$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

היהלומן שהעסיק את ליברמן, איש סודו ומגדלי כיכר אתרים

ביום רביעי יוכרע גורל התוכנית לבניית המגדלים בכיכר. הקבוצה שעומדת מאחורי הפרויקט מורכבת משורה של אנשי עסקים, בהם עו"ד עלס דוברונסקי, שאחראי על הרכבת הרשימה של ישראל ביתנו, והיהלומן דן גרטלר שנחקר בחשד למתן שוחד לאביגדור ליברמן

אמיתי גזית 06:5305.03.19

המאבק על התכנון בכיכר אתרים יגיע ביום רביעי הקרוב לוועדה המקומית תל אביב, בעקבות החלטה מלפני כשבועיים של הוועדה לשמירה על הסביבה החופים (ולחו"ף) במנהל התכנון לאפשר בנייה של מגדלים בני עד 25 קומות במקום 40. את המאמצים לקידום בניית מגדלים בכיכר קידמה קרן JTLV שבראשה אנשי העסקים עמיר בירם ואריאל רוטר. בשנים האחרונות הקרן פועלת לרכישת זכויות בכיכר ממאות בעלי הזכויות בה ובמקביל בוחנת תכנון שיאפשר לה להשיא רווחים. מבדיקת "כלכליסט" עולה שהקרן היא חלק מקבוצה שמונה חמש חברות, אליהן קשורים אנשי עסקים ידועים ובהם מקורבים לשר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן.

  

מימין: דן גרטלר, מתיו ברונפמן ועמיר בירם. מושקעים במגדלים שיחסמו את קו החוף מימין: דן גרטלר, מתיו ברונפמן ועמיר בירם. מושקעים במגדלים שיחסמו את קו החוף צילום: אוראל כהן, פאביאן קולדרוף, תומי הרפז

 

כיכר אתרים הוא בית משותף ענק שבו 196 תתי חלקות הרשומות בנסח טאבו באורך 67 עמודים. עיון בו מגלה כי בשנים האחרונות כמה חברות בבעלות איש העסקים דב שיף, בין היתר, הבעלים של מלון מרינה, רוכשות זכויות מבעלי הנכסים בכיכר. כמעט תמיד מתחת לחברות של דב שיף נרשמות זכויות לחברה בשם JTLV נכסי עידית. מבחינה טכנית הן נרשמות בצורה של משכנתא מדרגה שנייה והערת אזהרה.

 

עיון בנסח החברה כפי שהוא מופיע ברשם החברות הממשלתיות מלמד כי היא נוסדה בבינואר 2014 וכי בעת ההקמה נרשמו חמש חברות כבעלות המניות, כל אחת מהן שותפה בנתח זהה בחברה. על פי רשם החברות, כל אחת מהשותפות השקיעה כ־6.4 מיליון שקל ובסך הכל ההון של החברה עם הקמתה עמד על 32 מיליון שקל. שלוש החברות הבולטות שביניהן הן אבן דרך יתד בע"מ, קבוצת ברונפמן פישר ונכסי עידית ניהול בע"מ. שתי חברות עלומות נוספות שותפות אף הן בקבוצה.

 

הציר המרכזי בקבוצה היא חברה בשם נכסי עידית הרשומה כשותף כללי, שאר החברות רשומות כשותפים מוגבלים. שותף כללי אחראי לכל חובות החברה ללא הגבלה, ולרוב משמש גם כמנהל השותפות. לכן רשימת הדירקטורים בשותף הכללי יכולה ללמד על בעלי הכוח בקבוצה. בנכסי עידית רשומים שלושה דירקטורים: עמיר בירם, שלום פישר וברוך שוחט. כל אחד מהדירקטורים מייצג את אחת הקבוצות שמרכיבה את נכסי עידית ‑ החברה שרוכשת את הזכויות בכיכר אתרים.

 

קבוצת ברונפמן פישר היא שותפות מוגבלות של פישר ומתיו ברונפמן דרכה ובעזרת חברות משותפות נוספות הם חולשים על פעילות עסקית ענפה בישראל כשהידוע בהם היא הזיכיון להפעלת רשת איקאה ישראל.

 

סנקציות על שחיתות

 

שוחט משמש גם כדירקטור בקבוצה שהתאגדה תחת חברת אבן דרך יתד בע"מ, אחת השותפות לקבוצה. לשוחט עצמו אין מניות בחברה, אך בדיקה ברשם החברות מלמדת שהוא מכהן כדירקטור בחברות נוספות בעיקר בענף היהלומים. לרוב החברות האלה יש מכנה משותף - הן שייכות לאיש העסקים דן גרטלר ששותף גם הוא בפרויקט. אדם שהיה בקשר עם גרטלר לפני כמה שנים מספר ששוחט ליווה את גרטלר בפעילויותיו העסקיות.

 

בדצמבר 2017 ממשלת ארה"ב הכניסה את גרטלר לרשימת הגופים והאנשים שעליהם מוטלות סנקציות בשל שחיתות והפרת זכויות אדם. הסעיף בגינו הוטלו עליו סנקציות מגדיר רשימה של עבירות חמורות אשר מאיימות על היציבות הכלכלית והפוליטית הבינלאומית. ממשלת ארה"ב האשימה את גטרלר בכך שביצע עסקאות מושחתות למכירת זיכיונות כריה עם נשיא קונגו ג'וזף קבילה. על פי הטענות גרטלר ניצל את קשרין עם קבילה כדי למכרו זיכיונות לכריה בקונגו. עסקאות אלה גרמו לקונגו הפסדים שלכ־1.3 מיליארד דולר.

