$
ספורט ישראלי

אלונה ברקת לפוליטיקה: מה המשמעות להפועל באר שבע?

החוק אוסר על ח"כ להיות בעל עניין בחברה עסקית, אבל אין חוק ברור שימנע מברקת, שהודיעה היום (ה') על הליכתה למפלגת הימין החדש, להישאר כבעלים ואף להעביר כספים. למרות סגנון הניהול הייחודי ונטול האגו, ברקת לא תוכל לקבל עוד החלטות חשובות לקבוצה

אוריאל דסקל 15:1407.02.19

כשהפועל באר שבע של אלונה ברקת מקבלת החלטה, ההליך מאוד ייחודי לכדורגל הישראלי. יושבים האנשים הרלוונטים ומציעים את הרעיונות שלהם. מתקיים דיון ויש וויכוחים, ורק בסוף הדיון כולם מפנים את הראש לבעלים, שבפעם הראשונה בדיון מביעה את דעתה. זה מגיע מתוך תפיסת הניהול שלה. לטעמה, כשהיא לא זורקת את דעתה, היא לא משפיעה על הדעות של אחרים, העובדים שלה, וככה יש דיון יותר אמיתי ומפרה. "אני רוצה להגיע לאמת בכל שיחה" הסבירה אלונה ברקת. "ההחלטות שאנחנו מקבלים לא מתבססות על אגו, אנחנו מקבלים החלטות לטובת הקבוצה בלבד". המעורבות הזו של אלונה ברקת העניקה להפועל באר שבע יתרון משמעותי בעולם הגברי של הכדורגל הישראלי. חשיבה קולקטיבית ופחות מבוססת אגו של מאמן, מנהל ספורטיבי או בעלים.

 

אלונה ברקת תעזוב את שיטת הניהול הזו ותצטרף לפוליטיקה הישראלית - עולם עמוס אגו שבו ההחלטות שמתקבלות הן לא תמיד לטובת המדינה או המפלגה.

 

 

בתחום האפור אבל לא ממש

 

השמועות שהתחילו להיות מופצות בבאר שבע לאחר פרסום "כלכליסט" על הצטרפותה של אלונה ברקת למפלגת "הימין החדש" של נפתלי בנט ואיילת שקד, נגעו בעיקר בעתיד הפועל באר שבע. במועדון דיברו על כך שהקבוצה תימכר ואף נזרקו שמות של בעלים חדשים פוטנציאליים. דיברו גם על העברת הקבוצה לנאמנות עיוורת ואפילו על העברת הקבוצה לבני משפחה של ברקת. המציאות, שמעוצבת לפי החוקים, תהיה טיפה פחות חד משמעית ומעט אפורה. "לפני הכל חשוב לי להבהיר - אני עומדת, ואמשיך לעמוד, מאחורי הפועל באר שבע" אמרה ברקת. "אמשיך להעמיד תקציב ראוי לקבוצה, כזה שיאפשר לו להמשיך להיות בצמרת הכדורגל הישראלי".

 

קודם כל, מבחינת תקנון ההתאחדות לכדורגל אין שום חוק או תקנון נגד בעל עניין בקבוצה שהוא נבחר ציבור. למען האמת, יש לא מעט בעלי עניין בכדורגל הישראלי שהם נבחרי ציבור. הכסף הציבורי שמוזרם לכדורגל הישראלי הוא עצום וכך גם השפעה של כל מיני ראשי עיר, שחלקם ממש מנהלים קבוצות. אז ההתאחדות לא יכולה למנוע מברקת להיות חברת כנסת ובעלים של קבוצה. כמו כן, ההתאחדות לכדורגל לא תצא למלחמה בבעלות של אלונה ברקת, אחרי שאיפשרה לעבריינים להיות בעלים של קבוצות כדורגל. זה פשוט יראה מגוחך אם אותה התאחדות שאיפשרה לאלי טביב להיות בעלים של שלוש קבוצות שונות למרות הרשעות במעשים פליליים, תצא למלחמה נגד בעלים שהוא חבר כנסת.

 

אלונה ברקת אלונה ברקת צילום: עוז מועלם

 

מבחינת החוק של מדינת ישראל, ובכן, זה כבר טיפה יותר מסובך.

 

"חבר הכנסת לא יהיה "בעל עניין" בחברה עסקית" זה לשון חוק יסוד הכנסת. "החבר הכנסת שהיה 'בעל עניין' בחברה עסקית (כגון שהחזיק בחמישה אחוזים או יותר ממניותיה, או שהיה בעל זכות למנות דירקטור) לפני תחילת כהונתו, ימכור את המניות לאדם שאיננו קרובו תוך שישה חודשים מיום תחילת כהונתו (או תוך שישה חודשים מיום פרסום החלטה זו, לפי האוחר), או ימסור את המניות לחברת נאמנות ציבורית ובלתי תלויה אשר תחזיק ותנהל את תיק המניות בדרך של 'נאמנות עיוורת' עד לתום תקופת כהונתו של חבר הכנסת. במשך תקופת הנאמנות חבר הכנסת לא ייתן לחברת הנאמנות כל הוראות בקשר למכירה או קניה של מניה מסוימת או לאופן ניהולן של החברות, ולא יקבל מחברת הנאמנות כל מיד למעט מידע אודות השווי של מניותיו, הרווח הכלכלי שמומש, והמס ששולם בגין רווח זה".

