התוכנית של טראמפ: להישאר בבית הלבן בזכות רשתות הדור החמישי
הנשיא צפוי להבליט בקמפיין שלו חקיקה שתלאים את תדרי התקשורת ותאפשר לחברות הטלקום לחכור אותם, במטרה למשוך מצביעים מתנדנדים וכל מי שמפחד מסין; גוגל מסרבת להסיר אפליקציה סעודית שנועדה לשלוט בנשים; ומה עומד מאחורי התוכנית האקולוגית של אמזון
מר ביטחון
קמפיין הבחירות של דונלד טראמפ, שיושק בשנה הבאה, צפוי להתמקד בנושאים החביבים עליו: מיעוטים שהוא שונא, חברות שהוא שונא, שקרים שאחרים מספרים לדעתו ורשתות סלולר. כן, זו אינה טעות; מקורות המקורבים לנושא מסרו לאתר פוליטיקו שטראמפ ידחוף לחזית את נושא רשתות הדור החמישי, דרך תמיכה בתוכנית שנויה במחלוקת שתיתן לממשלת ארה"ב שליטה על פיתוחים בתחום. מנהל הקמפיין של טראמפ, בראד פארסקייל, ויועצו ניוט גיינגריץ' הודיעו כבר שיתמכו בתוכנית. שאר אנשי הנשיא הרלוונטיים לא עשו כן, אולי כי הם עסוקים מדי בלהסביר לטראמפ מה זה בעצם רשתות 5G (היי, זה נושא די מסובך). התוכנית נשענת על הלאמת תחום רשתות הדור החמישי, כך שהממשלה תפלח את התדרים הרלוונטיים ותשלוט בהם, כשחברות התקשורת יוכלו לחכור אותם לפי הצורך.
על פניו, זה רעיון נהדר: הרי תשתיות 5G הן יקרות מאוד, ולחברות התקשורת אין אינטרס לפרוס אותן, נניח, באלבמה הכפרית או בשולי אלסקה. אבל הממשלה יכולה לאלץ אותן לעשות זאת כחלק מהגישה לתדרים. אבל בפועל, זו תוכנית מאוד בעייתית, שלא פלא שחטפה אש מתעשיית התקשורת, מחברות הטלקום ואפילו מגורמים בנציבות התקשורת הפדרלית. הלאמה מכל סוג מנוגדת לעקרונות הקפיטליזם האמריקאי בראייה שמרנית, אך עלולה להזיק הרבה יותר מסתם להפחיד את ציפור נפשו של הרפובליקני הסביר: תדרים הם המסד, ושליטה בהם נותנת לממשלה כוח כמעט אבסולוטי על חברות תקשורת. מה תוכל לעשות איתו? למשל, להגדיר שציוד של וואווי ו-ZTE לא נכנס לרשת כי מה, אנחנו לא ניתן לכם תדרים כדי שמישהו ירגל אחרינו דרכם ומה אכפת לנו שמעולם לא הוכח שזה קורה. למשל, להגדיר גם שציוד של חברות אחרות לא נכנס לרשת, כדי שמדינות זרות לא ירוויחו כסף על חשבון ארצות הברית של אמריקה.
על זה החברות לא מתכוונות לשתוק. כן, הן התקפלו כאולר מזויף מול דרישות ממשל טראמפ בעבר, אבל כאן מדובר בעצמאות שלהן, ביכולת שלהן לקבוע מדיניות. נניח שאחת מהן תרצה להתקין תשתית מרכזיות של וואווי, שהן במקרה זולות יותר משל מתחרות אמריקאיות. רוצים? חבל, לכו ושנו את התוכניות שלכם. אנחנו הממשלה ואנחנו קובעים. התוכנית הזאת דומה מאוד לתוכנית אחרת שדלפה בשנה שעברה, בה נרמז שהממשלה גם תקים בעצמה את תשתיות הדור החמישי. בעקבות החשיפה, הרימו מנכ"לי חברות הטלקום בארה"ב גבותיהם כה גבוה, שנראה שפשוט יישארו במרומים; אז דובר משרד התקשורת האמריקאי הזדרז להגיד שנפלה טעות וכמובן שארה"ב לא תוציא מכיסה את המיליארדים, אם לא טריליונים, שצריך כדי לרשת את כולה בחיבור 5G.
אז אם הרעיון הזה כל כך רע, למה צפוי נשיא ארה"ב לקדם אותו ולנסות להשתמש בו כדי למשוך מצביעים? משום שלמרות מעשים אוויליים רבים, אינו טיפש כלל וכלל וברור לו שצריך לדבר לקהל הרחב דרך דברים שהוא מבין. למשל, להגיד לו שהגיע הזמן שהיחסים בינו ובין ספקית התקשורת צריכים להשתנות, ושהממשלה תיכנס לתמונה כדי לעזור לו. האם הייתם מצביעים למפלגה שונה מזו לה אתם מצביעים בד"כ, אם היתה מבטיחה לשים דגש מיוחד על החלשת ספקיות התקשורת ושיפור השירות, העלויות והתנאים? לא בהכרח, אבל הודו שזה מעניין. כששמים על השולחן נושא כזה, שמציק לכולם, קל למשוך קולות צפים. כמובן שלהבטחות בקמפיין בחירות אין מעמד משפטי מחייב, כך שטראמפ יוכל להסתפק בלתת איזו הטבת מס לחברות הטלקום בתמורה להורדה זניחה בעלויות המנויים שלהן - פוליטיקה היא דבר מאוד גמיש. או שפשוט יתעלם מההבטחה כליל, הוא כבר עשה זאת בקדנציה הנוכחית שלו.
