לסין חסרים חצי מיליון מורים לאנגלית וכל זר יתאים
הרשויות הסיניות מנסות בשנים האחרונות לקבוע סטנדרטים למי יכול ללמד אנגלית, אבל כשהביקוש למורים כל כך גבוה, גם זרים חסרי הכשרה הם סחורה חמה
בשבוע שעבר דיווחה התקשורת הסינית על פשיטה משטרתית נוספת על סוכנות להשמת מורים זרים לאנגלית. לפי הדיווח בסוכנות הידיעות הסינית שינחואה, הסוכנות בעיר צ'ונגצ'ינג בדרום-מערב סין גייסה סטודנטים זרים ממדינות כמו ברזיל, צרפת ומקסיקו כמורים לאנגלית, אף שלא עמדו בקריטריונים הקבועים בתקנות.
- מלחמת הסחר עם ארה“ב גורמת לצנזורים בסין לעבוד שעות נוספות
- הוליווד, מאחוריך - סין למדה לעשות סרטי מדע בדיוני מצליחים
- תינוקות מהונדסים גנטית ומזון מזוהם: הסינים מבכים על אובדן המוסר
ל-18 המורים ששכרה הסוכנות לא היה תואר אקדמי או ניסיון כלשהו בהוראה ולשניים מהם אפילו היה עבר פלילי. למרות זאת, לאחר שבוע מקוצר של הכשרה (שגם עליו ויתרו במקרים דחופים) נשלחו המורים הלא מדופלמים לעבוד בבתי ספר באזור בשכר של 15-20 אלף יואן (8,000-11,000 שקל) לחודש, גבוה בהרבה מהשכר הממוצע של מורה מקומי לאנגלית שעומד על 4,000 יואן (2,000 שקל) בלבד.
זה ממש לא היה מקרה יחיד. לפי נתונים שפרסמה בעבר הרשות המפקחת על הזרים בסין, במדינה מועסקים כ-400 אלף מורים זרים, שני שליש מהם עובדים באופן לא חוקי. פשיטות על סוכנויות ובתי ספר המעסיקים מורים לאנגלית באופן לא חוקי, הם עניין שבשגרה בסין. בשנה שעברה למשל, נידונו שני עובדים במרכז להוראת אנגלית בבייג‘ינג למאסר על תנאי של 8 חודשים ושנה, לאחר שזייפו דיפלומות עבור זרים כדי שיוכלו לעבוד כמורים במוסד.
העדפה למורים בעלי מראה אנגלו-סקסי
עד שעברתי לגור בבייג‘ינג לא דמיינתי שמורה לאנגלית הוא מקצוע נדרש כל כך. בסין בכלל, ובבייג‘ינג בפרט, שיעור גדול מהזרים מסביב מועסקים בתור מורים לאנגלית, לפעמים חוקית ולפעמים לא לגמרי חוקית. תעשיית לימודי האנגלית המשגשגת בסין גלגלה לפי הערכות 15.7 מיליארד דולר ב-2015 וצפויה לצמוח עד ל-22 מיליארד יואן ב-2020. ממי שעובד בתחום נשמע שכל זר כמעט יכול להיות מורה לאנגלית בסין, גם אם הוא לא מדבר אנגלית. זה נאמר בהומור אבל יש בזה לא מעט מן האמת.
לפי הערכה שפורסמה בחודש שעבר בעיתונות הסינית, בסין חסרים כיום חצי מיליון מורים לאנגלית. הביקוש הגבוה למורים לאנגלית נובע בין השאר מהלחץ של ההורים הסינים כי ילדיהם יתחילו ללמוד אנגלית מגיל צעיר. בסקר שנערך ב-2016 בסין דיווחו 70% מהנשאלים כי ילדיהם או ילדים שהם מכירים החלו ללמוד אנגלית עוד לפני גיל חמש. הרצון להתחיל מוקדם נובע מהאמונה הסינית כי כך יקבלו הילדים יתרון במערכת החינוך התחרותית וגם מההערכה, המבוססת יחסית, כי קל יותר לרכוש כישורי שפה בגיל צעיר. אבל לא רק ילדים לומדים סינים. הפופולרית של לימודי השפה גבוהה גם בקרב מבוגרים שרוצים לשפר את היכולות שלהם כדי לטייל בעולם ביותר בנוחות או כצעד לקידום הקריירה.
