$
ספורט ישראלי

מי הכדורגלן המסוכן בליגת העל והאם הוא יכול להיות מסוכן גם בליגות הבכירות?

נתונים של InStat מאפשרים לראות מי השחקנים שמייצרים הכי הרבה הזדמנויות עבור קבוצתם. האם אפשר להשוות בין נתונים בליגות שונות?

אוריאל דסקל 18:2403.03.19

מי שחקן ההתקפה המסוכן ביותר בליגת העל של ישראל? זו שאלה מורכבת יותר מכמות שערים ובישולים של שחקן ספציפי כי קודם כל "שער" זה עניין די רנדומלי. לפי מחקרים שונים, בערך חצי מהשערים מובקעים כתוצאה של אירוע רנדומלי. כלומר, טעות של בלם, טעות של שוער, כדור שפוגע בשחקן הגנה, כדור שפוגע בגבשושית וכו' וכו'. כך סביר שאם שחקן שעומד סמוך לרחבה כבש 10 שערים, בערך חצי מהם היו במזל. כן, צריך כישרון מסוים לכבוש את אותם שערים - אבל זה לא אומר שהוא השחקן שצריך לעצור בשביל שקבוצתו לא תכבוש.

 

 

 

 

לפי מחקרים אחרים, כ-45% מהשערים מובקעים בזכות "מהלך יצירתי" של אחד מהמשתתפים במלאכת הבקעת השער. כלומר, לעיתים קרובות השער מובקע בזכות מזל אבל המצב שהוביל לשער נוצר על ידי "השחקן המסוכן" ולא בהכרח זה שכבש או אפילו זה שמסר את המסירה האחרונה. ניתן לראות גם שלעיתים רבות שחקן שכבש X שערים בעונה אחת לא מצליח לשחזר את הישגיו וזאת מאחר שהשחקן המסוכן באמת - זה שמסירות שלו עקפו הכי הרבה שחקנים (על בסיס קבוע) או המסירות שלו אלו שחדרו הכי הרבה פעמים את קו ההגנה האחרון - עזב את הקבוצה.

  

בעולם, בשביל להבין מי הם השחקנים המסוכנים - כלומר אלו שהופכים התקפות למסוכנות - משתמשים במספר מטריקות, כולל xGChain and xGBuildup - שמודדות את איכות המסירות והתקדמות הכדור (בכדרור וגם בתנועה ללא כדור) בכל מהלך של כל שחקן. בחברת InStat שמסקרת יותר מ-200 ליגות אוספים ומנתחים מטריקות אחרות ופשוטות יותר וגם איתן ניתן לזהות מי השחקן ההתקפי החשוב ביותר בכל קבוצה ומי הכי מסוכן בכל ליגה.

 

בישראל, דור מיכה - וזה לא מפתיע - מעורב ב-45% מההתקפות של מכבי תל אביב שהובילו לשער. מדובר על "מעורבות" שלו במהלכים שהובילו ל-24 שערים. זה יותר מכל שחקן אחד אחר בליגה. נס זמיר (הפועל חיפה - 48% מההתקפות, 19 שערים) ומאוויס צ'יבוטה (בני יהודה, 50% מההתקפות, 19) גם כן "מסוכנים" לפי הנתונים של InStat - ואולם, אין להם את אותו טאץ' כולל ומכריע שיש לדור מיכה. לקשר בן ה-27 יש כמעט 20 מסירות מפתח יותר מאשר השחקן השני ברשימה (מאור מליקסון, הפועל באר שבע) וכמעט פי 2 יותר מאשר השלישי ברשימה (דן ביטון, מ.ס אשדוד). מיכה רושם 2.5 מסירות מפתח מוצלחת במשחק (4.4 ניסיונות למסירות כאלו במשחק). מסירת מפתח מוגדרת כמסירה שפותחת את ההגנה ומובילה למצב הבקעה או מצב לבישול.

 

דור מיכה. מסוכן דור מיכה. מסוכן צילום: עוז מועלם

 

 

מיכה גם בטופ 10 ברשימת "מוסרים לתוך הרחבה" (נתון שלא בהכרח מעיד על איכות המסירה אלא יותר על ישירות השחקן או הקבוצה של השחקן). בנוסף, מיכה הוא גם אחד ממרימי הכדורים המדויקים בליגה (29% מההרמות שלו מגיעות לשחקן של מכבי), כאשר רק 6 מרימים מדויק יותר ממנו (מבין כל אלו עם מעל 2.2 הרמות למשחק). יש לציין שמיכה מסוכן גם בגלל הסיוע שלו למשחק הלחץ הקבוצתי. הוא אחד משבעת השחקנים שמשתתפים הכי הרבה בלחץ הקבוצתי ולמרות שאינו אחד מ-20 המכדררים הטובים בליגה או אחד מ-20 השחקנים שסופגים הכי הרבה עבירות בליגה, הוא במקום הראשון בבישולים בליגה וחברו לקבוצה, אלירן עטר, הוא מלך השערים (כאמור, מיכה מעורב במהלכים רבים שהובילו לשערים שלו).