 

בחוק כן מותר לחבר כנסת לעבוד בהתנדבות ואין שום מניעה מחבר כנסת לתרום את כספו לעמותה או צדקה. "לעניין החובות קובע החוק, כי לחבר הכנסת אסור לעסוק בעיסוק נוסף למעט עיסוק בהתנדבות וללא תמורה. כמו כן, נאסר על חבר הכנסת לכהן כנבחר בגוף ציבורי כפי שהוא מוגדר בחוק, כמו רשות מקומית. החוק אף מחייב את חבר הכנסת נדרש להגיש הצהרת הון". יש לציין, שברקת אף פעם לא קיבלה שכר מהפועל באר שבע. ההפך, היא הזרימה כספים מכיסה - יותר מ-110 מיליון שקל מאז 2007. הפועל באר שבע מנוהלת על ידי החברה "א.א החברה לקידום הספורט באר-שבע בע"מ" שהקימו אלונה ואלי ברקת, אבל מדובר בחברה לתועלת הציבור (חל"צ) כך שלא ברור מה המעמד של ברקת כ"בעל עניין בחברה עסקית". כך שמבחינה חוקית נראה שהעברת ניהול הקבוצה לניהולו של המנכ"ל אסי רחמים, כפי שהוכרז היום במסיבת העיתונאים, היא אפשרית מבחינה חוקית כל עוד ברקת לא תהיה מעורבת בקבלת החלטות - אבל אין חוק ברור שימנע מברקת להישאר כבעלים ואף להעביר כספים.

 

מבחינה כספית, בהפועל באר שבע משוכנעים שברקת תוכל להמשיך להעביר כספים. היא בעצמה או דרך אלי ברקת. אנשי הקבוצה אמרו שזה הובטח להם ושאלונה ומשפחתה אישרו כי יעמדו בכל התחייבות לטווח הארוך. מבחינת ניהול, כאמור, היום-יום יהיה שונה. ברקת לא תוכל לקבל החלטות על רכישת שחקנים או להיפגש עם המאמן ולקבל החלטות איתו. עם זאת, וזה ככל הנראה יאושר בתחילת המושב של הכנסת החדשה, לברקת יהיה אסור להיות בתפקיד או בוועדה שעשוי לייצר ניגוד אינטרסים ברור. היא תצטרך להכריז בפני היועץ המשפטי לממשלה את כל האינטרסים החיצוניים שלה וככל הנראה יימנע ממנה להיות שרת הספורט או אפילו להיות חברת וועדה שעוסקת בנגב או בספורט. כך לפי עורכי דין שעוסקים בנושא.

 

מה יהיה עם האלופה?

 

מה יהיה עם הפועל באר שבע? כאשר היה ברור שאלישע לוי עוזב את הקבוצה, אלונה ברקת נפגשה עם ברק בכר, בזמנו מאמן קריית שמונה, ואחרי השיחה עימו קיבלה החלטה, מבוססת אינטואיציה, שהוא האיש הנכון לקחת את הקבוצה קדימה. היא צדקה ב-100% בזכות האינטואיציה שלה והאינטרסים שחודדו בכמה שנים של כדורגל ישראלי. אם ברק בכר יעזוב, המבחן הגדול של הפועל באר שבע בעידן אלונה ברקת, יהיה עצום. מישהו יצטרך לקבל החלטה גורלית להמשך קיום הקבוצה כקבוצת צמרת והמממנת המרכזית לא תוכל לעשות זאת.

 

נכס אלקטורלי?

 

ומילה אחרונה על ההחלטה הפוליטית של ברקת להצטרף למפלגת הימין החדש. ברקת היא אדם עם ניסיון רב בניהול ופילנתרופיה. היא מביאה עימה סט ערכים ברור. רבקה כרמי, פרופסור לרפואה וגנטיקה, נשיאת אוניברסיטת בן־גוריון בנגב, כתבה עליה ב"כלכליסט": "אלונה הביאה קבוצת כדורגל, הספורט הכי גברי שיכול להיות, להישגים מופלאים, והיא גם פעילה חברתית בעיר. היא דמות חיקוי לנשים רבות, והלוואי שגם גברים ילמדו ממנה". מן הסתם, ברקת עשתה טעויות כבעלים של הפועל באר שבע. בעיקר בשוק העברות. ייתכן גם שהיו טעויות "ערכיות" בניהול משברים או ניהול הליך רכישה. אבל בסך הכל, הפרויקט בבאר שבע שלה בבאר שבע מאוד מרשים. מדובר היה על קבוצה שמעולם לא הדפיסה תלוש שכר וכיום מדובר על אלופת ישראל המכהנת, שלמרות עונה רעה מאוד, ממשיכה להתנהל בשפיות יחסית לכדורגל הישראלי ובכלל. בסך הכל, נראה שברקת היא אדם שהפוליטיקה הישראלית צריכה. איך היא מבחינת נכס אלקטורלי? זו כבר שאלה לפרשנים פוליטיים. על פניו, הביאו אישה מוכרת מאוד שעשתה משהו גדול בחברה הישראלית.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x