$
עולם

ניו זילנד: 49 נרצחו ויותר מ-20 נפצעו קשה בטבח במסגדים

לפחות רוצח אחד הסתער על מסגדים בקרייסטצ'רץ' וירה בהמונים שבאו לתפילות יום השישי. היורה, האוסטרלי ברנטון טרנט, העביר את המתקפה בשידור חי בפייסבוק. מתפלל פלסטיני: "ראיתי אדם נורה בראשו. אנשים רצו מכוסים בדם". גם ילדים נרצחו. רה"מ ארדרן: "אחד הימים השחורים בתולדותינו"

ynet 10:3415.03.19
49 בני אדם נרצחו ויותר מ-20 נפצעו קשה בטבח בשני מסגדים בקרייסטצ'רץ' שבניו זילנד. כך עדכנה הבוקר (ו') ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן. המשטרה עצרה ארבעה חשודים, שלושה גברים ואישה, ואיתרה כמה מטענים שהוצמדו למכוניות. עדיין לא ברור בוודאות כמה מחבלים השתתפו במתקפה. עד כה נחשף רק שמו של הרוצח ברנטון טרנט, בן 28 מאוסטרליה. הוא תיעד את מסע הירי והעלה אותו לפייסבוק בשידור חי.

 

בעקבות הטבח בעקבות הטבח צילום: AP

 

מתקפת הירי בוצעה במסגד א-נור שבשדרות דינס בקרייסטצ'רץ' ובמסגד בלינווד במהלך תפילות יום השישי של המוסלמים. לאחריה נקראו מסגדים ברחבי ניו זילנד לנעול את שעריהם ואזרחים נדרשו להתרחק מהמסגדים עד להודעה חדשה. הרוצח ברנטון טרנט תיעד את עצמו בסרטון לפני הירי ובמהלכו, והותיר אחריו מניפסט בן 74 עמודים שבו הסביר כי יצא למסע ההרג במחאה נגד המהגרים. ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון אישר כי אחד העצורים הוא אזרח אוסטרלי, פעיל ימין קיצוני.

 

 

 צילום: AP

 

עדי ראייה סיפרו כי קורבנות נורו מטווח קרוב, ולפי הערכות – בין ההרוגים גם נשים וילדים. רבים מהנרצחים הם מהגרים ופליטים. "ברור שאפשר לתאר זאת רק כמתקפת טרור", אמרה ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן. "זה אחד הימים השחורים בתולדות ניו זילנד. ממה שידוע לנו נראה שמדובר בפעולה מתוכננת היטב".

 

גבר פלסטיני שהיה בתוך אחד מהמסגדים ראה אדם נורה בראשו: "שמעתי שלוש יריות מהירות, ואז אחרי עשר שניות זה התחיל שוב. זה בטוח היה נשק אוטומטי – אף אחד לא יכול ללחוץ על ההדק שוב ושוב מהר כל כך. אחר כך אנשים התחילו לרוץ. חלקם היו מכוסים בדם". הוא עצמו הצטרף לקהל הבורח.

 

עד ראייה אחר סיפר שהתפלל כששמע את הירי – ואז כשברח החוצה ראה את אשתו מוטלת מתה. גבר אחר סיפר שראה ילדים נורים: "היו גופות בכל מקום".

 

הרוצח ברנטון טרנט העביר כאמור בשידור חי את המתקפה, ובשידור הוא נראה נוסע לאחד המסגדים, נכנס – ויורה ללא הבחנה באנשים שבתוכו. אחמד אל-מחמוד, עד ראייה במסגד א-נור, סיפר שהיורה היה גבר לבן ובלונדיני, חבש קסדה ולבש אפוד חסין כדורים. הוא פרץ למסגד בשעה שהמתפללים כרעו על ברכיהם כדי להתפלל.

