לאומי קארד: תיק האשראי של הציבור נותר יציב ב-2018 - 5.4 מיליארד שקל
חברת כרטיסי האשראי שתהפוך בקרוב ל"מקס" מסכמת שנה אחרונה עם בנק לאומי עם רווח נקי של 178 מיליון שקל - ירידה של 6% לעומת 2017; תיק האשראי הצרכני נותר ללא שינוי אך התמהיל השתנה – יותר הלוואות לכל מטרה ולעסקים ופחות הלוואות לרכבים
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
דקה אחרי היציאה לעצמאות, לאומי קארד פירסמה הבוקר (א') דוחות שנתיים עם עלייה בהכנסות וירידה ברווח הנקי. חברת כרטיסי האשראי שתיקרא בקרוב בשמה החדש "מקס", סיכמה את 2018 עם רווח נקי של 178 מיליון שקל בהשוואה ל-143 מיליון שקל אשתקד. בנטרול השפעה חד פעמית הרווח ב-2017 עמד על 190 מיליון שקל.
- עכשיו זה רשמי: לאומי קארד נפרדה מלאומי
- חצי מהדירקטורים של לאומי קארד יהיו ישראלים
- הגיעו להסכמות: עסקת לאומי קארד תיסגר בימים הקרובים
הרווח הכולל (רווח חשבונאי) ב-2018 עמד על 143 מיליון שקל בשל הפרשה חד פעמית של 31 מיליון שקל בגין ההסכם הקיבוצי שנחתם עם העובדים הרווח השנתי נחתך.
הכנסות חברת כרטיסי האשראי הסתכמו ב-1.3 מיליארד שקל – עלייה של 10%. בהתאם לתוכנית האסטרטגית של החברה, ברקע ההיפרדות מבנק לאומי, לאומי קארד ממשיכה לצמוח בקצב מהיר בתחום האשראי וב-2018 לבדה הכפילה את היקף האשראי שהעניקה לבתי עסק בדגש על עסקים קטנים, ל-231 מיליון שקל.
בתחום האשראי הצרכני יתרת התיק הסתכמה ב-5.4 מיליארד שקל, ללא שינוי לעומת 2017, אם כי בוצע שינוי בתמהיל כך שהיקף האשראי הסולידי לרכישת רכבים ירד ואילו הלוואות לכל מטרה הגובות ריבית גבוהה יותר עלו. בהתאם, שיעור הריבית הממוצעת בגין האשראי הצרכני הסתכמה ב-7.4% לעומת 6.5% ב-2017.
ההוצאות בגין הפסדי אשראי זינקו ב-60% והסתכמו ב-2018 ב-114 מיליון שקל לעומת 71 מיליון שקל ב-2017. לפי לאומי קארד, "העלייה בהפסדי האשראי נבעה בעיקר משינוי בתמהיל התיק המתבטא בגידול פעילות האשראי בעל מרווח גבוה יחסית, שבצדו גם סיכון גבוה יותר, בד בבד עם קיטון יזום בתיק הרכבים שהוא בעל סיכון נמוך".
רון פאינרו, מנכ"ל לאומי קארד מסר: "בשנה הבאה נמשיך ונרחיב את הצעת הערך לעסקים קטנים ובכלל זה נציע מוצרים פיננסים חדשים, נמשיך לצמוח ולשכלל את יכולתנו במתן אשראי לציבור.
"לצד אתגרי ההפרדה היו לנו גם אתגרים עסקיים, נפרדנו אחרי עשור משופרסל והצלחנו בשנה זו לפצות על כך, לבנות מועדונים חדשים ואף לשפר את היכולות והביצועים שלנו. לצד התוצאות הטובות, חשוב לזכור שאנחנו בתקופה של שינויים רבים שישפיעו על כל ענף הפיננסים ובפרט על חברות כרטיסי האשראי.
"הדוחות הבאים יושפעו מההפחתה המשמעותית בעמלה הצולבת, שינוי חלוקת ההכנסות מול הבנקים והגידול בעלויות המימון. מכיוון שאנחנו הראשונים בענף שיצאנו לעצמאות, נהיה גם הראשונים לספוג שינויים אלו, עוד לפני השחקנים האחרים. בהתאם לכך, נציג ב-2019 מנועי צמיחה חדשים ונתמקד בצרכים המשתנים של הציבור והעסקים הקטנים בישראל".
עלות שכרו של פאינרו ב-2018 עמדה על 3 מיליון שקל, מתוכם מיליון שקל מענק. ועדת התגמול ודירקטוריון לאומי קארד אישרו תוכנית מענקים למנכ"ל ולחברי הנהלה בקשר עם מכירת השליטה בחברה לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס. המענק יורכב ממענק בסיסי מובטח וממענק נוסף שייקבע בהתאם לשיקול דעת ועדת התגמול.
ירון בלוך, היו"ר הטרי ולשעבר מנכ"ל לאומי פרטנרס טרם חתם על הסכם העסקה שייחתם בימים הקרובים. בלוך יעבוד כיו"ר ב-80% משרה ויקבל תגמול קבוע בלבד. בסמוך לחתימת הסכם העסקת היו"ר בלוך יקבל גם מכתב מבעלת השליטה ורבורג פינקוס לפיו הוא זכאי לרכוש מניות של ורבורג פינקוס.
הוצאות חברת כרטיסי האשראי הסתכמו בכמיליארד שקל, עלייה של 14% מהשנה הקודמת. העלייה התרחשה בעיקר בעקבות הוצאות גיוס ושיווק מועדונים חדשים – פוקס וקרנות השוטרים וכן הוצאות חשבוניות בעקבות עלייה בהפסדי אשראי.
כמות הכרטיסים החוץ בנקאיים של לאומי קארד ירדה ב-8% לעומת סוף 2017 ובנטרול כרטיסי מועדון שופרסל אותם איבדה למתחרה כאל, כמות הכרטיסים החוץ בנקאיים זינקה ב-26%.