מידע פנים, השערות וחקירות: התחום הפרוץ של שוק ההון
בדרך לאישור תרופה או מכשור רפואי לשימוש מסחרי, המשקיעים רודפים אחר כל פיסת מידע שמשחררות חברות הביומד. האפשרות להשתמש במידע פנים היא מפתה במיוחד בתחום שנחשב לתנודתי כל כך. החקירה החדשה רק מדגישה זאת יותר
בזו אחר זו דיווחו אתמול חברות מענף הביומד הנסחרות בבורסה על פשיטות של חוקרי רשות ניירות ערך במשרדיהן, בנוגע לחשדות לשימוש לכאורה במידע פנים.
החברות שנחקרות על ידי רשות ניירות ערך ובהן קדימהסטם, כלל ביוטכנולוגיה ואליום מדיקל, נחשבות בין הבולטות בתחום.
- חקירה נרחבת נגד ארבע חברות בשוק ההון; זוהר לוי נחקר
- להב 433 פתחה בחקירה נגד חברת נקסטקום בחשד לעבירות מרמה
- "בעלי ההשפעה על הציבור הם יועצי ההשקעות בבנקים - והם נושאים באחריות אדירה"
כלל ביוטכנולוגיה נחשבת לאחת החברות הבולטות בתחום. לזכותה נרשמו כמה הנפקות בולטות בשנה החולפת, והיא מרובה בפעילות ובהודעות על שלבים שונים בניסויים של ההשקעות שלה. מנכ"ל החברה וגם אחד מהחשודים בשימוש במידע פנים הוא עופר גונן.
קדימהסטם היא חברת ביוטכנולוגיה שמפתחת טיפולים המבוססים על תאי גזע (Stem Cells) ומיועדים למחלת ניוון השרירים (ALS) ולמחלת הסוכרת. מנכ"ל החברה הוא יוסי בן יוסף. אליום מדיקל, היא חברת מכשור רפואי. והיא עוסקת בפיתוח של סטנטים ובתחום הכירורגיה הזעיר פולשנית. מנכ"ל החברה הוא אסף אלפרוביץ'.
תחום הביומד בדרך כלל כולל הבטחות עתידיות נוצצות לתרופות או מכשירים רפואיים. אם אלה יצליחו לקבל את ההסמכה הנדרשת מהרגולציה, בדרך כלל — רשות המזון והתרופות (FDA) בארה"ב, או שיוכיחו שנמצאה תרופה יעילה, יתנפח השווי שלהן במיליארדי שקלים. אלא שהדרך עד להסמכה או להוכחת היעילות של התרופה ארוכה ומורכבת מהרבה הודעות קטנות. אלה נשלחות למשקיעים ואמורות לבשר להם על התפתחות חיובית או שלילית.
עניין זה, של דיווחים מרובים על הצלחות קטנות או כשלונות מצערים, מייצרים תנודתיות במניות בתקופות שסמוכות לזמן שהמשקיעים מעריכים כי הדיווח בפתח. מנגד, הם מייצרים תקופות ארוכות של דשדוש ודעיכה.
עבור תעשיית הביומד מדובר בכר פורה של הודעות על התפתחויות במחקר ובהתקדמות התרופות. לספקולנטים של שוק ההון מדובר לא אחת בפיתוי שנוגע במידע הפנים שנוצר בכל פעם שמתרחשים אירועים כאלה.
כך למשל באוגוסט 2017, הושג הסדר אכיפה מנהלית ברשות ניירות ערך, שנוגע לקבלת מידע פנים בנוגע לחברת ביומד אחרת — קומפיוג'ן. באותו הסדר נסגר התיק הפלילי כנגד איתן רבי, טייס שאינו נושא משרה בחברה ציבורית, אשר קיבל מידע פנים מאריה צ'צ'קס, בן זוג של אשת פנים בתוך חברת קומפיוג'ן. צ'צ'קס הודה והורשע כחלק מההסדר ונגזרו עליו ארבעה חודשי מאסר בעבודות שירות ותשלום קנס של 100 אלף שקל. כנגד רבי נסגר התיק הפלילי שהועבר לטיפול של אכיפה מנהלת והוטל עליו עיצום של 95 אלף שקל.
פרשה אחרת שנוגעת במידע פנים, קשורה במנכ"ל חברת ביונדווקס, ד"ר רון בבקוב, שהתיק נגדו נסגר בשנה שעברה כחלק מהסדר מותנה עם הפרקליטות. ביונדווקס הונפקה בתל אביב ובהמשך נמחקה וכיום נסחרת רק בנאסד"ק.
בבקוב נחקר באזהרה במרץ 2016 ושוחרר בתנאים מגבילים ובערבות של 200 אלף שקל, מחשבים נלקחו ועלו חשדות לשימוש במידע פנים שנחשף לכאורה. החשד היה כי הוא העביר למקורבו טל כהן מידע על דיווח של ניסוי קליני. לבסוף הסתיים חלקו של בבקוב בהסדר שהוביל לכך שהפרקליטות לא הגישה כנגדו כתב אישום. מנגד, התחייב בבקוב לשלם קנס של 70 אלף שקל.