$
שווקי חו"ל

מתנגד חדש לתיאוריה הכלכלית MMT: וורן באפט

מדובר בתיאוריה כלכלית שלמעשה אומרת שמדינה לא יכולה להגיע למצב של חדלות פירעון אם היא יכולה להדפיס כסף בעצמה. לאחרונה התיאוריה עלתה לדיון הכלכלי בארה"ב בעיקר בשל מעורבותה של חברת הקונגרס האמריקאי אלכסנדרה אוקסיו-קורטס

שירות כלכליסט 10:5716.03.19

"אני לא תומך ב-MMT, ממש לא", כך אמר אתמול (ו') המשקיע המיליארדר וורן באפט, בראיון טלפוני לבלומברג. "אנחנו לא צריכים להגיע למצב שבו אנחנו נמצאים ב'אזור המסוכן', אין סיבה שנפעל כך", אמר באפט.

 

 

באפט מתייחס לתיאוריה כלכלית שתופסת לאחרונה תאוצה מחודשת בעולם - "תיאוריה מוניטרית מודרנית" (MMT). לאחרונה התיאוריה עלתה לדיון הכלכלי בארה"ב בעיקר בשל מעורבותה של חברת הקונגרס האמריקאי אלכסנדרה אוקסיו-קורטס, שאומרת שלא רק שאין לנו מה לדאוג מהחוב העצום של המדינות, אלא שזה ממש בסדר אם הוא יגדל. למעשה אומרת התיאוריה כי מדינה שמדפיסה בעצמה את הכסף לא יכולה להיכנס למצב של חדלות פירעון.

וורן באפט וורן באפט צילום: רויטרס

 

אלכסנדרה אוקסיו קורטס. תומכת בתיאוריה אלכסנדרה אוקסיו קורטס. תומכת בתיאוריה צילום: גטי אימג'ס

 

 

בכך מצטרף באפט לשורה של בכירים בכלכלה שמתנגדים לתיאוריה. ביניהם ניתן למצוא את יו"ר הפד ג'רום פאוול, מנכ"ל בלאקרוק לארי פינק ושר האוצר לשעבר לארי סמרס. באפט התייחס לתיאוריה כשנשאל בראיון מה דעתו על תקרת החוב של ארה"ב. "אני חושב שאסור להשתמש בתקרת החוב ככלי ניגוח פוליטי", אמר.

 

הרעיונות שמציעים כלכלני MMT עדיין נחשבים אזוטריים בעיני כלכלנים מסורתיים, אבל יש להם קהל מאזינים נאמן. בשנים האחרונות, בפרט מאז המשבר הפיננסי של 2008, הם זוכים לכיסוי תקשורתי מכובד, כולל כתבות פרופיל ב"ניו יורק טיימס" וב"אקונומיסט". חלק מחבריה אפילו הגיעו לעמדות מפתח. כמו סטפני קלטון, שנחשבת לדוברת בולטת בקבוצה. קלטון, פרופסורית לכלכלה באוניברסיטת קנזס סיטי מיזורי, מונתה ב־2014 לכלכלנית הראשית בוועדת התקציב בסנאט מטעם המפלגה הדמוקרטית; היא עזבה את התפקיד שנתיים לאחר מכן כדי לשמש יועצת כלכלית של ברני סנדרס בפריימריז של המפלגה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x