פאוול: 'נקבל החלטות ללא חשש מהשלכות פוליטיות קצרות טווח'
בעדותו החצי שנתית בקונגרס חזר פאוול על עמדת הפד בעניין הריבית - העדפה של עמדת המתנה, לנוכח 'סימנים סותרים' ו'אי ודאויות'; עוד אמר, כי הפערים בין חקיקת הקנאביס המדינתית לפדרלית מקשים על המערכת הבנקאית הממנת ועל הרגולטורים
יש מקום להמתנה סבלנית מצד הפד בכל הנוגע למתווה העלאות הריבית - כך אומר היום (ג') יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי ג'רום פאוול בעדות החצי שנתית שלו בקונגרס. פאוול מופיע בפני ועדת הבנקאות של הסנאט, ומחר יעיד בפני ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים.
- לראשונה מאז נבחר: יו"ר הפד ג'רום פאוול נפגש עם טראמפ בבית הלבן
- הזמירות החדשות של הבנקים המרכזיים העניקו למשקיעים תחילת שנה נפלאה
- פאוול: "לא רואה סימן להתפתחות של מיתון; הביקורת של טראמפ אינה משפיעה"
"אף שאנו רואים בתנאים הכלכליים בהווה כמשקפים מצב בריא, וכך גם התחזית הכלכלית החיובית, בחודשים האחרונים אנו מזהים כמה סימנים סותרים ומנוגדים", אמר היום בקונגרס יו"ר הפד ג'רום פאוול, שהדגיש שהתפתחויות האמורות, וכן לצד החשש מהאטה באירופה ואי הוודאות בסוגיית הסחר מול סין, תומכות בגישה סבלנית של הפד בכל הנוגע להעלאות ריבית עתידיות", אמר פאוול בהצהרה שהוגשה לקונגרס לקראת העדות. גם בהצהרה וגם במענה לשאלות החברים בוועדה, לא נאמר דבר מהותי ומחדש בכל הנוגע למדיניות המוניטרית של הפד כיום. עם זאת, היו"ר כן הדגיש את עצמאות הבנק - שימשיך לקבל החלטות "ללא חששות מהשלכות פוליטיות קצרות טווח".
בחזית התעסוקה, טוען פאוול, העלייה הנרשמת בנתוני השכר משקפת את הנחת התעסוקה המלאה של הפד, ומוסיף אין צורך לחשוש מהעלייה הזו מנקודת המבט של ציפיות אינפלציה. בעניין זה המליץ היו"ר למחוקקים לחשוב על מהלכים שיתרמו להגדלה משמעוית של שיעור ההשתתפות בכוח העבודה - הנחשב לנמוך יחסית לכלכלות המפותחות.
עוד ציין פאוול שלייצור הנפט בתוך ארה"ב יש תפקיד ממתן, שיכול למנוע התפרצות אינפלציונית מהירה במקרה של זינוק במחירי הנפט בעולם. הוא הסכים עם העמדה שהציג חבר ועדה דמוקרטי (הסנאטור ג'ון טסטר), ואמר שמחירי הסחורות הנמוכים באופן יחסי מפעילים לחץ לא פשוט על התעשייה החקלאית האמריקאית. כמו קודמתו בתפקיד ג'נט ילן, גם פאוול משתמש בבמת הקונגרס כדי לציין שהמערכת הבנקאים הפנים אמריקאית היא חזקה, ובעלת יכולת לעמוד מול זעזועים בשווקים.
הערה מעניינת ולא צפויה נגעה לתחום הלגליזציה של הקנאביס: פאוול אמר כי הוא מקווה שתימצא דרך לגשר עם שהפערים בין החקיקה הפדרלית לחקיקה המדינתית בנוגע למריחואנה. הוא ציין כי על אף העובדה שקיימת אסדרה חוקית של קנאביס רפואי ב-46 מדינות, הוא עדיין נחשב לא חוקי במערכת הפדרלית. לדבריו, הדבר מעמיד את הבנקים (המממנים של הפעילות) ואת המפקחים שלהם 'במצב בעייתי' ("in a difficult place").
בין היתר הביע פוואל התנגדות לטענה לפיה מדינה יכולה ללוות כספים ללא מגבלה לצורך מימון רפורמות חברתיות. "הרעיון שגירעון אינו משמעותי למדינות, שכן הן יכולות ללוות במטבע שלהן, אני חושב שזה פשוט לא נכון", אמר פאוול.
העמדה שאליה התייחס פאוול מנוסחת כ'תיאוריה המוניטרית המודרנית', שמייצגיה המובילים הם הסנאטור ברני סאנדרס וחברת בית הנבחרים אלכסנדרה אוקסיו קורטז, ולפיה כל עוד הפד יכול להמשיך לשמור על רמות ריבית נמוכות, החוב הלאומי והגירעון בתקציב לא צריכים להיות בעיה משמעותית.
כמו כן, פאוול הסתייג מהחקיקה המוצעת על ידי גורמים במפלגה הדמוקרטית, להגבלה כמעט מוחלטת של מהלכי רכישה עצמית, למעט במקרה שהוכח שהחברה השקיעה חלק מהותי מהכסף בקופה בפיתוח ובתוספות והטבות לעובדים. לדבריו, להוראה שכזו עלולות להיות השלכות בעייתיות ובלתי צפויות.