לראייתי, מטרת התוכנית היא לא רק למשוך מצביעים שלא מודעים לבעייתיות שלה. ממשל טראמפ מתנהג בצורה שמאפיינת משטרים אוטוריטריים: להחליש כל מבקר אפשרי במשק, תוך חיזוק בודדים שנאמנותם הוכחה. למשל, חברות התקשורת קיבלו ממנו במתנה את אג'יט פאי, הרגולטור שאחראי עליהן - אדם שעבד בכמה מהן בעבר. ואולם, הנשיא עשה כל כך הרבה טעויות, שהביקורת עליו מתחילה לנזול מהסדקים בקירות. ולכן, מנסה ממשלתו להדק את האחיזה בצווארו של הסקטור הפרטי, בדגש על חברות טכנולוגיה. אלו מסתובבות ומרוויחות כסף בכל העולם, עושות ביזנס עם מדינות יריבות פוליטית, כלכלית ואידיאולוגית, וטראמפ רוצה אותן קצת יותר כנועות.
במיוחד, כשסוגיית התחרות עם סין כל כך בוערת לו. היריבות מול סין היא אחד הנושאים היחידים שגם דמוקרטים וגם רפובליקנים מסתכלים עליו באותה הזווית. שליטה בחברות התקשורת תאפשר לטראמפ לשפר קצת את המצב ביריבות הטכנולוגית עם סין, ובהתאם - יכולת לטעון שהוא, הוא זה שמגן על החלום האמריקאי מפני סיוט סיני זר ומרושע. אני מקווה שתוכנית הדור החמישי הזו תיזרק לפח בשיא המהירות, ותוחלף במשהו קצת יותר שפוי: איזונים ובלמים שיבטיחו פריסה של תשתיות תקשורת גם באזורים פחות משתלמים, מתוך אינטרס של קידום שוויון ולא פלאף פוליטי של קמפיינים.
קצרצרים
1. גוגל הודיעה שלא תסיר את אפליקציית Absher הסעודית, למרות דרישה שהועלתה ממחוקקים בארה"ב; מה להם ולאפליקציה זרה? ובכן, Absher נועדה לאפשר לגברים לנטר את מיקום הנשים שלהם, לעקוב אחריהן ולתת להן הוראות ומשימות. במילים אחרות, זו אפליקציה שמשתמשת בטכנולוגיות הכי חדשות כדי לזרוק את האנושות משהו כמו 300 שנה אחורה. לטענת המחוקקים, האפליקציה הזאת מפרה זכויות אדם בסיסיות; לטענת גורמים בממשלת סעודיה, הפרה שלה היא בגדר התעסקות בעניינים תרבותיים פנימיים, וכפייה מערבית. גם אפל קיבלה דרישה להסיר את האפליקציה, ועדיין לא ענתה. במקרה של גוגל, הרצון לצאת בסדר עם סעודיה וההון שהיא משקיעה בחברות עמק הסיליקון ניצח את הרצון להיות אנושי. זיכרו את המקרה הזה בפעם הבאה שגוגל תעז להציג עצמה כחברה אתית שמועילה לאנושות.
2. מיקרוסופט עושה סדר בקווי המוצרים שלה, והודיעה שתבטל את התמיכה בצמידי הכושר מיקרוסופט Band 1 ו-2 החל ממאי השנה. החברה הודיעה שתפצה את מי שרכש צמיד שלה בין ה-1 בדצמבר ועד ה-1 במרץ, כנראה בלי לדמיין שענקית כמו מיקרוסופט תבטל מוצרים בצורה כזאת. שבעלי הבנד 1 יקבלו 75 דולר ובעלי יורשו - 175 דולר. בכל הנוגע לתוכנה, מיקרוסופט היא חברה אמינה ביותר, אבל מקרים כמו זה מערערים את האמינות שלה בתחום החומרה. בהתחשב בכך שהיא מוכרת גם לפטופים באלפיים דולר, כדאי שתיזהר בביטולי מוצרים.
3. אמזון תאפשר לחברי אמזון פריים לבצע הזמנות ביחד, במסגרת שירות בשם אמזון Day. הרעיון הוא לרכז מספר הזמנות יחד לאותו אזור באותו יום, ולטענת אמזון היא תוכל לחסוך כך בקופסאות, בדלק ולזהם פחות. זה רעיון מאוד נחמד, אבל נראה שאמזון מרוויחה ממנו יותר מהמשתמשים; ריכוז משלוחים מאפשר לה לחסוך בעיקר כסף - שלא יתבטא בהוזלה או שיפור כלשהו עבור מנויי פריים. ומה על כדור הארץ? זה לא שאנשים שאינם משתמשי פריים לא יזמינו משלוחים באותם ימים, כך שבפועל, התרומה לאיכות הסביבה תהיה זניחה, אם בכלל. אמזון רוצה לזהם פחות? אני בעד. שתשיק תוכנית תמריצים לבעלי מכוניות חשמליות ומשלוחי אופניים, ואז נדבר.