$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הטרולים בדיאטה: שמתם לב שיש פחות שנאה ואלימות באינטרנט?

מחקר מקיף של מיקרוסופט מגלה שיפור בתרבות הדיון המקוונת, אך כנראה שאינו משפיע על מי שזקוק לו הכי הרבה; מה חשוד בהצהרת ממשלת ארה"ב, לפיה לא הצליחו ממשלות זרות להשפיע על בחירות אמצע הקדנציה; ואנגלה מרקל מדגימה גישה חדשה להתמודדות עם וואווי וסין

ניצן סדן 14:4106.02.19

כשהטרול הולך לישון לפניך

 

אני שונא לריב עם אנשים באינטרנט; כל כך הרבה פעמים מצאתי את עצמי ער בשעות מוזרות רק בגלל חילופי התכתבויות רותחים שהתארכו מעבר לכל היגיון. "אל תאכיל את הטרול!" נזפתי בעצמי - רק כדי לשכוח כל פעם מחדש, כשמישהו מעז להתבטא בגזענות, מיזוגניה, אנטישמיות או העז לפרוט על העצבים שלי מבלי משים. אבל לפי נתונים עדכניים שמגיעים אלינו ממיקרוסופט, המריבות באינטרנט נהיות מתונות מבעבר, אנשים סובלים פחות מבריונות מקוונת, ויש אור בקצה המנהרה הזאת.

 

לפי מחקר תרבות הדיון השנתי של החברה, שמדרג תופעות רשת שליליות בציון של 1 עד 100, שיעור המריבות ירד בשתי נקודות ל-66% מהאינטראקציות שבוצעו, שיעור החשיפה לאיומים ברשת ירד בחמש נקודות ל-63%, ושיעור ההטרדות עמד על 40%, כשבשנה לפני כן עמד על 44%.

 

האם המצב השתפר? תלוי עבור מי האם המצב השתפר? תלוי עבור מי צילום: שאטרסטוק

 

 

מדובר במחקר שהקיף 11,157 נסקרים בני 13 עד 74, בקבוצות של כ-500 איש ב-22 מדינות. כל ראיון עם כל משתמש נמשך כעשר דקות ונערך במהלך מאי 2018. בין היתר, כללה אוכלוסיית המחקר אנשים בבלגיה, ארה"ב, צרפת, גרמניה, פרו, קמבודיה והודו.

 

המספרים הכוללים הציגו שיפור, אך חומרת מקרי האלימות המקוונת דווקא עלתה. לפי המחקר, נראה שנפגעי האלימות בשיח סובלים מרמות גבוהות יותר של מצוקה נפשית, ומעדיפים לברוח מהעימות ולהתנתק מהאינטראקציה הבעייתית. השיפור הגדול ביותר נרשם בצרפת, בלגיה, גרמניה – ובארצות הברית. מקרה האמריקאי, אני יכול להציע הסבר: פייסבוק, טוויטר ואתרים חברתיים רבים פשוט העיפו עמודים של ניאו נאצים ומשפריצי-שנאה אחרים. קל לתקוף ולהלעיז אדמין אחד מתוך עמוד. אבל כשהחשבון הוא החשבון הפרטי שלך, תחשוב פעמיים לפני שתגיד משהו שיביא גל תלונות וחסימה אישית.

 

הטרול ממשיך לאכול הטרול ממשיך לאכול

 

 

קצת קשה לי להתעודד מהמספרים שהציגה מיקרוסופט. המחקר שלה נרחב, אבל אני סבור שמראשיתו נבנה בצורה כללית מדי; הוא מציג שיפור שמקורו באדם הממוצע - אבל לא הממוצע הוא זה שסובל הכי הרבה משנאה ברשת, ולא הוא זה שמתפלל לבואו של שיפור אמיתי. 11 אלף איש ב-22 מדינות זה הרבה, אבל חסר שם פילוח לקבוצות תוקפות ומותקפות. כשהמוסלמים במיאנמר - שנרצחים בהמוניהם במה שאפילו האו"ם הכיר בו כרצח-עם - כשהם יבואו ויגידו שיש נגדם פחות שנאה, נשמח. כשלהט"בים ברוסיה, ערבים במדינת ישראל, ופליטים באירופה יגידו שהמצב השתפר, נשמח.

 

בינתיים, המספרים בללו נראים לי מטעים וכלל לא בטוח שהשיפור אינו אנומליה. אולי אני ריאלי, ואולי סתם פסימי - אך נראה שאין עדיין אור בקצה מנהרת השנאה ברשת. ואם כן, זה כנראה שלט ניאון עליו נכתב "או-הו, יש לכם עוד דרך ארוכה".

 

הפעם דווקא הלך לנו

 

משרדי ממשלה בארה"ב יצא בהצהרה מאוד, מאוד אמיצה: לפי דו"ח שחיברו משרדי המשפטים והגנת המולדת, לא הצליחו מהלכי מעורבות זרה מבוססי פייק ניוז להשפיע על בחירות אמצע הקדנציה שנערכו בנובמבר האחרון. הדו"ח הזה הועבר לנשיא דונלד טראמפ - אדם שלפי הערכות בארצות הברית, קיבל את הג'וב בסיוע מעורבות זרה.

