היות ורכישת ביטוח היא חלק בלתי נפרד מנטילת משכנתא, אתם צריכים לחשוב היטב דרך מי לקנות אותו. במאמר הבא נציג את ההבדלים בין הבנקים וחברות הביטוח ונביא טיפים לבחירה מושכלת
בשיתוף לאומי11.02.19הערכות שונות מענף הדיור מדברות על כך שלאורך 2018 בוצעו יותר מ-98 אלף עסקאות לרכישת דירה, כאשר מתוך כלל הדירות נרכשו כ-50 אלף על ידי זוגות צעירים. כתוצאה מהפעילות גם נרשם גידול של 12% בהיקפי המשכנתאות בהשוואה ל-2017 והן עומדות כיום על רמה של 59.3 מיליארד ש"ח. עם זאת, רוכשי דירות ראשונות וגם משקיעים מנוסים יודעים היטב שהשוואה בין מסלולי משכנתא היא רק חלק מהתהליך המלא שאותם הם יצטרכו לעבור עד לקבלת הכסף מהבנק.
בין היתר, אחד התנאים לקבלת משכנתא
הוא רכישת ביטוח שנועד להבטיח לבנק את החזר ההלוואה במקרים של פגיעה בערך הנכס או מוות של הלווה. זו גם הסיבה שהביטוח כולל שני מרכיבים – ביטוח מבנה לנכס וביטוח חיים של הלווים. מכאן והלאה, השאלה היחידה שעל הפרק היא איפה לעשות את הביטוח והאם לרכוש אותו דרך הבנק.
מה ההבדל בין הביטוח של הבנק לבין זה שמחכה בחוץ?
לכל בנק למשכנתאות יש סוכנות ביטוח שאחראית על טיפול ברכישת הביטוח מחברות שונות. לחילופין, לנוטלי משכנתאות יש את הזכות המלאה לקנות את הביטוח בעצמם דרך חברה ולא באמצעות הסוכנות של הבנק. במקרים אלו, הבנק רק יצטרך לאשר את הפוליסות ולוודא שהן מייצגות את האינטרסים שלו בהגנה על הלווה ועל הנכס.
קשה להצביע על הבדלים שמשותפים לכל מסלולי הביטוח והבנקים ולכן צריך לבחון כל מקרה לגופו. עם זאת, ידוע שביטוח מבנה דרך הבנק לרוב לא כולל כיסוי לנזקי צד ג' ותכולה. לשם השוואה, בביטוחי חיים כמעט ואין הבדל אך אפשר להשוות בין הצעות לפני שמקבלים החלטה סופית.
צילום: Pixabay
חברות הביטוח הגדולות והקטנות מציעות ביטוחי משכנתא בהנחה בשנות ההלוואה הראשונות. הבעיה היא שההנחה הזו עלולה להסתיים ולא תמיד אנחנו מצליחים לעקוב. אם רוצים להימנע מהפתעות, מומלץ לבדוק את סך התשלומים הצפויים לכל אורך חיי ההלוואה ולזכור שגם הבדל של עשרות שקלים בודדים בחודש עלול להצטבר לעשרות אלפי שקלים בהחזר הסופי.
מה עושים אם לוקחים משכנתאות מגורמים שונים?
יש מקרים שבהם רוכשי דירות ומשקיעים מענף הנדל"ן בוחרים לקחת משכנתאות מגורמים שונים. בנסיבות כאלה אין צורך ביותר מפוליסת ביטוח אחת – כל עוד קיימת הסכמה של הגורמים על שיתוף זכויות בביטוח. מבחינתכם, הדבר החשוב בהקשר הזה הוא לדאוג לתיאום הזכויות על מנת למנוע מצב של כפל ביטוחים ותשלומים.
לסיכום, החוק והבנקים מחייבים אתכם לרכוש ביטוח בנטילת משכנתא. הביטוח הוא גם אינטרס שלכם ואותו בוחרים רק לאחר השוואה מקיפה בין המסלולים, הפרמיות והכיסויים.
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות