$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

בין האתגרים של נעמן בקואופ: סניפים מוזנחים והרחבת המטה

הבעלים של מחסני השוק, שזכה בהליך לרכישת רשת קואופ, יצטרך לבצע השקעה ראשונית של 20 מיליון שקל בסניפים ולהתמזג עם רשת שמספר סניפיה גבוה בכ־40% מזה של הרשת בבעלותו כיום; וזו רק ההתחלה

נורית קדוש 22:0326.02.19
שלום נעמן מבעלי רשת מחסני השוק זכה היום (ג') בהליך למכירת רשת קואופ ישראל בתמורה ל־148 מיליון שקל. כפי שנחשף באתר “כלכליסט”, זכייתו של נעמן התאפשרה משום שרמי לוי משך ברגע האחרון את הצעת הרכישה שלו שעמדה על 168 מיליון שקל.

 

 

 

למרות שהצעתו של לוי היתה הגבוהה מבין שתי ההצעות, הוא לא זכה לתמיכת הנאמנים רו"ח חן ברדיצ'ב ועו"ד שלמה נס וגם לא לתמיכת העובדים, עימם הסכים לחתום על הסכם קיבוצי. הנאמנים והעובדים העדיפו את הצעתו של נעמן הנמוכה ב־20 מיליון שקל, בטענה שאין להם אמון בלוי.

 

 צילום: אוראל כהן

 

העדפת עמדת העובדים צפויה לשמר את רמת התחרות הנמוכה בשוק המזון, שנוצרה בעקבות מכירת מגה לפני כשנתיים לנחום ביתן. נעמן שאמנם מגדיל את פריסתו והיקפי פעילותו, צפוי להתמודד עם הוצאות כבדות הן בשל המחיר ששילם על החנויות והן בשל הוצאות שכר הדירה ושכר העבודה הגבוהות.

 

מחסני השוק היא רשת שיווק המזון הגדולה באזור הדרום. הרשת נוסדה בשנת 1966 וחנכה את סניפה הראשון בבאר שבע. הרשת נמצאת בשותפות שווה בין האחים שלום ושאול נעמן מבאר שבע לבין משפחת כהן מנתיבות.

 

השיפוץ לא כלול

נעמן, שייסד את הרשת המשפחתית המונה 27 סניפים, צפוי לקבל לידיו 39 סניפים של קואופ ישראל בפריסה ארצית. מצבם הפיזי של סניפי קואופ ירוד ומחייב השקעה ראשונית המוערכת בענף קמעונאות המזון בכ־20 מיליון שקל. זאת לצורך התאמת מערכת המחשוב, שילוט הסניפים ושיפורים בסיסיים.

 

הרכישה צפויה להסתכם בכ־170 מיליון שקל עבור רשת שמחזורה השנתי מוערך בכ־600 מיליון שקל. לשם ההשוואה, לפני שנתיים וחצי שילם נחום ביתן 450 מיליון שקל על 127 סניפי מגה שמחזור מכירותיה עמד על כ־2.8 מיליארד שקל.

 

אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני נעמן, יהיה מיזוג רשת שמספר סניפיה גבוה בכ־40% מזה של מחסני השוק. מעבר לאתגר הניהולי, המחייב הרחבה של המטה והגעה לאזורים מרוחקים דוגמת נהריה וקצרין, מדובר באתגר פיננסי מורכב. ספקים בשוק המזון תהו כיצד יקבלו מנעמן ביטוח אשראי בהיקפים התואמים את מחזורי הקניה של הרשת המאוחדת.

 

 

שלום נעמן ורמי לוי. התמודדו ראש בראש שלום נעמן ורמי לוי. התמודדו ראש בראש צילומים: חיים הורנשטיין, אוראל כהן

 

לא יהיה קל

בנוסף, נעמן צפוי להתמודד לראשונה עם עובדים המאוגדים תחת הסכם קיבוצי. מעבר לכך שעלות שכרם הממוצעת של עובדי קואופ גבוהה מהנהוג בענף, הרי שהחירות שהיתה לו עד היום כבעל רשת בכל הנוגע לפיטורי עובדים או סגירת סניפים, מתבטלת כשיש ועד.

 

זאת ועוד, הסכמתו של נעמן לחתום על הסכם קיבוצי עם עובדי קואופ צפויה להוביל לכך שעובדי מחסני השוק ידרשו ממנו לכל הפחות להשוות את תנאי העסקתם לאלו של עובדי הקואופ. בנוסף, גורם המצוי בפרטי ההסכם הקיבוצי שנחתם בין נעמן לעובדים ציין כי ההסכם במתכונתו מאפשר פיטורי רבים מהעובדים: "בהסכם הקיבוצי נקבע כי נעמן יוכל להכניס לסניפים זכיינים במחלקות הבשר והירקות. על פי סעיף זה יפוטרו עובדי מחלקות אלו, המהווים כשליש מעובדי הרשת ולאחר מכן יועסקו מחדש, שלא תחת הסכם קיבוצי על ידי אותם זכיינים". עוד הוסיף אותו גורם כי על פי ההסכם, נעמן יוכל לפטר 30 מהעובדים הוותיקים המוגדרים כעובדי דור א' ודור ב'.

 

אתגר נוסף עימו צפוי נעמן להתמודד נוגע לחנויות ששוכרת קואופ. לטענת גורמים שניהלו משא ומתן לרכישת הרשת, מרבית החנויות מושכרות לרשת בהסכם לחמש שנים בלבד, פרק זמן שלא מבטיח המשכיות ומצדיק השקעות בסניפים. זאת ועוד, המתעניינים ברשת העריכו כי גם לאחר שיקום החנויות, כ־15 סניפים צפויים להשאר הפסדיים.

 

אורי צרפי, יו"ר ועד עובדי קואופ, מסר כי "אנחנו מברכים על החלטת השופט רון אלכסנדר שקיבל החלטה אמיצה כשטובת העובדים לנגד עיניו. מחסני השוק היתה היחידה שניהלה איתנו משא ומתן רציני וחתמה עם העובדים על הסכם קיבוצי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x