הבקשה נדחתה: המשפט נגד טבע ויצרניות משככי כאבים נוספות ייפתח בסוף מאי בארה"ב
שופט באוקלהומה דחה בקשה לביטול המשפט נגד יצרניות אופיואידים - בהן טבע, אלרגן וג'ונסון אנד ג'ונסון. החברות נאשמות בהונאת הציבור בכך שגרמו לו להאמין שאופיואידים בטוחים לשימוש מתמשך. יותר מ-47 אלף איש מתו ממנות יתר של אופיואידים ב-2017 בארה"ב
שופט מאוקלהומה פסק אתמול שמשפט היסטורי סביב חומרים אופיואידיים ששיווקו כמה חברות תרופות מרכזיות ייפתח ב-28 במאי, ודחה בכך את בקשת האחרונות לדחותו. השופט ת'אד באלקמן מבית המשפט המחוזי של קליבלנד אמר בהחלטתו שמדובר בנושא בעל חשיבות עליונה לציבור, ושיש להתקדם איתו ללא דיחוי נוסף.
- מגפת משככי הכאבים: ניו יורק תובעת חברות פארמה, בהן טבע
- משכיחי הכאבים: הלוטרה הווירטואלית שתגמול את האמריקאים ממשככי כאבים
- כואב כמה שזה רווחי: איך נראית התמכרות המונית למשככי כאבים
המשפט עומד להיות הראשון בארה"ב בו חבר מושבעים יכריע לגבי תפקידן של חברות התרופות במגפת האופיואידים שפוקדת את המדינה, והאם עליהן לשלם על כך. השופט פסק שיהיה מותר להציב מצלמות בבית המשפט - החלטה שחברות התרופות התנגדו לה.
התביעה הוגשה על ידי התובע הכללי של אוקלהומה, מייק האנטר, נגד כמה מיצרניות משככי הכאבים האופיואידיים הגדולות במדינה, בטענה ששיטות שיווק מטעות בעשור האחרון הזינו את המגפה. האנטר אמר שהנאשמות - חברות Purdue Pharma, ג'ונסון אנד ג'ונסון, טבע, אלרגן ואחרות - הונו את הציבור וגרמו לו להאמין שאופיואידים הם חומרים בטוחים לשימוש מתמשך. החברות טענו לאורך כל הדרך ששיטות השיווק שלהן היו ראויות.
חברות התרופות ביקשו מבית המשפט דחייה של 100 ימים, בטענה שהמדינה העבירה לידיהן כמות עצומה של ראיות ושהן זקוקות לעוד זמן לעבור על החומרים. הן אמרו שהמדינה הפיקה 1.6 מיליון דפי מסמכים, מה שמאיים על "הוגנות התוצאה הסופית של כל משפט שהוא". עורכי הדין של פרדיו טענו: "המדינה לא חשפה את החומרים שבידיה במשך רוב השנה החולפת", כך טענו עורכי הדין של פרדיו.
התובע הכללי טען מצידו שהנאשמות פשוט "נואשות" ו"נתלות בכל ענף רעוע שהן מצליחות למצוא". לבית המשפט כתב האנטר: "המדינה לא ייצרה אופיואידים. המדינה לא שמה לה למטרה יוצאי צבא. המדינה לא שמה לה למטרה את המחוקקים. המדינה לא שמה לה למטרה רופאים. הנאשמות הן שעשו את כל אלה".
"מגפה נוראית"
השופט באלקמן כבר דחה ניסיונות קודמים של יצרניות התרופות לדחות את תחילת המשפט. האנטר הריע להחלטת השופט, ואמר שהוא מוכן ומזומן להציג את המקרה לפני חבר המושבעים. "אנו מאמינים במשימתנו לסיים את המגפה הנוראית הזאת ואת הנזק העצום שהיא השאירה באוקלהומה".
36 מדינות בארה"ב הגישו עד כה תביעות נגד חברות תרופות בבתי המשפט שלהן. 14 המדינות הנותרות בודקות כעת האם לתבוע אותן גם כן. המקרה של אוקלהומה יהיה הראשון שיגיע למשפט, והראשון שעשוי לקבוע תקדים.
בשלוש השנים האחרונות, כמעט 3,000 אנשים מתו ממנות יתר באוקלהומה, ואצל יותר מ-1,300 תינוקות זוהתה חשיפה לאופיואידים, על פי משרד התובע הכללי. על פי מרכזי הפיקוח ומניעת המחלות האמריקאיים, יותר מ-47 אלף מתו ממנות יתר של אופיואידים ב-2017.