 

מה כל כך אמיץ בהכרזה הזאת? העובדה שהשלכות והשפעות השימוש במדיה החברתית, והגישה המעמיקה שקיבלה תזמורת הטרולים של פוטין לציבור האמריקאי - כל אלה נחשפו במלוא חומרתן לפני פחות משנה. זוכרים? פרשת קיימברידג' אנליטיקה לימדה אותנו דברים שלא ידענו. לימדה אותנו שהאיום הרבה יותר חמור משחשבנו, ושההתמודדות איתו תהיה מאתגרת ביותר.

 

אם תפסתם אותם, היכן ההוכחה? אם תפסתם אותם, היכן ההוכחה? איור: רועי רחמים

 

 

הגורמים הרלוונטיים בממשלת רוסיה, אלה שמפעילים חוות טרולים, מחקרים סוציולוגיים, כלי סייבר וארסנל עצום של שיטות להטיית דעת קהל באמצעות מדיה חברתית? הם הבינו שנחשפו ועברו לתוכניות ב' למיניהן, תשתיות חלופיות, ויתכן שאף שינו את פרקטיקות העבודה שלהם מקצה לקצה. כך מתנהגים גורמים שכאלה כשהם נחשפים. אז האם הצליחו משרדי הממשלה לחשוף את צעדי הטרולים ולעצור אותם בזמן? אולי, ואולי לא. הדו"ח הוא חשאי ומסווג, וכל מה שנאמר ממשרדי הממשלה זה שהנתונים עולים בקנה אחד עם הערכות קודמות, שפורסמו לאחר הבחירות עצמן.

 

יכול להיות שבאמת יורטו הטרולים, שמה שלקח לרוסיה שנים לבנות פורק באחת בידי אנליסטים נהדרים ב-FBI ובגופי חקירות אחרים שבמשרדי הגנת המולדת והמשפטים. אבל האתגר הזה גדול מאוד, הרבה יותר ממה שיכולות לעשות מסגרות שמתמקדות בעבודה פנים-אמריקאית. מעורבות זרה מצריכה מחקר מודיעין אויב, משהו שמבצעים גופים צבאיים כמו ה-NSA וה-CIA, גופים שלא תמיד משתפים פעולה עם סוכנויות אחרות. אם אכן הצליחה ארה"ב לעצור את ניסיונות הטרולים, מדוע אינה חושפת אותם? האם טראמפ לא רוצה לפגום בשלוות ידידו פוטין?

 

קצרצרים

 

1. אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, התבטאה נגד וואווי הסינית בהקשר לחששות מפני השימוש במוצריה לריגול ממשלתי מצד סין. אמנם כבר שמענו הרבה מאוד התבטאויות נגד החברה (למרות שעדיין לא נמצאו הוכחות לביצוע ריגול שכזה), אך מרקל הוסיפה להן אלמנט חדשני מאוד: היגיון בריא. לדבריה, יש לפעול להשגת ערבויות למניעת ריגול ממשלתי דרך מערכותיה במקרי התקנה ברשתות תקשורת אירופיות. לא לחסום את החברה, לא להעיף אותה ממכרזים ולהותיר את השוק לחברות אמריקאיות, שיחלקו ביניהן את העוגה - אלא ליצור רשתות ביטחון. למשל, מערכת שתצפין מידע באופן שיקשה על שימוש בידי גורם לא מורשה שישיג אותו. למשל, קנס אסטרונומי שימתין לחברה במקרה של ריגול ממשלתי. למשל, ביקורות אבטחה חודשיות. אני מקווה שיותר מדינות יאמצו את הקו הגרמני הפרגמטי, על פני הקו האמריקאי המתלהם.

 

אנגלה מרקל אנגלה מרקל צילום: אי פי איי

 

 

2. פייסבוק מנקה אורוות: הרשת החברתית מחקה 22 עמודים שקושרו לאיש הימין הקיצוני אלכס ג'ונס, מפיץ שנאה מדופלם שנחסם בה בשנה שעברה. בנוסף, חסמה פייסבוק עמודים של מפיצי תעמולה במיאנמר, שקוראים למעשי אלימות נגד המיעוט המוסלמי במדינה. המקרה של ג'ונס הוא סגירת קצוות; הלה מפעיל את שופר הקונספירציות Infowars, וזכה לפירגון מפוליטיקאים רפובליקנים בולטים - מה שגרם לרשתות חברתיות להתמהמה בחסימתו, על רקע טענות להטייה ליברלית בעמדותיהן. המקרה במיאנמר הוא בגדר תיקון קריטי: רבות מהפרעות במוסלמים התארגנו בפייסבוק, והסתיימו באלפי מקרי רצח ובעקירת 700,000 איש מבתיהם.

 

 

 

3. לא קל למצוא מישהו שאהב את קליפ סיכום השנה של יוטיוב ל-2018. עתה מסתבר שקשה למצוא כאלה גם בבית משפחת וויצ'יסקי, בו גרה מנכ"לית החברה. לדבריה, גם ילדיה טענו שהסרטון פשוט מקריפ, והיא הודתה שהסרטון לא ייצג את איך שנראתה 2018 ביוטיוב. הילדים של סוזן וויצ'יסקי צודקים: הסרטון הוא אוסף של סלבריטאים ברמות שונות, שעושים דברים לא-קשורים במשך 8:13 דק'. הוא נמצא כאן לפניכם בנגן, אך אני ממליץ שלא לצפות בו. יש סיבה שקיבל כמעט 16 מיליון דיסלייקים, מה שעשה אותו לסרטון הכי שנוא בהיסטוריה של יוטיוב. אני צפיתי, ואני מרגיש שוויצ'יסקי חייבת שלי שמונה דקות.  

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x