"הממשלה מוצאת דרכים יצירתיות לא להעדיף תוצרת הארץ"
מנכ"ל התאחדות התעשיינים רובי גינל: "על אף שיש חקיקה ענפה שכל מטרתה היא לדאוג לתעדוף כחול לבן - בממשלה לא מראים כל רצון למלא אחר הוראות החוק"
"היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה משתמשים בכל היצירתיות שיש להם כדי להתחמק מחובת העדפת תוצרת הארץ" כך אמר מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל, בפאנל "כחול-לבן", שנערך בכנס העבודה באילת, של נשיאות המגזר העסקי בשיתוף ההסתדרות.
- התאחדות התעשיינים מבקשת מביהמ"ש להצטרף לעתירה לחייב את המדינה להעדיף כחול לבן
- המדינה תתנגד להעדפת תוצרת הארץ במכרז ענק לאספקת תשתיות תקשורת למשרדי הממשלה
- אלי כהן רוצה תוצרת הארץ: דורש לבטל מכרז של האוצר במאות מיליוני שקלים
לדברי גינל "על אף שישנה חקיקה ענפה, שכל מטרתה היא לדאוג לתעדוף כחול-לבן, גם במכרזים ממשלתיים וגם ברכש גומלין, בממשלה לא מראים כל רצון למלא אחר הוראות החוק ומתעלמים ממנה. התעשייה הישראלית פשוט לא מספיק חשובה להם".
משנה למנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, נעמה קאופמן, אמרה לו בתגובה כי "העדפת תוצרת כחול לבן הנו נושא שאני מתעסקת איתו באינטנסיביות בשנתיים האחרונות. לדעתי אם אנחנו רואים שבארה"ב טראמפ הגדול חושב שצריך לשים במקום הראשון את התעשייה המקומית, ושישנה אותה המגמה בדיוק גם באירופה - גם אנחנו בישראל צריכים להבין שהתעשייה המקומית חשובה מאוד לכלכלה ולחברה שלנו. התעשייה הישראלית, בעיקר בפריפריה, מחזקת את הכלכלה המקומית, תורמת למחקר ולפיתוח ומעסיקה עובדים ולכן אין ספק שאנחנו צריכים להמשיך ולחזק את התעשייה. במיוחד שהתעשייה הישראלית היא מהמתקדמות בעולם, ומזמן כבר לא מה שהייתה פעם - רק עכשיו פגשתי תעשיין שאמר לי שהוא עוסק בדפוס, אבל זה לא כמו הדפוס של 'פעם' - אלא הוא מדפיס איברים וחפצים - טכנולוגיה מתקדמת ברמה הגבוהה ביותר".
מנכ"ל אגף הכלכלה בהסתדרות, שי בירן, אמר כי "כיום ישנם שלושה כלים מרכזיים לעידוד תעשייה ישראלית- תקנות העדפת תוצרת מקומית, חוק עידוד השקעות הון והיטלי סחר. הבעיה נוצרת כשיש תחושה שהמאזן בין תעשייה מקומית ליבוא, מתחיל לנטות לעבר יבוא - רק כדי להוזיל כביכול את העלויות ולהוריד את יוקר המחייה. הבעיה היא שהיבוא יוצר הרבה פעמים גם יבוא בהיצף שפוגע באופן קשה בתעשייה המקומית, שלא מסוגלת להתמודד עם זה - והכי גרוע הוא שלצערי נראה שלממשלה אין הרבה רצון לעצור מגמה זו. לכן הדבר הראשון שצריך לעשות זה לסגור את הפרצות שיש כיום בחוק להעדפת תוצרת הארץ - כך תהיה לכולם יותר מוטיבציה לדאוג לתעדוף של התעשייה המקומית. לכן צריך קודם כל למפות את הפרצות ולראות מה אנחנו סוגרים ומה לא כדי שבאמת תהיה פה תעשייה ישראלית שתמשיך ותצמח".
רובי גינל טען בפני שי בירן, שהתחושה בקרב התעשיינים היא שהנושא של העדפת כחול לבן במכרזים לא מספיק חשוב להסתדרות, שכן הם לא נאבקים בתופעה שלילית זו בצורה משמעותית.
בירן ענה לו כי "לצערי הרבה אנשים מרגישים שאנחנו לא תמיד נאבקים מספיק, או יוצאים למענם לשביתה. אז נכון, עדיין לא הייתה על הנושא שביתה כללית - אבל אנחנו עושים הרבה מאוד ופונים לשרים ולבתי חולים ולמקומות נוספים, ומבקשים מהם לתעדף תעשייה כחול לבן. זה מאבק שמתנהל בהרבה חזיתות, ואנחנו עושים כל מאמץ כדי להצליח".