בלעדי
טבע מוכרת לקבוצת לוינשטין את הזכויות בקרקע בהר חוצבים
אחד מסמלי המאבק של עובדי טבע נגד הפיטורים יימכר לקבוצת הנדל"ן תמורת 171 מיליון שקל. מפעל הטבליות ייסגר בסוף השנה, והרוכשת מתכוונת להשכיר את החדרים הנקיים שבו ולממש את זכויות הבנייה הבלתי מנוצלות בהיקף של 70 אלף מ"ר
טבע מוכרת את הזכויות לקרקע שעליה ממוקם מפעל הטבליות שלה בהר חוצבים בירושלים לקבוצת לוינשטין הבורסאית תמורת 171 מיליון שקל. המחיר כולל את היוון דמי החכירה לרשות מקרקעי ישראל, והתמורה תועבר במזומן עם פינוי המפעל, שמתוכנן לסוף השנה.
- המשבר בטבע: מרבית הפיטורים במפעל בירושלים נדחו לסוף 2019
- רפאל מקימה מרכז פיתוח חדש בירושלים
- לצערו של קור שולץ, טבע כבר מתומחרת נכון
לטבע שני מפעלים בירושלים, שניהם בהר חוצבים. שטח הקרקע שעתידה להימכר ללוינשטין הוא 31 דונם, ובה פועל מפעל הטבליות של החברה. הקרקע נחכרה ב־1972, והחכירה עומדת להסתיים בשנת 2021. הקרקע אמנם מוחכרת, אולם מעמדו של החוכר קרוב מאוד לזה של בעלים. טבע הקימה את מפעל הטבליות ב־2003, בתקופת כהונתו של היו"ר המיתולוגי שלה אלי הורביץ. שטחו של המתקן השני של טבע בהר חוצבים, המפעל הרב־תחומי, הוא 30.7 דונם.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לוינשטין, שבשליטת שאולי לוטן, תבצע את העסקה באמצעות שתי חברות - משולם לוינשטין הנדסה וקבלנות ולוינשטין נכסים. במתחם יש זכויות בנייה לא מנוצלות בהיקף של כ־70 אלף מ"ר לשטחי שירות, מתוכם 32 אלף מ"ר עיליים ו־38 אלף מ"ר תת־קרקעיים.
מפעל הטבליות בירושלים היה אחד מסמלי המאבק של עובדי טבע בתוכנית שמובילה ההנהלה החדשה בראשות קור שולץ לסגירת מפעלים בארץ ובעולם. במקום נערכו הפגנות, נחסמו כבישים ונשרפו צמיגים. צעדי ההשבתה שנקטו העובדים בזירה זו, בתמיכת ההסתדרות, היו היחידים שהצליחו לסדוק את הקשיחות שהפגין המנכ"ל שולץ. ואכן, בסופו של דבר נאלצה טבע לפני כשנה וחצי להתפשר עם העובדים, אך זאת תוך הסכמות על סגירת המפעל בסוף 2019.
במסגרת הפשרה שהחזירה את העובדים לעבודה נקבע ש־100 עובדים יעזבו ב־2018 במקום 340, וכי 450 עובדים יישארו עד סגירת המפעל בסוף 2019. לאחר שהצדדים הגיעו לפשרה, הביע ששי שדה, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, תקווה שהמפעל ימשיך לפעול גם ב־2020, אך המכירה ללוינשטין מבהירה שזה לא יקרה.
סגירת מפעל הטבליות היא חלק משורת מפעלים של טבע שנסגרו בישראל ושלחו הביתה 1,000 עובדים. למשל, המפעל של טבע בקריית שמונה נמכר לקרן פימי תמורת 45 מיליון דולר.
מפעל טבע בהר חוצבים | צילום: אי פי איי |
מחירי הקרקעות באזור עומדים על 2.5–3 מיליון שקל לדונם, אבל למרות השווי הגבוה, מדובר ברכישה לא פשוטה. זאת משום שעל הקרקע בנוי מפעל, ורכישתו עשויה להתאים למספר מוגבל של קונים, וגם אלה יידרשו כנראה לבצע שינויים בבינוי. כמובן שקווי הייצור של טבע לא מתאימים ללוינשטין, שתיאלץ לבצע שינויים במבנה.
כמחצית משטח המבנה, 16 אלף מ"ר, משמשים את טבע לחדרים נקיים, ולוינשטין תשאף להשכיר חלק נרחב ככל האפשר מהם לייעוד הזה. עם זאת, להשכרה של חדרים נקיים יש יתרונות וחסרונות. היתרון הוא בדמי השכירות הכפולים כמעט שאפשר לגבות לעומת שטחים רגילים, והחסרונות הם מיעוט החברות המעוניינות בתצורה הזו.
חברות הייטק מסוימות, שמשתמשות בחדרים כאלה, כבר הביעו התעניינות בהשכרה. חלק אחר מהמבנה יושכר למטרות לוגיסטיקה, ולוינשטין מתכוונת להשתמש בזכויות הבלתי מנוצלות להקמת מבנה נוסף, שעתיד להכפיל את שטח הבנוי לכ־70 אלף מ"ר. לוינשטין פעלה עד היום בעיקר במרכז הארץ, וזו העסקה הראשונה שהיא עושה בירושלים. העובדה שמדובר באזור פיתוח, שמקנה הטבות מס, עשויה לסייע לחברה במציאת שוכרים וחברות מתחומי ההייטק, הביומד והפארמה. עם החברות הפועלות באזור נמנות מובילאיי, אמדוקס, מדינול ורפא.