$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המדינה תעניק כ־25 מיליון שקל למתחרה בנשר

שר הכלכלה מקדם מסלול מענקים לעידוד הקמה או הרחבה של מפעל מלט. המענק עשוי למנוע את סגירת הר טוב שקורס תחת מחירי ההיצף

אמיתי גזית 06:5517.03.19

שר הכלכלה אלי כהן מקדם מסלול מענקים כדי לעודד הקמה של מפעל מלט חדש או הרחבה של מפעל קיים. ל"כלכליסט" נודע כי דיון במסלול נערך בפגישה שהתקיימה בשבוע שחלף. בפגישה נכחו כהן, שר האוצר משה כחלון, שי וייל מבעלי מפעל המלט הר טוב, נחום איצקוביץ', מנהל הרשות להשקעות במשרד הכלכלה ויו"ר ועד עובדי הר טוב אבי אלימלך.

 

 

 

המסלול יאפשר לקבל מענק של 30%-20% מגובה ההשקעה במפעל. כמו כן תיבחן אפשרות לסייע להר טוב באמצעות מסלול ייחודי לשימור עובדים. ככל הידוע, עד היום רק מפעל פרי גליל בחצור הגלילית קיבל סיוע במסגרת מסלול כזה. בשני המסלולים יחד הר טוב יוכל לקבל מענק של כ־25 מיליון שקל.

 

מפעל נשר מפעל נשר צילום: אריאל שרוסטר

 

הפגישה התקיימה לאור בקשת הר טוב כי השר יעלה את שיעור ההיטל על יבוא מלט בהיצף ל־7%, במקום 0.25% עליו החליט בדצמבר האחרון. יבוא המלט במחירי היצף מאלץ את שני מפעלי המלט המקומיים - מונופול נשר, והר טוב הקטן - להוריד את מחיר המלט שהם מוכרים מתחת לסף הרווחיות. על פי כל ההערכות וכן על פי הצהרות הר טוב, אם ירידת המחירים לא תיבלם באמצעות ההיטל, המפעל ייסגר.

 

הר טוב נפל בין הכסאות

בחודשים האחרונים הופעלו על כהן לחצים על ידי יו"ר ההסתדרות לשעבר ומועמד מפלגת כחול לבן לכנסת אבי ניסנקורן וכן על ידי יו"ר ועדת הכספים משה גפני, להגדלת שיעור ההיטל. כהן מסרב לכך בתוקף כדי לעודד חדירה של היבואנים ולהמשיך לנגוס בנתח השוק של נשר. אך מחיר התחרות הוא קריסה של הר טוב הקטן, בעיקר משום שהוא משתמש בטכנולוגיות מיושנות.

 

מפעל הר טוב מפעל הר טוב

 

כדי לשפר את הפריון נדרשת השקעה של כ־100 מיליון דולר בחידוש המפעל. אלא שווייל לא מוכן להשקיע סכום זה במצב בו המדינה מאפשרת יבוא בהיצף, והחזר השקעתו אינו מובטח.

 

הוועדה המייעצת לכהן בסוגיית ההיצף המליצה להימנע מהיטל ולסייע להר טוב בעזרת מענקים. הבעיה היא כי הר טוב לא עומד בקריטריונים לקבלת מענק מהקרן לעידוד השקעות הון משום שהוא שוכן בבית שמש ולא בפריפריה הגיאוגרפית כפי שדורש החוק. בנוסף, הוא אינו מייצא, בעוד שהחוק קובע כי המענק יינתן למפעל שמייצא לפחות 30% מהתוצרת שלו.

 

הפתרון שגיבשה הרשות להשקעות הוא מסלול חדש ייעודי לענף המלט במסגרתו חברות יתחרו על מענק של 20%‑30% מהשקעתם. המענק יינתן לטובת אחת משלוש אפשרויות: הקמת מפעל מלט חדש, הרחבה של מפעל קיים, או הקמה של מפעל לטחינת קלינקר - חומר הגלם שמיוצר במפעלי מלט.

 

שפיר תתחרה על המענק

החוק לא מאפשר להעדיף מפעל אחד על פני אחר ולכן אין הבטחה שדווקא הר טוב יהנה מהמענק, אם כי יש לו יתרון משום שהוא אחד משני המפעלים היחידים בארץ שמייצרים מלט מאפס. מתחרה פוטנציאלית נוספת על המענק היא קבוצת שפיר שמקדמת בחודשים האחרונים הקמת מפעל לטחינת קלינקר.

 

כהן יבחן מסלול נוסף שעשוי לסייע להר טוב ‑ הלוואות במסגרת הקרן לסיוע למפעלים במצוקה. כיום הר טוב לא יכול לקבל את סיוע הקרן משום שגם היא מכוונת רק למפעלים בפריפריה. לאחר הבחירות ייבחן שינוי החוק כך שגם הר טוב יוכל ליהנות מתנאי הקרן: הלוואה של 20-15 מיליון שקל בריבית נמוכה והחזר בעוד חמש שנים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x