דעה
השווקים לא טועים, הפעם
לברוח מהר או לרכב על הגל? הנתונים הכלכליים בעולם מצביעים על הרעה, אבל הבורסות לא מפסיקות לעלות; הגורם העיקרי לחולשה בנתוני המאקרו קשור להאטה בכלכלה הסינית, וגם הפעם נראה שאפשר לסמוך על הממשל בסין שיצליח לאושש את המצב
המשקיעים בדילמה. מצד אחד, הנתונים הכלכליים בעולם מצביעים בבירור על הרעה במצב כמעט בכל מקום. מנגד, מתחילת השנה השווקים לא מפסיקים לעלות. האם לברוח מהר לפני שהכלכלה הריאלית תחזיר את השווקים שוב לירידות או להמשיך לרכב על הגל?
ניתוח מכלול הנסיבות נוטה לתמוך בצדקת השוק. נראה שהפעם השווקים לא סתם רצים למעלה בלי סיבה כלכלית מוצדקת.
- סין חותכת את תחזית הצמיחה לרמה הנמוכה זה 30 שנה
- ארה"ב וסין נמצאות בשלבים האחרונים להשגת הסכם סחר
- חשש מהאטה: מדד המחירים לצרכן בסין עלה פחות מהצפי
הכלכלה העולמית מאיטה. הסיבות להאטה רבות, אך החשובה שבהן קשורה לירידה בפעילות הכלכלה הסינית.
בעשור האחרון התרחשה האטה בסין כמה פעמים, ובכל פעם הרשויות הצליחו להיחלץ ממנה באמצעות הזרמת תמריצים למשק בעוצמה גדולה, על ידי שילוב כוחות בין הבנק המרכזי לממשלה.
בפעם האחרונה זה קרה בשנת 2015, כאשר ההאטה בסין - בשילוב עם הירידה החדה במחירי הנפט והתחזקות הדולר - גררו את השווקים הפיננסים בעולם לירידות וגרמו לפגיעה בצמיחה גם מחוץ לסין עצמה. אז, בזכות מאמצי הממשל בסין, התייצבות במחירי הנפט וקצב מתון מאוד של עליית הריבית בארה"ב, הכלכלה העולמית שינתה כיוון ויצאה לצמיחה מואצת ועליות בשווקים בשנים 2016 ו-2017.
בסיבוב הנוכחי הפגיעה בכלכלה הסינית חמורה במיוחד בגלל מלחמת הסחר שהתחילה ארה"ב בתחילת 2018. אולם ההתפתחויות האחרונות במספר חזיתות נותנות תקווה לשינוי המצב.
ראשית, בסין מתחילים לראות סימנים ראשוניים לכך שמאמצי השלטונות - שנרתמו שוב בחודשים האחרונים לסייע למשק - מניבים פרי. האשראי גדל, במיוחד האשראי לעסקים, מה שצפוי להביא לחידוש השקעות. עדיין מוקדם להגיע למסקנה שצעדי התמיכה בהכרח יצליחו לאושש את הכלכלה הסינית, אך הניסיון של שלושים השנה האחרונות מוכיח שהסינים בדרך כלל יודעים לעשות זאת.
גם בחזית של מלחמת הסחר צפויה כנראה רגיעה בקרוב, לאחר פרסומים שארה"ב וסין קרובות להסכם ביניהן.
מלחמת הסחר יצרה פגיעה בשני מישורים עיקריים.
במישור הראשון, החברות הקדימו עסקאות לפני עליית המכסים על הייבוא בספטמבר 2018, מה שגרם לירידה חדה בפעילות לאחר שהמכסים עלו בפועל. כעת, ההיגיון אומר שעם תחילת המו"מ בין המדינות כדאי היה למגזר העסקי לעכב עסקאות בציפייה שההסכם יביא להורדת המכסים ולהקלות נוספות.
התפתחויות אלה הובילו לפגיעה בשרשרת האספקה הגלובלית, שבאה לידי ביטוי בחולשה ניכרת בנתונים הכלכליים במדינות שונות גם מחוץ לארה"ב וסין. עכשיו ניתן להעריך שתוך פרק זמן של מספר חודשים מחתימה על ההסכם צפוי זרם העסקאות בשרשרת האספקה הגלובלית להתחדש, מה שיביא לשיפור באינדיקטורים הכלכליים.
המישור הנוסף קשה יותר למדידה, וקשור לנזק שנגרם כתוצאה מעלייה באי הוודאות. אי הוודאות גורמת לחברות להקפיא תוכניות השקעה והתרחבות.
לדוגמה, הממשל האמריקאי אישר בסוף שנת 2017 את הרפורמה המקיפה במסים. המטרה העיקרית של הורדת מס החברות הייתה לגרום להן להגדיל השקעות. אולם זמן קצר לאחר שהרפורמה אושרה, ארה"ב התחילה את מלחמת הסחר מה שהעלה בוודאי את אי הוודאות במגזר העסקי. החברות החליטו להמתין עם השקעות חדשות עד שהתמונה בסחר העולמי תתבהר.
לכן, למרות הורדת המס, לא ראינו באמת גידול מהותי בהשקעות בארה"ב בשנה שעברה. כעת, לאחר שההסכם בין ארה"ב לסין ייחתם, צפויות ההשקעות להתחדש. החברות צריכות להשקיע בין היתר בגלל המחסור בעובדים זמינים. כמו כן, הסכם הסחר יכול לפתוח אפשרויות חדשות להשקעה.
סיכון נוסף שצפוי לרדת נובע מהפתרון המסתמן בחזית הברקזיט. סביר להניח שיציאת בריטניה מגוש היורו תידחה או שהבריטים יאשרו הסכם יציאה כלשהו. בכל מקרה, אחרי סוף מרץ המתח באזור זה צפוי לרדת.
נוסיף כמובן לגורמים שתומכים בשווקים הפיננסיים גם את השינוי בתוכניות הבנק האמריקאי המרכזי - הפדרל ריזרב, שלקח פסק זמן מהעלאות ריבית.
לסיכום, נראה שהנתונים הכלכליים בעולם צפויים להשתפר ולהפחית את הניגוד בין השווקים לכלכלה שנוצר לאחרונה. השווקים לא תמיד צודקים, אבל נראה שהפעם לעליות השערים יש סיבות אמיתיות.
אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש