$
דעות

כוונה פלילית: דילמת הצינור

מדוע נגד זאב רובינשטיין שפעל בפרשת בזק־וואלה יוגש כתב אישום, ואילו לגבי אלי קמיר שפעל באותה זירה עדיין מתלבטים?

תומר גנון 08:4004.03.19

כתבי החשדות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ואיש העסקים שאול אלוביץ' בתיק 4000 חושפים דילמה משפטית שהפרקליטות טרם הכריעה עד סופה. השאלה האם יש די ראיות להעמיד לדין את המתווכים לכאורה בין הצדדים, אלה שלא חתמו על הסכמי עד מדינה כמו שעשו מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר שלמה פילבר ויועץ התקשורת של משפחת נתניהו ניר חפץ.

 

מדובר בשתי דמויות שפעלו' על פי כתב החשדות, כל אחת בנפרד, בשני צירי העסקה המושחתת לכאורה. בציר שהיה אחראי על העברת דרישות הסיקור ממשפחת נתניהו לאלוביץ' ומשם לוואלה, מדובר בזאב רובינשטיין - סגן יו"ר הבונדס המקורב הן למשפחת נתניהו והן למשפחת אלוביץ' שנחקר בחשד לעבירות תיווך במתן שוחד ולקיחת שוחד (בצוותא). המשטרה ורשות ני"ע המליצו להעמיד אותו לדין.

 

אלי קמיר. אמור היה לקבל מבזק מיליון דולר עבור ייעוץ אסטרטגי אלי קמיר. אמור היה לקבל מבזק מיליון דולר עבור ייעוץ אסטרטגי צילום: סיון פרג'

 

הערוץ החשאי של קמיר ופילבר

 

בציר השני, רגולציה שהפלתה לטובה את בזק וסידרה לאלוביץ' 1.8 מיליארד שקל ולבזק עוד מאות מיליוני שקלים נוספים, מדובר באלי קמיר - יועץ אסטרטגי שנחקר בחשד לתיווך לשוחד בתמורה אסורה לבעל השפעה ניכרת (שוחד הנעה), מרמה והלבנת הון. צוות החקירה המליץ לסגור את התיק נגדו.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט החליט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד רובינשטיין בגין עבירה של סיוע לשוחד. לגבי קמיר, כך הודיעה הפרקליטות בסוף השבוע, טרם הוחלט האם לאמץ את המלצת צוות החקירה, וההחלטה תתקבל בהמשך ביחד עם חשודים נוספים בפרשה: מנכ"לית בזק סטלה הנדלר; בנו של אלוביץ', אור; ויד ימינו של אלוביץ', עמיקם שורר.

 

כתב החשדות נגד נתניהו מתאר את הקשר הרציף, לפעמים בשעות הקטנות של הלילה או מוקדם בבוקר בין רובינשטיין לאלוביץ'. רובינשטיין היה זה שדחף את הצדדים להיפגש והפנה לאלוביץ' בקשות רבות שקיבל לכאורה ממשפחת נתניהו לגבי סיקורה בוואלה.

 

קמיר זוכה לשני אזכורים בכתב החשדות, בכל הנוגע להתאמת הרגולציה במשרד התקשורת לאינטרסים העסקיים של אלוביץ' ובזק. "לצורך קיום הנחיותיך", נטען באחד האזכורים בכתב החשדות נגד נתניהו, "קיים פילבר ערוץ תקשורת חשאי עם אלוביץ' וגורמים שונים בקבוצת בזק, וביניהם אלי קמיר ששימש כיועץ לקבוצת בזק".

 

מדוע הוכנס קמיר לתמונה? על פי ממצאי החקירה, במהלך שנת 2015 חתם קמיר על חוזה מול בזק שלפיו הוא יקבל ממנה 40 אלף דולר בתוספת מע"מ בחודש למשך כשלוש שנים על שירותי ייעוץ אסטרטגי בענייני רגולציה בתחום התקשורת. פעילותו של קמיר התמקדה בפילבר, במה שכונה על ידי הפרקליטות "הערוץ החשאי", על שום ההתכתבויות הרבות בין בכירי בזק לפילבר שהדליף מסמכים וניירות עבודה כדי לקבל הכוונה.

 

יותר ממיליון הדולרים שקמיר היה אמור לקבל מבזק היו לפי החשד "שוחד הנעה". על פי מקורב לחקירה, בידי המשטרה והרשות ראיות לכך שקמיר פעל לכאורה להשפיע על פילבר לקדם את האינטרסים של בזק בתוך משרד התקשורת. קמיר הכחיש בחקירתו את החשדות, וטען שלא ידע על שום עסקה מושחתת לכאורה מאחורי הקלעים בין אלוביץ' לנתניהו.

 

ענן החשדות הכבדים

 

וכאן אנחנו מגיעים לדילמה של הפרקליטות. הראיות שנאספו מגבשות לשיטת הפרקליטות סיכוי סביר להרשעתו של רובינשטיין בסיוע לשוחד, ככל הנראה בגלל תוכן של התכתבויות ומיילים שנתפסו. כלומר שהן מגבשות את מה שזקוקים לו כדי להוכיח את הכוונה הפלילית: הידיעה וההבנה של רובינשטיין שבתמורה לבקשות הסיקור שהוא מעביר, נתניהו דואג להתאים את הרגולציה במשרד התקשורת לצרכים של אלוביץ'.

 

במקרה של קמיר הפרקליטות עדיין מתלבטת. קמיר הוא המקבילה של רובינשטיין בציר הרגולציה. הוא מתווך בין עושה דברו של נתניהו, פילבר, לאלוביץ'. בניגוד לרובינשטיין, הוא אפילו מפיק מכך הנאה כספית בסכום גבוה מאוד.

 

אלא שכדי להגיש כתב אישום נגד קמיר, הפרקליטות צריכה די ראיות שיגבשו סיכוי סביר להרשעה. כלומר הידיעה וההבנה שקמיר ידע כמו רובינשטיין שהדלת הפתוחה אצל פילבר היא תוצאה של הסיקור המלטף של משפחת נתניהו בוואלה. אחרת, עם כל ענן החשדות הכבדים, נשארים שם עם יועץ אסטרטגי, לוביסט, שעושה מה שלא מעט "מאכערים" עושים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x