$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

ועדת הטייקונים נשארה יתומה

בהנהלות הבנקים ודאי נושמים לרווחה: שלושה חברים בולטים בוועדה למתן אשראי ללווים גדולים לא יחזרו כנראה לכנסת, ובראשם היו"ר איתן כבל שנכשל בפריימריז. האם הח"כים שימלאו את מקומם יוכלו לעגן את ההמלצות בחקיקה?

צבי זרחיה 08:3313.02.19

הבנקאים יכולים לצחוק כל הדרך אל הבנק: כישלונו של ח"כ איתן כבל בבחירות לרשימת העבודה מעמיד בספק את יישום ההמלצות שתגיש "ועדת הטייקונים" ‑ ועדת החקירה הפרלמנטרית למתן אשראי ללווים גדולים. כבל, שעמד בראש הוועדה והיה הרוח החיה בדיוניה, נדחק בפריימריז שלשום אל המקום ה־15 במפלגתו, ולפי כל הסקרים הנוכחיים צפוי להישאר מחוץ לכנסת הבאה.

 

 

 

ח"כ איתן כבל מצביע בפריימריז בעבודה שלשום ח"כ איתן כבל מצביע בפריימריז בעבודה שלשום צילום: יאיר שגיא

 

ועדת החקירה צפויה לפרסם את המלצותיה בסוף מרץ 2019, אך יישומן יצריך חקיקה. כדי להספיק לפרסם את ההמלצות לפני הבחירות, כבל יימנע כנראה מגיבוש המלצות אישיות שיחייבו קבלת תגובה מבעוד מועד. בין הרעיונות הנשקלים: הארכת תקופת הצינון לרגולטורים לפני שיוכלו לעבוד אצל בעלי הון; הקמת ועדת משנה חסויה של הכנסת שתוכל לעקוב אחר מתן האשראי ללווים גדולים; העצמת הסמכויות של ועדות החקירה הפרלמנטריות; וחיזוק רשות שוק ההון.

 

השאלה היא מי ידאג לקדם את כל אלה בכנסת. גם אם יימצאו בכנסת הבאה ח"כים חדשים שינסו באופן עצמאי לקדם את ההמלצות, הם צפויים להיתקל בהתנגדות הממשלה.

ח"כ איילת נחמיאס ורבין. לא התמודדה ח"כ איילת נחמיאס ורבין. לא התמודדה צילום: עמית שעל

 

יילחמו בהרכב חסר

 

מלבד כבל צפויה הוועדה לאבד עוד שני חברים הבולטים: איילת נחמיאס ורבין (העבודה), שלא התמודדה בפריימריז; ודב חנין (חד"ש), שפורש מהכנסת. ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) כבר פרש מהוועדה לפני כמה חודשים עם מינוי לשר הדתות, ולא מונה לא מחליף.

 

כיום נותרו בוועדה 10 ח"כים בלבד: משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים, שלא גילה עניין רב בישיבות; יואב קיש (ליכוד), שנבחר במקום ה־23 במפלגתו; רועי פולקמן (כולנו), שלפי שעה לא ברור היכן ימוקם במפלגתו, שהסקרים חוזים לה רק חמישה מנדטים; בצלאל סמוטריץ', יוצא הבית היהודי שנבחר ליו"ר האיחוד הלאומי ויבקש לעצמו תפקיד שר בממשלת נתניהו אם תקום; עיסאווי פריג'' שמעמדו יתברר מחר בפריימריז במרצ; חיים ילין (יש עתיד); ורוברט אילטוב, יו"ר סיעת ישראל ביתנו.

 

כבל אמר אתמול ל"כלכליסט" שבכוונתו להמשיך לפעול ליישום ההמלצות גם מחוץ לכנסת, אם כי לא ברור עד כמה יוכל להשפיע בתור "אזרח מודאג". קיש הבטיח "להמשיך להילחם כדי שהמלצות הוועדה לא ישקעו". ילין, לעומת זאת, היה יותר פסימי: "לפני פיזור הכנסת היה צריך להקים ועדת חקירה ממלכתית שתדון בכל הנושא. הבנקים והרגולטורים מסתתרים מאחורי סעיף הסודיות. כעת, לא ברור מה יקרה עם ההמלצות בקדנציה הבאה", הדגיש.

 

ניסנקורן ממליך מלכים

 

טביעות אצבעותיו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ניכרו היטב בתוצאות הפריימריס בעבודה. במפלגה יודעים לספר כי הוא העניק תמיכה רבה לח"כ איציק שמולי, שהתברג במקום הראשון, וחולם בעתיד על תפקיד היו"ר. ניסנקורן, שמקיים יחסים קרובים עם שמולי מאז כניסתו לפוליטיקה, צפוי לעמוד לצדו גם בהתמודדות על המשרה הזו. היו"ר הנוכחי אבי גבאי, שנפגש לא מזמן עם ניסנקורן, תמך בשלי יחימוביץ' כשהתמודדה מול ניסנקורן על ראשות ההסתדרות.

 

שמולי קיבל תמיכה מכל המחנות במפלגה. הפער בינו לבין סתיו שפיר, שהגיעה שנייה, עמד על 3,000 קולות. הפער בינו לבין של יחימוביץ', השלישית ברשימה, עמד על לא־פחות כ־5,000 קולות.

 

כמעט כל מומלציו של ניסנקורן הגיעו למקומות גבוהים בפריימריז בעבודה: מלבד שמולי נחלו הצלחה גם עמיר פרץ, מירב מיכאלי ורויטל סוויד. המועדף היחיד של יו"ר ההסתדרות שנותר מאחור הוא נחמן שי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x