ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת ברלין

לגדול זה כואב

איך להתמודד עם אתגרי הצמיחה בסטארט־אפ

דינה פסקא-רז 09:5514.02.19
בדיוק כמו ילדים בריאים שמתלוננים על כאבי שרירים, גם סטארט־אפים שמזנקים קדימה סובלים מכאבי גדילה, בדרך כלל רגע אחרי הפריצה לעולם. אמנם אין פרוטוקול טיפול אחיד, אך יש דרכים להקל עליהם. כשהסטארט־אפ יוצא לעולם נצפה לראות מוצר מגובש ואפילו מכירות בקנה מידע צנוע. הקפיצה הטכנולוגית כבר בוצעה, הטכנולוגיה תורגמה למודל הכנסות והמיזם כבר גייס כסף משמעותי שיממן את פתיחת השווקים הזרים על בסיס תוכנית עסקית ויכולות אישיות של המייסדים. אך האם היכולות שנשאו את המיזם עד הלום מספיקות לפריצה הגלובלית? האם התעוזה, החוצפה וההתרסה שקידמו את הסטארט־אפ עד כה יהיו בעוכריו? התשובה היא לא וכן, בהתאמה.

 

 

 

להתמודד עם חששות המשקיעים

 

לאחרונה נתקלנו בחברה עם טכנולוגיה מבטיחה שצלחה את שלב גיוס סבב A. הכספים סייעו לה לבסס מכירות בשוק היעד המרכזי בארה"ב והחברה החליטה לצאת לסבב גיוס גדול יותר, שישרת התרחבות עמוקה יותר בארה"ב ופריצה לשווקים באירופה. בשלב זה נכנסו לתמונה קרנות מעמק הסיליקון ומשקיעים אסטרטגיים. אך למרבה הצער, באותה נקודה נבלמה תנועת ההתרחבות לאחר שהתברר שאף שלחברה יש פתרונות טכנולוגיים חדשניים — היא חסרה מערך איתן ויציב של תהליכי מכירה, אסטרטגיית התרחבות מובנית ומודל הכנסות שהולם את ציפיות המשקיעים.

 

לאזן בין המשאבים לחובות לאזן בין המשאבים לחובות צילום: Shutterstock

 

החברה גמגמה כשנדרשה להציג מדדים מרכזיים להערכת ביצועים (KPI's) ולהסביר איך היא מגדירה ומודדת את הצלחתה ומקבלת החלטות עסקיות. בחברה התקשו גם להסביר למשקיעים הפוטנציאליים את מערכת היחסים בין החברה־האם הישראלית לחברה־הבת האמריקאית, והמשקיעים הוטרדו במיוחד מכך שחשבוניות ששיקפו את העסקאות הפנימיות לא תאמו את המציאות בשטח.

 

צירוף נסיבות אלו הנמיך מהותית את שווי החברה ואת היקף הגיוס. מעבר מכך, המשקיעים הפוטנציאליים קיבלו תחושה של חוסר בשלות עסקית, שמן הסתם פגעה בנכונות להשקיע. כתוצאה מכך, גיוס ההון ותוכניות ההתרחבות נדחו והחברה נכנסה לארגון מחדש במקביל לסטגנציה במישור העסקי בשל מחסור בחמצן פיננסי. בתום תהליך מורכב החברה נכנסה שוב להליך גיוס, הפעם בצורה מאורגנת ומסודרת, ושוויה הוערך ב־50% יותר משנה קודם לכן — אף שבזמן זה לא ארע שום אירוע דרמטי עסקי או טכנולוגי. מכאן ברור שמקור הזינוק בשווי הוא במוכנות העסקית, הפיננסית, הארגונית והמיסויית של החברה, ומתחושת המשקיעים שעכשיו "יש על מי לסמוך".

 

לאזן בין המשאבים לחובות

 

המסקנה מסיפור זה היא שהתעלמות מהיבטים עסקיים, פיננסיים או מיסויים בנקודות הזמן המוקדמות היא שגויה. בנקודות העסקיות המשמעותיות, כמו סבב גיוס מתקדם או הטמעת טכנולוגיה בארגון גדול, חשוב להציג אינדיקטורים למדידת הצלחה, עמידה בכללי רגולציה ומדיניות מחירי העברה ושרשרת ערך פשוטה והגיונית.

 

בשנים האחרונות ניכר צונאמי של רגולציה חדשה, בנושאים מפרטיות ושמירת מידע ועד חבות דיווח ותשלום מס. הרגולטורים מנסים לעמוד בקצב החידושים במעין מעגל קסמים שמזין את עצמו: הסטארט־אפים משבשים את הקיים בטכנולוגיה ומודלים עסקיים חדשים; המחוקקים מתאימים את הסביבה המשפטית למציאות החדשה; והחברות החדשניות נדרשות להשקיע משאבים לעמוד ברגולציה החדשה כדי לא לעוף מהמסלול.

 

המטרה אינה להפוך את הסטארט־אפ ל"מצטיין דיקאן" בעולמות המס, הפיננסיים או המשפט. אבל חשוב שיזמים יכינו מראש את החברה לאירועים מהותיים. האיזון העדין בין משאבים מוגבלים לעמידה בחובות הרגולטוריים ובמודל עסקי ברור ופשוט הוא חוכמה לא קטנה בפני עצמה, אך היא זו שתקל במידה רבה על כאבי הגדילה.

 

הכותבת היא שותפה וראש מערך מיסוי בינלאומי ותמריצים ב־KPMG סומך חייקין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x