 

בעלי המניות בחברת אבן דרך יתד הם יצחק אבוחצירא, דרוקר נאמנות 1996 וחברה בשם בן גוריון והירקון. דרוקר נאמנות מחזיקה בנאמנות את מניותיו שלא גורם לא ידוע. לעומת זאת, בעלי המניות בחברת בן גוריון והירקון גלויים ‑ בני משפחת דוברונסקי בהובלת עו"ד עלס דוברונסקי. עו"ד דוברונסקי הוא ממקורביו של ליברמן, והוא מי שאמון על הרכבת רשימת ישראל ביתנו לכנסת מתוקף תפקידו כיו"ר הוועדה המתמדת של המפלגה.

 

בכתבה שפורסמה לפני עשור בהארץ נטען כי דוברונסקי היא איש סודם של ליברמן וגרלטלר. ב־2009 גרטלר נחקר תחת אזהרה בחשד כי נתן שוחד לליברמן. באותה חקירה הודה גרטלר כי ב־1998 העסיק את ליברמן בתקופה שבה סיים את כהונתו כמנכ"ל משרד ראש הממשלה ועדיין לא היה פוליטיקאי. ב־2012 היועץ המשפטי לממשלה דאז יהודה ויינשטיין סגר את מרבית תיקי החקיר נגד ליברמן. ב־2013 זוכה ליברמן בתיק היחיד שהגיע לבית המשפט.

 

ח"כ אביגדור ליברמן. מקושר ח"כ אביגדור ליברמן. מקושר צילום: אלכס קולומויסקי

 

קרן JTLV אמנם מזוהה יותר מכל עם פרויקט כיכר אתרים, אך עד עתה נחשפו רק מעט מהמשקיעים בקרן. על פי הרישום, עמיר בירם ואריאל רוטר מושקעים בקרן באמצעות חברה בשם בירם רוטר השקעות. המניות של רוטר רשומות על שם חברה בשם רוטר נדל"ן, ששייכת גם להוריו אתי וגבי בעלי קסטרו. שותף נוסף בקרן הוא ג'ורג' חורש המוכר כבעלים של סוכנות יוניון מוטורס יבואנית טויוטה ולקסוס. חברת הבנייה תדהר בקרן, וגם מייסד החברה והיו"ר גיל גבע באופן פרטי. חן למדן בעל השליטה בקבוצת אוריון ואישתו תמר הם שמות מוכרים נוספים ששמשם מופיע כבעלי מניות בקרן. בעל מניות נוסף הוא איש העסקים צבי בירן שעד לאחרונה היה מבעלי השליטה בחברת הנדל"ן רבד.

 

שכחו את אישור הוועדה

 

הדיון שייערך ביום רביעי בוועדה המקומית נקבע בעקבות החלטת הוולחו"ף לקצץ את כמות הקומות במגדלים המתוכננים וכן לחייב הוספת יחידות מלונאיות לצד דירות. ההחלטה הזו היא אמנם מכה ליזמים, אך אינה סותמת את הגולל על האפשרות לבניית גורדי שחקים בכיכר.

 

הביקורת של הוולחו"ף כלפי עיריית תל אביב והוועדה המחוזית היתה על הליך קבלת ההחלטות בסעיפים הקשורים לאזור כיכר אתרים בתוכנית המתאר של תל אביב - תא/5000. מדובר בתוכנית ענק שחלה על כל העיר ומגדירה את אופי הבנייה בכל אחד מאזוריה. על פי חוק תכנון באזור חופי מחייב את אישור הוולחו"ף בנוסף לאישורים הרגילים. פרק החופים בתוכנית מאפשר בנייה של עד 25 קומות לאורך החוף, וכך הוא אושר בוולחו"ף.

 

בשלב הבא הגיעה התוכנית לשלב ההתנגדויות שנבחנו על ידי החוקר זאב עמית ז"ל. עמית קיבל את עמדת היזמים והעירייה כי בכיכר אתרים יש לאפשר בנייה מאסיבית וגבוהה יותר מביתר חופי תל אביב, מסיבות כלכליות. גם הוועדה המחוזית קיבלה את העמדה. אבל השינויים האלה לא הגיעו לאישור הוולחו"ף. בשנה שעברה בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה להחזיר את פרק כיכר אתרים לדיון בוולחו"ף, מה שהוביל להחלטת הוועד בחודש שעבר. על פי החלטת הוולחו"ף, היזמים יוכלו לקדם תוכנית בנייה הכוללת בניית גורדי שחקים בני 40 קומות, אך יצטרכו לעבור שוב בוועדה המחוזית ובוולחו"ף.

 

מקבוצת JTLV נמסר בתגובה כי "יחד עם חברת הניהול, שולם פישר ומתיו ברונפמן הם בעלי השליטה. משקיעים נוספים בחרו לקחת חלק בפרויקט, אך אינם מנהלים את הפרויקט ישירות. כל החלטה מתקבלת על פי חוק ולאור חשיבות הפרויקט והפוטנציאל שלו לציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x