כבל מבקש מברקת לחשוף למי נתנו המוסדיים הלוואות
יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית למתן אשראי ללווים גדולים כתב לראש רשות שוק ההון כי "יש גופים מוסדיים שכן מפרסמים את פרטי הלווים"
יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית למתן אשראי ללווים גדולים ("ועדת הטייקונים") ח"כ איתן כבל דרש במכתב מראש רשות שוק ההון משה ברקת לפרסם את שמותיהם של מקבלי הלוואות פרטיות מגופים מוסדיים. כבל ציין כי מדברי ברקת וראשי הגופים המוסדיים שהופיעו בוועדה עלה כי מדובר במידע סודי.
- הבנקים לכנסת: העבירו לנו חלק מטיוטת הדו"ח של ועדת הטייקונים - לפני פרסומו
- חברות הביטוח דחו עדותן בכנסת בשל "לחץ בעבודה"
- הח"כים שכשלו מול הבנקים ינסו לקבל תשובות מחדוה בר
כבל הוסיף כי "עוד נטען על ידי חלק מהגופים המוסדיים כי הנתונים לא מתפרסמים מאחר שרשות שוק ההון אינה מחייבת את הגופים לפרסם את שמות הלווים, להבדיל מנתונים אחרים שיש חובת פרסום לגביהם. למרות זאת, ועדת החקירה ערכה בדיקה שהעלתה כי יש גופים מוסדיים שמפרסמים את פרטי הלווים. כך, למשל, מיטב דש מפרסמת את שמות מי שנטלו ממנה הלוואות באתר החברה תחת הכותרת 'רשימת נכסים רבעונית'. גם הפניקס מפרסמת חלק מהפרטים".
כבל מבקש מברקת כי "תודיעונו בדחיפות מרבית לא יאוחר מ־17 בפברואר אם הנכם מתכוונים להעביר לוועדה את הרשימה השמית על הלווים ואם בדעתכם להודיע לגופים המוסדיים שעליהם לפרסם את שמות הלווים לציבור, ולהעביר את המידע ההיסטורי בעניין לוועדה".
היקף ההלוואות הפרטיות שהעמידו גופים מוסדיים לחברות במשק הגיע, לפי נתוני בנק ישראל נכון לספטמבר, ל־81 מיליארד שקל. ההלוואות מדווחות על ידי הגופים המוסדיים בדוח הרבעוני על פרטי הנכס היחיד של כספי החוסכים בלבד, ולא של כספים שהושקעו דרך הנוסטרו של החברות. הגופים לא חושפים את זהות הלווה שמקוטלג תחת "לווה א', ב'" וכן הלאה, אלא רק את גובה ההלוואה, גובה הריבית והשווי ההוגן של ההלוואה. בעבר בחנו ברשות לחייב את המוסדיים לחשוף את זהות הלווים, אך הוחלט כי הדבר יפגע בשוק הזה, שכן כמו במערכת הבנקאית, האטרקטיביות של ההלוואות הפרטיות לחברות היא עצם השמירה על הסודיות והיכולת לנהל שיח שקט מאחורי הקלעים במקרה של כשל.
השוק הפנסיוני מתאפיין ביכולת לבצע השקעות ארוכות טווח, אין יתרון גדול לנזילות, והמוסדי יכול להתקשר עם לווה באופן פרטי ולהנות מריבית עודפת תמורת העדר הסחירות והסודיות. למוסדיים זהו כלי השקעה אטרקטיבי לחוסכים גם בגלל היכולת להשיג הישגים משמעותיים יותר במו"מ, להבדיל מהשוק הסחיר, שבו היכולת לנהל מו"מ על שטר הנאמנות של אג"ח סחיר מצומצמת בגלל ריבוי המשקיעים.
ברשות שוק ההון סירבו להגיב.