 

 

205 יריות והשיר "להוריד קבב"

בשידור נראה הרוצח נוסע כשמוזיקה מתנגנת במכוניתו. הוא השמיע את השיר "להוריד קבב", שיר העוסק בטיהור אתני.

 

אחרי שהוא מחנה הוא נראה שולף שני רובים, צועד מרחק קצר לתוך המסגד – ואז פותח באש. הירי נמשך במשך כחמש דקות. בחדר אחד נראות יותר מעשר גופות, ואז חוזר היורה אל מכוניתו, מחליף את כלי הנשק וחוזר למסגד כדי לירות בכל מי שמראה סימן חיים. אחר כך הוא נסע משם במהירות גבוהה וירה על מכוניות חונות ועל בניינים. בסרטון אחר, שעדיין לא ברורה מידת אמינותו, נראים שוטרים מכניעים את היורה. לפי דיווחים, בסך הכול ירה הרוצח 205 פעמים.

 

התוקף סיפר כי בא לניו זילנד במיוחד כדי להתכונן ולהתאמן למתקפה, וכי הוא אינו חבר בשום ארגון. עם זאת סיפר שבעבר תרם לארגונים לאומניים ועמד בקשר איתם. לדבריו פעל לבדו, ושום ארגון לא הורה לו לבצע את המתקפה. הוא סיפר שבחר לבצע את הטב בניו זילנד דווקא בשל המקום שבו היא נמצאת – כדי להראות שגם החלקים הנידחים ביותר של העולם סובלים מ"הגירה המונית".

 

בזמן הטבח עמדה נבחרת בנגלדש בקריקט, שהגיעה לניו זילנד לצורך משחק, להיכנס למסגד שבו תקף היורה. השחקנים לא נפגעו בגופם, אולם לדברי אנשי הנבחרת הם שרויים בהלם.

 

 

ראש ממשלת ניו זילנד ארדרן אמרה: "זהו יום שחור בתולדות מדינתנו. רבים מהנפגעים הם מהגרים, חלקם פליטים שהחליטו להפוך את ניו זילנד לבית שלהם. זה אכן הבית שלי, הם חלק מאיתנו, ומי שאחראי לאירועים הקשים האלה הוא לא כזה. אני נושאת תפילה לנפגעים ולבני משפחותיהם".

 

מדובר באירוע הירי הקשה ביותר בתולדות ניו זילנד, ובעקבותיו הועלתה רמת הכוננות במדינה לדרגה הגבוהה ביותר. אירועי ירי המוניים הם דבר נדיר בניו זילנד, שהקשיחה מאוד את חוקי הנשק שלה ב-1992 והגבילה כך במידה רבה את הגישה לכלי נשק אוטומטיים למחצה. הקשחת החוקים ההיא נעשתה שנתיים אחרי שאדם לוקה בנפשו רצח ביריות 13 בני אדם בעיר ארמואנה שבאי הדרומי של ניו זילנד. עם זאת, כל אדם מעל גיל 16 יכול להגיש בקשה לרישיון לכלי נשק אחרים אחרי שהוא עובר קורס בטיחות. עובדה זו מאפשרת לניו-זילנדים לרכוש רובים ללא פיקוח ולהשתמש בהם.

 

כחמישה מיליון בני אדם חיים בניו זילנד. לפי מפקד האוכלוסין שנערך במדינה ב-2013, שיעורם של המוסלמים באוכלוסייה הוא פחות מאחוז אחד. בניו זילנד מתקבלים מהגרים ופליטים בסך הכול בברכה. בשנה שעברה הודיעה ראש הממשלה ארדרן כי המדינה תגדיל החל מ-2020 את מכסת הפליטים השנתית שלה מ-1,000 ל-1,500.

 

קרייסטצ'רץ' שבה התחולל היום הטבח, עיר קטנה יחסית השוכנת בדרום ניו זילנד, עלתה לכותרות בעולם ב-2011 כשפקדה אותה רעידת אדמה קטלנית. עשרות בני אדם נהרגו אז.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x