הרשויות הסיניות פועלות לשפר את רמת ההוראה והגדירו בשנים האחרונות סטנדרטים למתן ויזת עבודה למורים לאנגלית. בערים הגדולות בסין כמו בייג‘ינג רק בוגרי תואר מאוניברסיטה במדינה דוברת אנגלית או תעודת הוראת אנגלית ממדינה אחרת יכולים לשמש חוקית כמורים. אלא שהמחסור במורים מוביל את בתי הספר לעקוף את התקנות ולגייס גם את מי שאינם עומדים בקריטריונים.
השכר הממוצע של מורה זר לאנגלית עומד בסין על 12 אלף יואן (6,500 שקל). אבל השונות בשכר גדולה מאוד, כשמורים בערים גדולות כמו בייג‘ינג או שנחאי מקבלים שכר גבוה יותר מאשר בערים קטנות ומורים לבית הספר התיכון משתכרים יותר ממורים בגן הילדים. השכר של מורים לבתי ספר תיכונים בערים גדולות יכול לעבור גם את ה-30 אלף יואן לחודש (16 אלף שקל) מי שמתפתים לעבוד ללא אישורים מסתכנים במעצר וגירוש, אך הסיכוי להיתפס לרוב אינו גבוה.
הסטריאוטיפים הסינים לגבי הוראת אנגלית תורמים גם לצמיחת תעשיית המורים הלא חוקיים. הסינים, כך מראים סקרים שבוצעו במדינה, סומכים יותר על זר, מוסמך או לא מוסמך, מאשר על מורה מקומי לאנגלית. הסינים יעדיפו ברוב המקרים מורים בעלי מראה אנגלו-סקסי, כיוון שהם משתלבים בדימוי על איך אמור להיראות מורה זר, כך שלאוקריאני עם מבטא כבד יכול להיות קל יותר למצוא עבודה בסין מאשר למורה אפרו-אמריקאי עם אנגלית מושלמת.
בגני ילדים בסין להחזיק מורה זר בצוות זה סמל סטטוס, המאפשר לגבות תשלום מוגדל מההורים מידי חודש. המורה אולי מגיע ממדינה במזרח אירופה אבל יידרש להציג את עצמו להורים בתור אמריקאי או בריטי ולהזדהות בשם כמו ג‘ק או מארק שניתן לו מראש. ההורים הסינים, שאינם מדברים אנגלית, לא יוכלו להבחין בהבדל בכל מקרה.
הישועה תגיע אולי מהפיליפינים
מי שמנסה לנצל את המחסור הוא נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה, שקרא בשנה שעברה לייבא 100 אלף מורים לסין מהפיליפינים, מדינה עם רמת אנגלית גבוהה יחסית, במסגרת הסכם בילטראלי דומה לזו שבו ישראל מייבאת עובדי בניין מסין. דוטרטה מנסה לנצל את היחסים הטובים כיום בין הפיליפינים לסין בשנים האחרונות, לאחר שהמדינה נסוגה מהמחלוקות הטריטוריאליות שלה מול סין בים סין הדרומי. בינתיים שתי המדינות הסכימו רק על יבוא 2,000 מורים מהפיליפינים, הרבה פחות מהיעד.
גם בלי לעבור לסין המורים הפיליפינים תורמים למאמץ. בשל המחסור במורים איכותיים בסין, במיוחד באזורי פריפריה, אחד הפתרונות שפורחים במדינה כיום הוא הוראה דרך האינטרנט עם חברות סיניות כמו 51Talk, שנסחרת בבורסה בניו יורק ויש לה כ-10 מיליון לקוחות. 51Talk מעסיקה כיום 16 אלף מורים בפיליפינים המעבירים שיעורים דרך האינטרנט לתלמידים מסין. החברה הצהירה כי תגדיל את המספר ל-100 אלף בחמש השנים הקרובות.
היתרון הגדול של המורים מהפיליפינים הוא כמובן בעלות הנמוכה. בעוד המחיר לשיעור של 25 דקות ברשת עם מורה אמריקאי עומד על 120 יואן (65 שקל), המחיר של שיעור מקביל עם מורה מהפיליפינים יהיה 40 יואן (22 שקל) בלבד. בימים בהם הכלכלה הסינית כבר לא צומחת כמו בעבר והמגמה החסכנית שולטת, לקוחות סינים מוכנים לוותר על הסטריאוטיפ הקלאסי על מורה לאנגלית בשביל הנחה.