$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מרכז השלטון המקומי: "ניאבק בחוק לצמצום מספר תאגידי המים"

בעקבות מכתב ששלח מנכ"ל השלטון המקומי לראשי הערים, שבו טען כי החוק לצמצום תאגידי המים עבר במחטף, בוטלו הדיונים עם רשות המים על יישומו. הסיבה להתנגדות: חשש הרשויות החזקות שייאלצו לתמוך בחלשות

אמיתי גזית 08:1314.02.19

מרכז השלטון המקומי הנחה את ראשי הערים לא לשתף פעולה עם החוק לצמצום מספר תאגידי המים. בעקבות זאת בוטלו דיונים ליישום החוק בין ראשי הרשויות לממונה על התאגידים ברשות המים אפי דביר, כך נודע ל"כלכליסט".  

 

מימין: ח"כ דוד ביטן ומנכ"ל השלטון המקומי שלמה דולברג. אין תזוזה מימין: ח"כ דוד ביטן ומנכ"ל השלטון המקומי שלמה דולברג. אין תזוזה צילומים: עומר מסינגר, MALOVANI-ISRAEL

 

 

לפני כשבועיים שלח מנכ"ל מרכז השלטון המקומי שלמה דולברג לראשי הערים מכתב בו נאמר כי ח"כ דוד ביטן "העביר חקיקה בנושא תאגידי המים והביוב בניגוד לכל הסיכומים שהיו בנושא. אנו מתנגדים נחרצות לחקיקה זו שנעשתה במחטף. אנו קוראים לכם לא לשתף פעולה עם השימועים שמקיימת רשות המים. בכוונת השלטון המקומי להיאבק בכך בכל דרך שיש לרשותו".

 

רק לפני חודשיים אישרה הכנסת את הצעת החוק לצמצום מספר תאגידי המים מ־56 ל־30 לכל היותר. לפי החוק החדש, יוקמו תאגידים אזוריים שיטפלו במשותף במשק המים של כמה ערים במקום תאגידי המים הפועלים היום, שרובם שייכים לעירייה אחת.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר דולברג כי בידיו מחקרים עדכניים שמוכיחים כי אין יתרון כלכלי בהקמת תאגידים משותפים. לדבריו, המדינה צריכה להזרים תקציבים לתאגידים החלשים.

 

ראשי השלטון המקומי טוענים כי שלבי האישור האחרונים של החוק החדש קודמו במחטף על ידי ביטן בתקופה שהם היו עסוקים בבחירות המקומיות ולא השתתפו בדיונים המכריעים בוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים שבראשה עמד ביטן. החוק אושר סופית ב־25 בדצמבר, יום לפני פיזור הכנסת.

 

על פי החוק, המהלך לצמצום תאגידי המים אמור לצאת לפועל ביולי. עם אישור החוק, דביר זימן סדרה של ישיבות שימוע עם ראשי רשויות במטרה לגבש הסכמות ולהגדיר אילו רשויות יחברו זו לזו להקמת תאגיד משותף. העובדה שישראל נמצאת בעיצומה של מערכת בחירות בוודאי אינה מגבירה את המוטיבציה של פוליטיקאים להתעמת עם ראשי הערים, כך שלא ברור מי יוכל לכפות עליהם לשתף פעולה עם המהלך.

 

החובה להקים תאגיד מים קיימת בחוק מאז 2008 ולמרות זאת עדיין יש 25 רשויות שלא עשו זאת. גם לחוק החדש אין שיניים, כך שהממשלה תתקשה ליישם אותו ללא הסכמת ראשי הערים.

 

המהלך לצמצום תאגידי המים נועד לחסוך מיליוני שקלים על ידי התייעלות. שאיפת רשות המים היא כי בתאגידים האזוריים יהיה שיתוף פעולה בין רשויות חזקות, שבהן תאגידי המים מתפקדים היטב, לבין רשויות חלשות סמוכות. דוגמה מובהקת לבעיה שהתאגיד האזורי יכול לפתור הוא מצבה הרעוע של תשתית המים בג'סר א־זארקה, אם תחובר לתאגיד המים של חדרה הנחשב יציב.

 

אבל ראשי העיריות החזקות מתנגדים לשינוי מחשש כי ההשקעה ברשות החלשה תבוא על חשבון התושבים שלהם.

 

מרשות המים נמסר בתגובה: "בכפוף לחקיקה אנו ממשיכים בהיערכות לתאגוד האזורי החל מיולי. בכל מקרה, מטרת הפגישות היא לשמוע את הערותיהם כדי להגיע לפתרונות הטובים ביותר מבחינת כל הצדדים. היעדר שיתוף פעולה לא יעצור את התהליך שהוחלט עליו בחקיקה ומחייב את כולנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x