$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

פרשנות

הפריימריז בליכוד: נאמני נתניהו נדחקו אחורה

לישראל כץ, יולי אדלשטיין, גדעון סער וגלעד ארדן, שבארבעת המקומות הראשונים, היו חילוקי דעות עם ראש הממשלה במהלך הקדנציה; מירי רגב, חביבת בני הזוג נתניהו, הגיעה רק למקום החמישי, ודוד ביטן - למקום ה-20; וגם לעובדי רשות שדות התעופה יהיה ייצוג בכנסת

צבי זרחיה 13:4206.02.19

הרשימה המסתמנת של מפלגת הליכוד משקפת כניסתם של כוחות חדשים לצמרת הרשימה, דחיקת חלק מנאמני ראש הממשלה בנימין נתניהו לסוף העשירייה השנייה, ופליטתם של חברי כנסת ובראשם אורן חזן. ברשימת המחוזות ניתן למצוא יועצי שרים לשעבר, שאינם מזוהים דווקא עם נתניהו אלא עם שרים אחרים, ראש ועד עובדים ולוביסטית.

 

 

בחמישייה הראשונה בולטים שלושה אישים שהיו להם חילוקי דעות עם נתניהו: במקום הראשון יולי אדלשטיין, שהסתכסך אשתקד עם נתניהו לאחר התנגדותו לנאום שנתן האחרון בטקס הדלקת המשואות, אף שלבסוף נערכה סולחה ביניהם. הידיעה מתחילת השבוע אודות התנגדות נתניהו לאדלשטיין הוכחשה.

 

פריימריז 2019 בליכוד מרכז הירידים תל אביב פריימריז 2019 בליכוד מרכז הירידים תל אביב צילום: טל אזולאי

 

במקום השני נמצא ישראל כץ, שכמעט הודח ע"י נתניהו בקיץ שעבר מתפקיד שר התחבורה, לאחר שאישר עבודות על הרכבת בשבת.

 

על הקרב של נתניהו בחודשים האחרונים נגד גדעון סער, שהגיע למקום הרביעי, כבר אין מה להוסיף. חרף מלחמתו העיקשת של ראש הממשלה נגדו, התברג סער למקום גבוה ברשימה. דומה שהמלחמה רק הועילה לשר החינוך והפנים לשעבר.

 

גם לגלעד ארדן, שבמקום השלישי, היו חילוקי דעות עם נתניהו בתחילת הקדנציה, לאחר שלא מונה לתפקיד בכיר בממשלה. בנוסף, גורמים בליכוד מתחו עליו ביקורת בשנה האחרונה, על רקע חקירות המשטרה נגד נתניהו.

 

מירי רגב - חביבת בני הזוג נתניהו, שהרעיפה עליהם שבחים במהלך הקדנציה - תפסה את המקום החמישי.

 

עוד בעשירייה הראשונה: ניר ברקת, לשעבר ראש העיר ירושלים, שבעבר היה בקדימה, יואב גלנט שעבר מכולנו והוא הביטחוני בסט הבכיר של הליכוד, יריב לוין ואבי דיכטר. בעשירייה 8 גברים אשכנזים, ושתי נשים מזרחיות: רגב וגילה גמליאל (שבמקום התשיעי). הייצוג לנשים לא גבוה ברשימת הליכוד, ב-20 המקומות הראשונים יש רק שלוש נשים - סגנית השר ציפי חוטובלי, היא האישה היחידה בעשיריה השנייה, שהגיעה למקום ה-14.

 

מירי רגב מירי רגב צילום: אלכס קולומויסקי

 

נתניהו, שדחף במלוא הכוח את ח"כ אמיר אוחנה, יכול לשמוח על כך שהוא הגיע למקום ה-17, אחרי השר אופיר אקוניס שהגיע למקום ה-16. חיים כץ, שלמרות התמיכה המאסיבית של עובדי התעשייה האווירית, הגיע למקום ה-15, והשר צחי הנגבי ל-13. יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם שמאחוריו "הקבוצה הירושלמית" ופקד אלפי אנשים, הגיע למקום ה-17.

 

ההגנה העקבית והנחושה על נתניהו בכלי התקשורת, לא ממש עזרה ליו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן ויו"ר ועדת הכנסת ח"כ מיקי זוהר להתקדם בפריימריס. ביטן הגיע למקום ה-25 ברשימה הארצית וזוהר למקום ה-29. ביטן ניהל את הקואליציה ביד רמה, עד שפרש בסוף 2016 בעקבות פתיחת חקירה פלילית נגדו.

 

גם במישור הפרלמנטרי יצאו השניים מגדרם למען רה"מ. ביטן שימר את הקואליציה ואילו זוהר חוקק את החוק המעניק לנתניהו פטור ממס בגין שימוש ברכב השרד הממוגן, ופטור ממס על השימוש במעון הרישמי ברחוב בלפור, והתקציבים שהוקצו מהמדינה לאחזקת הוילה של משפחת נתניהו בקיסריה. זוהר, הגיש הצעת חוק שלפיה ועדת הכנסת תחליט אם להסיר חסינות נגד חבר כנסת, ורק לאחר מכן יוכל היועמ"ש להגיש כתב אישום כנגדו. הצעת החוק נועדה להגן על נתניהו, אבל רה"מ ביקש ממנו שלא לקדמה והיא אף לא הועלתה להצבעה בקריאה הטרומית.

 

ישראל כץ ויולי אדלשטיין ישראל כץ ויולי אדלשטיין צילומים: אלכס קולומויסקי , אוהד צויגנברג

 

 

היועצים שייהפכו לח"כים

 

כמה מיועצי השרים לשעבר צפויים להצטרף אל הכנסת: מיכל שיר - לשעבר היועצת של גדעון סער מובילה במחוז בתל אביב על דוד שרן, החשוד בפרשת הצוללות, שהיה מנהל לשכתם של נתניהו ויובל שטייניץ; אתי עטיה - ראש הלשכה של חיים כץ כיו"ר הוועד בתעשייה האווירית, זכתה במחוז דן.

 

נתניהו המליץ בימים שקדמו לפריימריס על שרן, בין היתר על מנת לנסות ולחסום את שיר - המקורבת לסער. גם נתן אשל מקורבם של בני הזוג נתניהו, ודוד ביטן תמכו בשרן.

 

הצטרפותם של שיר ועטיה אל סער וכץ שכבר כרתו ברית תיצור סיעה של ארבעה ח"כים בתוך הליכוד. נתניהו כזכור, נלחם בסער, שנתמך על ידי כץ.

 

בנוסף, אופיר כץ שהשתבץ במקום שניתן למחוז הגליל היה היועץ של גלעד ארדן.

 

אין זו הפעם הראשונה שעוזרי שרים מתמנים לחברי כנסת, ארדן עצמו היה יועץ של אריאל שרון, אופיר אקוניס היה יועץ של נתניהו ושל מאיר שטרית, וצחי הנגבי היה יועצו של יצחק שמיר כשר החוץ.

 

הלוביסטית ויו"ר ועד העובדים

 

שני מתמודדים חדשים שובצו במקומות שנחשבים כיום ריאליים ברשימת הליכוד: פנחס עידן יו"ר ועד העובדים של רשות שדות התעופה, והלוביסטית קרן ברק. עידן מזכיר את מודל חיים כץ כיו"ר ארגון העובדים של התעשיה האוירית; הוא ידאג מן הסתם לעובדי רשות שדות התעופה, לאחר שהאוצר "שואב" את תמלוגי רש"ת לאוצר המדינה.

 

ברק היא בעלת משרד הלובינג "קונטקטי" והיא מייצגת 20 לקוחות ובהם שורה גופים כלכליים: איגוד חברות הביטוח, הבנק הבינלאומי, חברת הסיגריות האלקטרוניות "ג'ול", סלקום, נמל חיפה, צומת ספרים, רשת עמל, איגוד חברות הנפט, איגוד לשכות המסחר- עמותות חברות הסיעוד ומועצת הלול. ברק צפויה לכהן באחת הוועדות הכלכליות, ומעניין לעקוב כיצד תנהג לגבי לקוחותיה.

 

הצופים של ערוץ הכנסת

 

חברי כנסת שהיו פעילים לסירוגין בקדנציה האחרונה בוועדת הכספים נותרו ככל הנראה בחוץ: אורן חזן, נאוה בוקר, סגנית יו"ר הכנסת נורית קורן, שרן השכל, יהודה גליק, וכן ענת ברקו. אליהם יצטרפו שר התקשורת איוב קרא, ששלשום עוד התעקש על כך שנתניהו תומך בו, וסגן השר ירון מזוז. חזן, בוקר, קורן, גליק, ברקו, השכל ומזוז הפורשים מהכנסת לאחר קדנציה אחת, יקבלו כל אחד דמי הסתגלות של 3 משכורות חודשיות, בסך הכל 132 אלף שקל.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x