מגעים באסטוניה: שפיר הנדסה נכנסת לתחום פצלי השמן
ספקית חומרי הגלם לבנייה נפגשה עם בכירי אנפיט, חברה אסטונית ממשלתית המתמקדת בפצלי שמן. לשפיר יש כבר היתר חקירה באתר אורון שבנגב, המיועד למחצבים אלה
שפיר הנדסה בדרך לכניסה לתחום חדש. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת החברה נפגשה השבוע עם משלחת בכירי החברה האסטונית הממשלתית אנפיט (Enefit), המתמקדת בתחום פצלי השמן. בכירי שפיר הנדסה נפגשו גם עם גורמים במשרד להגנת הסביבה במטרה לנסות לעניין אותם בקידום פרויקטים ליצירת אנרגיה מפסולת - תחום שבו החברה האסטונית פועלת ושבו ישראל נותרה מאחור.
- טאואר נכנסת לתחום הפארמה? תתחיל לייצר שבבים לביצוע בדיקות דם
- יעקובי בתשואת זבל – ומשקיעה במיזם שאליו תעביר פסולת
- סין חותכת את תחזית הצמיחה לרמה הנמוכה זה 30 שנה
לשפיר יש אינטרס לקדם בחינה של הפקת פצלי שמן. לפי דו"חותיה לשנת 2017, היא קיבלה היתרי חקירה למחצבים שונים מהממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות הלאומיות. אחד מהם באתר אורון שבנגב, ומיועד ספציפית לפצלי שמן. אתר אורון ממוקם מזרחית למכתש הגדול, וכבר פועל בו מכרה פוספטים.
משפיר נמסר כי היא "כל העת בוחנת את הפרטים בתחומים השונים שבהם ניתן לה זיכיון או היתר לפעול".
אנפיט כבר פועלת בתחום פצלי השמן אצל השכנה ירדן זה עשר שנים. היא מתמחה בהפקת נפט מפצלי השמן בטכנולוגיות מתקדמות ובשימוש בתוצרים נוספים מתהליך. לחברה פעילות בלטביה, בליטא, בפולין ובגרמניה, והיא גם מפתחת פרויקט ביוטה, ארה"ב. בעשור החולף היא השקיעה יותר מ־2.4 מיליארד יורו בהפקת פצלי שמן, והיא מעסיקה 5,800 עובדים ברחבי העולם.
שפיר נסחרת בתל אביב לפי שווי של 4.39 מיליארד שקל, ומניותיה נכללות במדד ת"א־35. החברה עוסקת בכרייה ובאספקה של חומרי גלם לבנייה, וכן בתחומי התשתיות והבנייה למגורים. שפיר נשלטת על ידי משפחת שפירא (62.9%) ומנכ"ל החברה הוא מבעלי השליטה — הראל שפירא, המכהן גם בדירקטוריון.
פצלי השמן הם סלעים רוויים בנפט, שכרייתם במכרות פתוחים היא אחד התהליכים הירוקים לסביבה, משום שממילא מפיקים במכרה זה מחצבים. לשם הפקת נפט מפצלי שמן נעשה לא אחת שימוש בפסולת פלסטיק, כפי שעושה למשל שותפות רא"מ, שהונפקה לאחרונה בתל אביב. בתשקיף לקראת הנפקתה ציינה כי אנפיט ביצעה עבורה פיילוט בהפקת נפט מפצלי שמן.