$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שטייניץ יחפש בטקסס חברות שישברו את דואופול הגז בישראל

שר האנרגיה צפוי להשתתף בוועידת אנרגיה שנתית ביוסטון כדי למצוא חברות שייאותו להתמודד במכרז על החכרת שטחי ים ויחפשו גז, מהלך שישבור את הדואופול של מאגרי תמר ולוויתן. עוד בלו"ז: פגישה עם מקביליו המצרי והיווני

ליאור גוטמן 06:5810.03.19

שר האנרגיה יובל שטייניץ ממשיך בניסיונותיו להביא לארץ חברות אנרגיה בינלאומיות שיחפשו כאן גז ונפט. ל"כלכליסט" נודע ששטייניץ צפוי לצאת השבוע לסיבוב שכנועים, אולי אחרון בתפקיד, ביוסטון טקסס, שם נערכת ועידת האנרגיה הבינלאומית השנתית (Cera Week), ולהיפגש עם חברות אנרגיה מהגדולות בעולם במטרה

לשכנע אותם להצטרף למאמצי החיפוש מול חופי ישראל.

 

 

בנובמבר האחרון יצא לדרכו הסבב השני של המכרז הבינלאומי להחכרת שטחי ים, והוא ייסגר ביוני. במשרד האנרגיה מקווים שהסבב הקרוב יעלה בחכתו חברות שייאותו להתמודד במכרז זה על חיפושי גז ונפט בישראל, ויביאו בטווח הארוך להגדלת מספר הספקים ולשבירת הדואופול של מאגרי תמר ולוויתן, שמסתמנים כספקי האנרגיה העיקריים בשנים הקרובות, בהנחה שמאגרי כריש ותנין יישארו בגודלם הידוע (כ־67 מיליארד מ"ק, לעומת כ־600 מיליארד מ"ק בלוויתן וכ־300 מיליארד מ"ק בתמר).

 

אסדת הקידוח של לווייתן אסדת הקידוח של לווייתן צילום: אלעד גרשגורן

 

 

המכרז הנוכחי מגיע לאחר ששנה קודם לכן המכרז הראשון נכשל והסתיים עם שני משתתפים בלבד: אנרג'יאן היוונית, שכבר מחזיקה כאן במאגרי כריש ותנין; וקונסורציום חברות הודי, שקיבל רישיון אחד בלבד ומאז נעלמו עקבותיו, כלומר לא נרשמה שום התקדמות בפיתוחו.

 

אחת מגולות הכותרת של ביקור שטייניץ בטקסס היא פגישה שנייה בתוך כמה שבועות עם שר האנרגיה והנפט המצרי טארק אל מולה, עם שר האנרגיה היווני גיורגוס סטאקיס ועם שר האנרגיה הקפריסאי יורגוס לאקוטריפיס, כדי לתמוך בהצהרה לייצר שיתופי פעולה בתחום.

 

בחודש שעבר נערכה בקהיר פגישה בין השלושה בהשתתפות דרג המנכ"לים של משרדי האנרגיה. מפגש זה הוליד את הקמת הפורום האזורי של המדינות שמפיקות או צורכות גז. אחד הפרויקטים שיידונו בשיחות צפוי להיות צינור ה־Med East, שמתוכנן על ידי קפריסין, יוון, איטליה וישראל בשיתוף האיחוד האירופי, שמטרתו לחבר את מאגרי הגז לוויתן ואפרודיטה הקפריסאי לצנרת הולכה שתעבור דרך קפריסין הטורקית ויוון ומשם לאיטליה.

 

הפרויקט אמור לקום רק באמצע העשור הבא, ובמימון של כ־7 מיליארד אירו, לפי הערכות מצד משקיעים פרטיים והבנק העולמי. ההערכות הן שאלמלא הבחירות בישראל, הצדדים כבר היו הופכים את מיזכר הבנות להקמת הצנרת שנחתם לפני כשנתיים לחוזה הקמה מחייב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x