כדי לשפר את הכדורגל שלהם, הגרמנים חוזרים לרחוב
בגרמניה הבינו שהמונדיאל הגרוע הוא רק תסמין לבעיה עמוקה בחינוך הכדורגלנים שלהם ולכן הם מתכננים שינוי משמעותי בשורשי המשחק
לפני מונדיאל 2018, דן רומן, הכדורגלן הישראלי שעבד כאנליסט וסקאוט בדינמו דרזדן הגרמנית, ישב עם כריסטופר קלמנס, האחראי לסקאוטינג ואנליטיקס בהתאחדות כדורגל הגרמנית, ודיבר איתו על הבעיות של הכדורגל הגרמני. "אנחנו לא מייצרים כוכבים כמו הצרפתים", אמר קלמנס לרומן. "הצרפתים בעלי טכניקה איכותית יותר בכל הקשור ביכולת אלתור וכדרור. לנו יש אולי שחקנים שיודעים להשתלט על הכדור ולשחרר אותו מהר, אבל אין לנו הברק הצרפתי".
- אדידס ממשיכה את השת"פ עם התאחדות הכדורגל הגרמנית עד 2026 לפחות
- מקרה אוזיל וגרמניה: הזר תמיד אשם
- 8 הערות על ההדחה הלא כל כך מפתיעה של נבחרת גרמניה
במונדיאל נראה היה שלגרמניה אכן חסר הרבה מהברק שהיה לצרפתים ובשבוע שעבר אוליבר בירהוף, המנהל של הנבחרות הגרמניות, התייחס לכך והסביר כיצד לדעתו הכדורגל הגרמני יכול לטפל בבעיה הזו. בירהוף דיבר באירוע בהתאחדות הכדורגל הגרמנית תחת השם Zurück an die Weltspitze (חזרה לפסגת העולם). באירוע התייחסו לכישלון במונדיאל אבל גם לכישלון של חלק מהנבחרות הצעירות. "הצעירים שלנו כבר לא הכי טובים באירופה", אמר בירהוף. "אם מועדונים גרמניים מעדיפים לחפש שחקני חיזוק שהם שחקנים אנגלים צעירים, צרפתים צעירים או בלגים צעירים - אז אנחנו צריכים להבין שהגרמנים הצעירים צריכים להשתפר. אנחנו צריכים להוציא את המקסימום ממאגר הכישרונות שלנו ולבדוק איך אנחנו מטפחים את הצעירים שלנו כדי שיהיו טובים כמו היריבים האירופים".
בירהוף ויוטי צ'טצ'לסקיו, הג'נרל מנג'ר של הנבחרות, טוענים שהאימונים בגרמניה הופכים ל"רשמיים" יותר מדי מהר. "אנחנו צריכים יותר מקום לאינדיבדואלים", אמר בירהוף. "אנחנו צריכים מנטליות של כדורגל רחוב. אימונים משוחררים יותר, כדורגל הרחוב צריך להיכנס לתוכנית הלימודים והאימונים של המועדונים. אנחנו צריכים לאפשר לשחקנים יותר מקום להביע את עצמם וליהנות". צ'טצ'לסקיו הוסיף שצריך לקחת דוגמה ממקומות כמו בלגיה ולאפשר לצעירים עצמם לארגן בעצמם משחקים ומשחקונים - כי הם כבר לא עושים זאת ברחובות. "צריך יותר אימונים בלי הדרכה ושיפוט - השחקנים צריכים לפתור דברים בעצמם", אמר.
בהתאחדות לכדורגל הגרמנית גם מנסים לשנות את הגישה כלפי שחקנים לא ממושמעים וביקשו להכניס "עמודי תווך" חדשים לשיטת האימון הגרמנית: אינדיבדואליות, גמישות ודיגיטליזציה. כלומר, לא ללכת נגד השחקנים שרוצים לשחק פורטנייט או "פיפ"א" במחשב, אלא לקחת אלמנטים מהמשחקים שמרתקים את הילדים לכורסאות ולהשתמש בהם באימונים. במחלקות הנוער הגרמניות אף טוענים שהמהפכה שהכדורגל הגרמני עבר לפני עשור וקצת לא לקחה בחשבון את העובדה שאז רק ל-2% מהעולם היו סמארטפונים וכיום אנחנו מדברים על כ-66% מהעולם עם המכשיר שמותיר אותנו דבוקי עיניים למסך. כלומר, מערכת חינוך הכדורגלנים צריכה להתאים את עצמה לטכנולוגיה ולא ללכת איתה ראש בראש.
"אנחנו צריכים לחשוב איך אנחנו מוצאים תשובות אינטלגנטיות לדיגיטליזציה שאי אפשר לעצור אותה", אמר בירהוף. ההתאחדות הגרמנית כבר בדיונים עם ההתאחדות הבלגית לגבי המומחיות שהם צברו בכל הקשור ל"כיף". בקורסי האימון של ההתאחדות לכדורגל הבלגית יש מומחים לכיף שמסייעים בהרכבת מערכי האימון של הקבוצות - מגילאי גן ועד המקצוענים. התפיסה הבלגית היא שצריך "להציע רגעי כיף בהליך הלימוד. להתאמן בכיף, לשחק בכיף ולהתחרות בכיף". הגרמנים רוצים לאמץ את הגישה הזו.
הגרמנים גם מתכננים לאמץ מבלגיה את שיטת צמצום מספר השחקנים במשחק. וטוענים ש"7 על 7 עבור ילדים זה יותר מדי שחקנים במגרשים - כי השחקנים הצעירם לא רואים מספיק מהכדור, לא מקבלים מספיק החלטות". כלומר, הגרמנים רוצים שיותר אימונים יתבססו על משחקונים של 2 על 2, 3 על 3. כדי שהילדים יגעו כמה שיותר בכדור וינסו ליצור איתו - ועד גיל מבוגר יחסית. "אנחנו צריכים שהילדים הקטנים יגעו כמה שיותר בכדור", אמר צ'טצ'לסקיו.
בגרמניה מתכננים לשנות הרבה משיטות האימון שלהם בשורשי המשחק כדי להתאים את המשחק הגרמני לכדורגל המודרני. הם מבינים שהם צריכים לעשות את זה על ידי שינוי בחינוך המאמנים. הם מבינים שזה מצריך קבלת החלטה קולקטיבית לגבי כיוון הכדורגל. והכול מתחיל בהבנה שמה שעבד פעם לא יכול לעבוד לנצח וחייבים להשתנות.