצהרת לחקור ולטפל במכת תאונות העבודה הקטלניות בבניין - יחידת המשטרה 'פלס' הפועלת תחת היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית להב 433, לא חקרה עדיין תאונות עבודה מאז הקמתה לפני כמעט ארבעה חודשים.

 

כך עולה מתשובת משטרת ישראל לבקשת חופש מידע שהגיש לה ארגון קו לעובד. מתחילת השנה נהרגו בתאונות עבודה בענף 10 פועלי בניין, האחרון שבהם נהרג היום, ו-37 נפצעו באורח בינוני וקשה.

 

היחידה, הפועלת במשותף עם מפקחי משרד העבודה, הוקמה ב-31 בדצמבר 2018, לאחר עיכוב של שנתיים וחצי, לשם חקירת תאונות עבודה. פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה היו הראשונים לדרוש את הקמתה של היחידה, זאת לאור הכשלים בחקירות הפליליות בתחום, המתבטאים במיעוט כתבי אישום ובסגירת תיקים פליליים רבים בעילה של 'היעדר ראיות'.

 

פועלי בניין. אין מי שיחקור את הכשלים פועלי בניין. אין מי שיחקור את הכשלים צילום: 3dman_eu

 

בתשובה לבקשת חופש המידע שהגיש הארגון באשר לסמכויות היחידה ועבודתה, נכתב כי היחידה עדיין בשלבי גיבוש, וכי היא טרם חקרה אירועי תאונות עבודה. בתשובה לשאלה האם הגורם המשטרתי האמון על התאונות יהיה מפלג פלס, מבהירה המשטרה כי "המפלג יהיה גורם שיטפל בתאונות/ אירועים שינותבו אליו ולא יהווה הגורם הבלעדי במשטרת ישראל המופקד על הטיפול בכלל תאונות העבודה".

 

כפי שמצוין בתשובת המשטרה: "נכון לעכשיו היחידה, שעתידה למנות 99 תקני משטרה ו-5 חוקרי משרד העבודה, נמצאת בשלבי הקמה ועיצוב תפיסת ההפעלה שלה וטרם איישה באופן מלא את התקנים. בנוסף, חוקרי היחידה טרם קיבלו את כלל ההכשרות הנדרשות.

 

היחידה עוסקת בהקמת מערך מודיעין ולימוד התחום, על מנת לאתר את מחוללי התופעה, שלהם ההשפעה הרבה על תחום הבטיחות ועל גורמי הסיכון שמובילים בסופו של יום לתאונות. ייעוד המפלג שהוקם הוא לשפר את האכיפה והמניעה בתחום תאונות העבודה, צמצום תאונות העבודה הגורמות לפגיעה בחיי אדם ובהיקף הפיצויים שהמדינה נדרשת לשלם לנפגעי התאונות".

 

בתשובה לשאלה באשר לסמכויות היחידה, מציינת המשטרה כי היא תמקד את אסטרטגיית האכיפה בשלושה צירי פעילות, בהם "אכיפה משולבת – תקיפת עבריינים רצידיביסטים מתחום ענף הבנייה (כגון גורמים המפעילים אתרי בנייה תוך התעלמות מדרישות הבטיחות והחוק, חברות בנייה וקבלנים הפועלים כאמור), בשילוב זרועות עם גורמי אכיפה מקבילים, אגב הפעלת סנקציות מנהליות, פתיחת תיקי חקירה ואיסוף מודיעיני".

 

שני אפיקי פעילות נוספים הם "חשיפת פרשיות כנגד מחוללי התופעה - איתור קבוצות של גורמים העוסקים במגוון עבירות המשפיעות על תחום הבטיחות בענף הבנייה", וכן "אירועי תגובה - חקירת אירועים של תאונות עבודה בעלות מאפיינים ייחודיים, לדוגמה תאונות מורכבות, המערבות קריסת תשתיות או המצריכות ידע ומשאבים רבים, בהתאם לשיקול הדעת של הפיקוד".

 

עוד מצוין, כי עד כה היחידה עצרה מספר חשודים ומנהלת חקירה כנגד גורמים המפעילים חברות כח אדם בתחום השמת מנופאים ומנופים לאתרי בנייה, בחשד לעבירות מרמה ובטיחות.

 

תשובות אלו מביאות את אנשי קו לעובד לפקפק בשאלה, האם הסמכויות לחקירת תאונות עבודה יופקדו בכלל בידי היחידה. "היחידה לא רק שאינה עושה את עבודתה, אלא שאין בכוונתה לעשות אותה", טוענים שם. "המשמעות הברורה, שמוכחת כתוצאה מפעילות היחידה לאורך החודשים האחרונים, היא שהיחידה לא תחקור את הדבר הברור שעומד לנגד עינינו: פציעתם ומותם של עובדים בתאונות עבודה יום יום".

 

עו״ד גדיר ניקולא מקו לעובד הוסיפה, כי "ככל הנראה ביחידה לא תופסים תאונות העבודה הקטלניות והקשות המתרחשות על בסיס יומי כמספיק "מאתגרות" עבורם, ומחפשים תאונות מסובכות ומורכבות במיוחד ו"חשיפת פרשיות כנגד מחוללי התופעה" וחקירת "עבריינים רידיביסטים מתחום ענף הבנייה", דברים חשובים גם כן, אך הם אינם קודמים לדבר הבסיסי ביותר שמצופה מכל רשות חוקרת במדינה מתוקנת ושמשטרת ישראל אינה מקיימת: למצות את הדין עם עבריינים שגרמו ברשלנותם להריגתם ופציעתם של העובדים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x