טקס האוסקר: ירוק מגאווה
"הספר הירוק" גרף את הפרס הגדול, אבל הכוכב האמיתי של טקס האוסקר שנערך אתמול היה הגרין קארד. מהמקסיקני שלקח את פרס הבמאי הטוב ועד הישראלי שקטף את פרס הסרט הקצר: טקס האוסקר ה־91 נשלט בידי מהגרים
נתחיל מהסוף. אחד הטקסים הליברליים וההיסטוריים בתולדות האוסקרים הסתיים עם הבחירה השמרנית, הצפויה והמיושנת ביותר לפרס הגדול של הערב: "הספר הירוק", ש-200 אלף איש כבר צפו בישראל, זכה בפרס הסרט הטוב. סרט אמריקאי דובר אנגלית (חלילה לא "רומא" המקסיקני), שמוקרן בבתי הקולנוע (כי מתברר שגם לנטפליקס יש עדיין תקרת זכוכית), חביב קהל, נושא מסר נוח לעיכול על גזענות ועל חברות
אבל לנתח את האוסקר רק דרך הפריזמה של הפרס הגדול זאת טעות. כי בתעשייה כה גדולה וותיקה אי אפשר לחולל מהפכות מהקודקוד למטה, רק להפך. והטקס שהתרחש אתמול כלל שורה של בחירות לא טריוויאליות, שהיוו סטירה אחר סטירה בפניו של הנשיא דונלד טראמפ, שמלבה שנאה כלפי מהגרים וזרים. מהמצרי שזכה בשחקן הטוב, דרך המקסיקני שלקח את הבמאי הטוב ועד הישראלי שקטף את פרס הסרט הקצר — טקס האוסקר ה־91 היה האוסקר של המהגרים.
מפיקת האוסקרים, דונה ג'יליוטי, הפכה את הטקס לקוסמופליטי ורב־לשוני. "גבולות וחומות לא יחסמו כישרון והמצאה", אמר חאווייר בארדם בספרדית, כשהציג את פרס הסרט הזר. "'רומא' מזכיר לנו את האנשים הבלתי נראים בחיינו, מהגרים ונשים, שמניעים את העולם קדימה", אמרו דייגו לונה והשף חוסה אנדרס בספרדית, כשהציגו את סרטו של אלפונסו קוארון. חבר הקונגרס המבוגר והשחור ג'ו לואיס הציג את "הספר הירוק", מימי ההפרדה הגזעית בדרום שהוא זוכר היטב, ראמי מאלק דיבר על הוריו שהיגרו ממצרים, טרוור נואה דיבר קוסה (שפה אפריקאית) כשהציג את "פנתר שחור", גיא נתיב דיבר עברית, אשה ממוצא הודי זכתה, כמו גם שתי נשים וגבר ממוצא סיני.
מספר שיא של זוכים אפריקאים־אפריקאים הניפו אוסקרים, ובהם מהרשלה עלי, אמריקאי שהתאסלם, שזכה באוסקר השני שלו בתוך שנתיים. וספייק לי ציין את העובדה שהשנה זו שנת ה־400 להבאת העבדים הראשונים מאפריקה לאמריקה. "הבחירות לנשיאות 2020 ממש מעבר לפינה", הזכיר, "אנחנו חייבים להתגייס. בואו נהיה בצד הנכון של ההיסטוריה. בואו נעשה את הבחירה המוסרית בין אהבה ושנאה. בואו נעשה את הדבר הנכון".
הפוליטיקה חלחלה גם לפרס הכי מרגש מהזווית המקומית: הזכייה של נתיב הישראלי באוסקר על בימוי הסרט הקצר "Skin", שעוסק בגזען אמריקאי שטועם את טעם השנאה שהנחיל לבנו. "עברתי לכאן מישראל לפני חמש שנים", אמר נתיב בנאום הזכייה שלו, "סבא וסבתא שלי הם ניצולי שואה, ואנחנו רואים לא מעט מקרים של גזענות עכשיו באמריקה. בואו נחנך את ילדינו אחרת".
אף שגם "רומא" וגם "פנתר שחור" הפסידו את פרס "הסרט הטוב", הם יצאו אתמול מהטקס מנצחים — "פנתר שחור" הוא סרט גיבורי־העל שהכי הצליח באוסקרים, וגם העניק זכיות היסטוריות לנשות צוות אפריקאיות־אמריקאיות בקטגוריות עיצוב התלבושות ועיצוב התפאורה, הנשים השחורות הראשונות שזכו בקטגוריות האלה. "רומא" הוא סרט בהפצת נטפליקס, שזכתה איתו בשלושה פרסים בכירים. עם כל הכבוד לזכייה של "הספר הירוק" — הדומיננטיות שלהם בטקס היא ההישג הגדול של הערב, שמסמן עידן חדש להוליווד ועדות לשינויי הזמן וחילופי הדורות.