 

 

עם הנתונים של InStat ניתן גם לבחון את המספרים של מיכה ביחס לשחקנים מסוכנים בליגות בסדר גודל ישראלי.

 

אלחנדרו פוסלו מגנק (ככל הנראה בדרך ל-MLS) הוא השחקן הכי מסוכן בליגה הבלגית לפי הנתונים. הפליימייקר הספרדי משחק מאחורי מלך השערים של הליגה אמבוואנה סאמאטה מטנזניה והוא אחד מחמשת השחקנים שמעורבים בהכי הרבה מהלכים שהובילו לשערים (מעורב ב-45% מההתקפות שהובילו לשער - כמו מיכה). לזה ניתן להוסיף שהוא מקום שני בבישולים בבלגיה העונה, אחד משבעת הבועטים הטובים ביותר בליגה (מבחינת בעיטות למסגרת), אחד מעשרת הלוחצים הכי טובים בליגה, אחד מחמשת מכדררים הכי טובים בליגה, אחד משלושת סופגי העבירות המצטיינים בליגה ואחד מארבעת מנצחי עימותים על הדשא מצטיינים. כמו כן, אף אחד לא מסר יותר כדורים ממנו לתוך הרחבה, אף אחד לא מסר יותר מסירות מפתח ממנו (3.4 מוצלחות במשחק מ-6 ניסיונות) ואף אחד לא פגע במשקוף או קורה יותר פעמים ממנו העונה (4). מכונת התקפה.

 

בליגה הקרואטית נראה שהשחקן המסוכן ביותר הוא מירקו מאריץ' מ-NK אוייסק מהצמרת. מאריץ' בן ה-23 מעורב ב-50% מההתקפות שמובילות לשער של קבוצתו (20 שערים). הוא אחד משמונת הבועטים המדויקים ביותר בליגה, אחד מ-15 המבשלים הטובים בליגה, אחד משני הכובשים המצטיינים בליגה ואחד משני המוסרים הטובים ביותר של מסירות מפתח בליגה (1.1 מסירות מפתח במשחק מ-2.2 ניסיונות). בנוסף, אף אחד בקרואטיה לא משתתף ביותר מהלכי לחץ ממאריץ'. החלוץ בגובה 1.88 מטר גם אחד מהמצטיינים בניצחונות בעימותים על כדורי גובה (שני בליגה) ואחד מ-20 מצטיינים בניצחונות בעימותים על הכדור על הדשא. בנוסף, הוא אחד מ-20 המרימים המדויקים ביותר בליגה ואחד משבעת הבועטים הכי מדויקם בליגה.

 

בליגה השווייצרית השחקן המסוכן ביותר הוא ככל הנראה מיראלם סולימאני בן ה-30 מהמוליכה, יאנג בויז ברן. הקבוצה מהבירה השווייצרית כבשה הכי הרבה שערים העונה ונמצאת בפער עצום על המקום השני, FC באזל - בדרך לאליפות. סולימאני, לשעבר שחקנה של אייאקס, משחק קיצוני בצד שמאל והוא "המפעיל" הטוב ביותר של החלוץ הגבוה של הקבוצה, גיום אוארו (אחד מהכובשים המצטיינים בליגה השווייצרית). לסולימאני יש 10 בישולים ו-7 שערים והוא מעורב ב-40% מההתקפות שהובילו לשער של יאנג בויז ברן (25%). יש לציין שרפאל נוזולו בן ה-35 גם כן גבוה מאוד במעורבות בהתקפות שהובילו לשערים (83% מההתקפו שהובילו לשערים) אבל הקבוצה שלו בדרך לליגת המשנה. תפקידו העיקרי של סולימאני הוא להכניס כדורים לרחבה ואת זה רק ארבעה שחקנים בליגה עושים יותר ממנו. הוא אחד מ-20 המרימים המדויקים ביותר בליגה ורק שלושה שחקנים מרימים יותר מדויק ממנו במצבים נייחים. כמו כן, אף אחד לא ספג יותר פנדלים ממנו העונה בשווייץ.

 

לגבי מיכה. אין ספק שהוא הוא אחד ממוסרי מסירות המפתח המרשימים בליגות מדרג ב' ומטה באירופה - זה לבד הופך אותו לאחד מהשחקנים ההתקפיים המסוכנים ביותר באירופה. זו רמת כדורגל שונה לחלוטין אבל ל-19 שחקנים בחמש הליגות הבכירות יש יותר מסירות מפתח ממנו למשחק. האם הנתונים שלו מהליגה הישראלית יכולים להיות מתורגמים לקבוצה אחרת ולליגה אחרת, בכירה יותר? זו השאלה הגדולה שאנשי הדאטה והסקאוטים מנסים לענות עליה - לא רק לגבי מיכה, אלא לגבי כל שחקן בליגות הקטנות והבינוניות באירופה: איך מתרגמים נתונים נהדרים בליגה אחת לליגה אחרת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x