$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

בדיקת כלכליסט

מחיר ריבוי המפלגות: תוספת של 18 מיליון שקל לקדנציה

הרשימות החדשות של הליכוד, הבית היהודי וכחול לבן יקבלו תוספת מימון חודשית קבועה של 328 אלף שקל בשנה. זאת מעבר לתשלום חודשי של 82 אלף שקל שמקבלות המפלגות עבור כל אחד מחברי הכנסת שלה

צבי זרחיה 11:1028.02.19

ריבוי המפלגות המרכיבות את הרשימות שמתמודדות בבחירות הקרובות לכנסת שכוללות יותר ממפלגה אחת תגדיל את המימון החודשי הקבוע שמעניקה המדינה במהלך הקדנציה בכ־18 מיליון שקל, שהם כ־4 מיליון שקל בשנה.

 

 

 

לפי החוק, כל מפלגה מקבלת מהכנסת מימון מפלגות בהיקף של כ־82 אלף בחודש עבור כל אחד מחברי הכנסת שלה. בנוסף, היא מקבלת סכום חודשי קבוע של 82 אלף שקל. בבחירות הקרובות לכנסת מתמודדות מספר רשימות שמורכבות מכמה מפלגות ושצפויות לעבור את אחוז החסימה — הליכוד, בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמורכבת ממפלגת הליכוד ומפלגת אח"י; כחול לבן, בראשות בני גנץ ויאיר לפיד, שמורכבת ממפלגת חוסן לישראל, מפלגת יש עתיד ומפלגת תל"ם; והבית היהודי, בראשות רפי פרץ, שמורכבת ממפלגת הבית היהודי, מפלגת האיחוד הלאומי ומפלגת עוצמה לישראל. כל אחת מהמפלגות האלו תקבל 82 אלף שקל בחודש.

 

 

 צילום: גיל נחושתן

 

בכנסת הקודמת, הרשימות האלו הורכבו ממספר פחות של מפלגות. רשימת הליכוד כללה רק את מפלגת הליכוד, רשימת הבית היהודי לא כללה את מפלגת עוצמה יהודית וחוסן לישראל ותל"ם כלל לא היו קיימות, כך שיש עתיד רצה לבדה.

 

 

המשמעות היא שבכנסת הנוכחית, היקף הכספים שיועברו לרשימות המאוחדות יהיה גבוה ב־328 אלף שקל לחודש בהשוואה לכנסת הקודמת.

היקף המימון של רשימות מאוחדות אחרות, כמו יהדות התורה (שמורכבת ממפלגת דגל התורה וממפלגת יהדות התורה) והרשימה המשותפת (שמורכבת ממפלגת חד"ש, מפלגת רע"ם, מפלגת תע"ל ומפלגת בל"ד) לא ישתנה משום שמספר המפלגות לא השתנה.

 

בנוסף לכך, כל אחת מהרשימות תקבל יחידה אחת של מימון מפלגות בהיקף של 1.38 מיליון שקל לכל ח"כ. 70% מהסכום יינתן לרשימות בימים הקרובים לפי מספר הח"כים בכנסת היוצאת, והיתר יינתן להן לאחר הבחירות לפי ממוצע של מספר הח"כים בכנסת היוצאת ובכנסת הנוכחית. פרט לסכום הזה, תקבל כל מפלגה יחידה אחת של מימון מפלגות ללא תלות במספר חברי הכנסת.

 

שיטת הממוצעים גרמה לכך שהכנסת שילמה במערכת הבחירות האחרונה 186 מיליון שקל עבור מימון בחירות, לפי חישוב של 140 חברי כנסת. יחידת המימון ב־2015 עמדה על 1.37 מיליון שקל. כלומר, הכנסת שילמה מימון בחירות לפי חישוב של 135 חברי כנסת בעוד שמספרם הוא 120 בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x