"האמירה של ראש הממשלה שאנו מוכנים למתקפת סייבר - רחוקה מאוד מהמציאות"
כך לדברי נעם רותם, האקר ואקטיביסט במהלך כנס מדדים של כלכליסט בשיתוף קסם מבית אקסלנס. לדבריו, "בקרב מנהלי אבטחה, 86% טוענים שפרצות אבטחה הן בלתי נמנעות"
"הסייבר תופס את זמני הפנוי. במהלכו, אני מפרק את המיתוס שאנו מעצמת סייבר ובוחן את המתרחש ברשת החברתית, מי דוחף אג’נדות כקונצנזוס. אני כמובן עוסק גם בפרצות אבטחה וסייבר", כך אמר נעם רותם, האקר ואקטיביסט במהלך כנס מדדים של כלכליסט בשיתוף קסם מבית אקסלנס.
לדבריו, "בקרב מנהלי אבטחה, 86% טוענים שפרצות אבטחה הן בלתי נמנעות. מי שסבור שמערכת היא חסינת פריצה לא צריך לעבוד בתחום". עוד אמר רותם, "נמל אשדוד הוא דוגמה מעולה. הממשלה בחרה במערכת של מיקרוסופט שמיועדת לניהול פורטל ארגוני. הם חסכו כמה שקלים ומיקמו כמה גופים בפורטל ומה שקרה בנמל היה שהמערכת שימשה לניהול אישורי כניסה לנמל - וגם לניהול עבודה בנמל וגם למידע על העובדים. המידע היה פתוח ופרוץ. דרך הפרצה הזו היה אפשר לראות איזו סחורה עוברת בדיקה בטחונית. איזה עובד פורק מכולה מסוימת ולכן ניתן לשחד אותו חלילה. בגופים רבים יש בעיה כזו והאמירה של ראש הממשלה שאנו מוכנים למתקפת סייבר היא רחוקה מאוד מהמציאות, וזו רק דוגמה”, הסביר רותם.
עוד אמר רותם, “מעטים יודעים שברגע זה ניתן לנתק את כל המקררים התעשייתיים בישראל . זה סיפור אמיתי. זו לא מוכנות, כאשר טונות של מזון ירקבו לפני פסח. אנו אוהבים לדבר על האקרים, נערים שיושבים בבית של ההורים, אך המציאות שונה מאוד. האקרים הם פורצים מקצועיים. מחשב עושה מה שאומרים לו לעשות ולא אומרים לו לפעמים לא לתת את המידע. זה קרה למשל בכביש שש. שמירת המידע היא אחריות אדירה והאחריות היא על החברות שמחזיקות במידע. פרצות הן דבר רע. מחקר נרחב גילה שחברות שבהן יש פרצת אבטחה, ערך המניה שלהן נופל בשלושה אחוז בשבועיים הראשונים. בטווח הארוך, האמון במערכות של החברה הזו נפגע והירידה יכולה להגיע עד חמישה אחוזים מתחת לנאסד"ק. לכן אבטחת מידע היא נושא מדובר וחשוב לציין שבישראל לא נעשה מספיק".
לדבריו, "רשתות השפעה פעילות כעשור, הן מופעלות על ידי גורמי חוץ, על ידי מפלגות. יש גם פעילות מסחרית וגם פעילות מעורבת, למשל יצרן נשק אמריקאי יכול לפייס בין ישראל לסעודיה כדי למכור יותר רובים. יש חשבונות שמתחזים לאנשים אמיתיים ומנסים לשכנע אותנו בעמדות שנראות לנו לפתע נורמליות. אלה זהויות שמריצות קונצנזוס. אנו בימים אלה עוסקים במיפוי של רשתות כמו טוויטר ופייסבוק ומוצאים מי הם מפעילי הבוטים של המפלגות הפוליטיות. הם זורעים שנאה אמיתית, מפיצים סמלים נאציים כדי לזרוע שנאה ופילוג. יש גם רשתות המופעלות מבחוץ על ידי מדינות ומנסות להגביר את קולם של ארגונים אנטי דמוקרטיים. הפרויקט שלנו יפעל באוניברסיטת חיפה השבוע על ידי מתנדבים, ממש לפני הבחירות הקרובות”