דו"ח טכנולוגי
מאבדים את הצפון: שינוי בשדה המגנטי של הפלנטה מאיים על הכלכלה העולמית
השדה המגנטי זז מהר משצפו מדענים - מה שצפוי להשפיע על ניווט ימי ודרכו, גם על מערכי שיווק, שילוח וייצור בכל מקום; וואווי נתפסה בריגול תעשייתי מביך למדי, ודווקא בידי הבולשת בארה"ב; ושבעה מעשרת המאמרים הרפואיים הכי ויראליים ברשת מתגלים כשקריים ומטעים
מפליגים בדאגות
גבירותיי ורבותיי, האנושות מאבדת את הצפון. לא, אני לא מתכוון לצמיחה בפאשיזם, ההתקרבות אל מלחמה קרה חדשה או החרפת הנזק האקולוגי, כבודם במקומם. אלא לצפון המגנטי של כדור הארץ עצמו, שפשוט בורח לנו בקצב שלא צפינו - ועתיד להשפיע על מערכות ניווט ודרכן על הכלכלה העולמית.
בניגוד למה שמקובל לחשוב, יש ארבעה סוגי צפון, והם שונים זה מזה. הראשון הוא הצפון האמיתי - ציר סיבוב כדור הארץ. אותו אפשר לחשב במעבדות; השני הוא הצפון המגנטי - נקודת שיא הקוטב המגנטי הצפוני של הפלנטה, שנע ומשתנה בהתאם לתנועתה (בתקופות גיאולוגיות מסוימות אף התהפך); השלישי הוא צפון הרשת, כלומר תצוגת הצפון הכללי במפה מעודכנת; והרביעי הוא הצפון המצפני, כלומר מה שמראה המצפן בשטח - ומושפע מקווי מתח גבוה ובעצם, מכל מוליך בקרבתו.
פרט לצפון האמיתי האחד, ברוך הוא וברוך שמו, כל יתר הסוגים משתנים, ומשפיעים עלינו. לאחרונה גילו חוקרים שקצב תנועת הצפון המגנטי זינק; בשנת 2000 נאמדה התנועה ב-14.4 ק"מ בשנה, ואילו בשנה שעברה נרשמה תנועה של 54 ק"מ. החריגה הזו נראית קטנה בסדרי גודל פלנטריים, אבל בניווט ארוך, גם סטייה של אלפית המעלה יכולה להוביל למקום הלא נכון. מה גרם לשדה המגנטי לזוז? העובדה שמדובר בפלנטה עם ליבה נוזלית חיה ונעה, שלפעמים משתנים בה דברים. ולנו, שרוכבים על כדור הארץ מלמעלה, אין דרך לשנות את המצב.
תנועת השדה המגנטי לא תשפיע יותר מדי על אפליקציות ניווט לווייני, שכן אלו מקבלות את המיקום מלוויינים שהתנועה שלהם ביחס לכדור הארץ היא קבועה. בנוסף, מיקום במובייל נשען גם על חיתוכי מיקום ביחס לאנטנות - אלמנט שלא מושפע כלל מהצפון המגנטי. מי כן יושפע? כל מכונה שמשתמשת במצפן בשטח. למשל, כל ציי הסוחר בעולם. גם ספינות נעזרות בניווט לווייני, אך מאמתות אותו בעזרי ניווט נוספים, ביניהם מגנטיים.
למה? כי בעוד נהג משאית יכול להבין שאם ציר הניווט לוקח אותו הלאה מהכביש, יש פה טעות, הספן לא; הרי אין צירים מסומנים באמצע האוקיינוס. עיכובים ואיחורים במשלוחי ספינות קיימים תמיד, ולכן משתמשים בכמה שיותר רבדים לדיוק הנתיב. גם מטוסי נוסעים נעזרים במספר כלי ניווט, ביניהם מצפן.
עד שלא יכוילו בהתאם כל המצפנים בעולם, יתבצע הניווט בצורה מדויקת פחות. וכל העולם הולך לשלם על זה; בדיוק כמו סטיית ניווט קטנה שמובילה לטעות גדולה בדרך - משלוחים ימיים משפיעים על זמני אספקה של מוצרים, תוכניות הצטיידות ותוכניות שיווק. אלו משפיעות על תוכניות רכש, תוכניות ייצור ועוד ועוד. עדיין לא פורסמו הערכות מדויקות בגין הנזקים הפיסקליים האפשריים, אך הם צפוים להיות מורגשים ביותר; ממשלות ותאגידים יצטרכו לשלב זרועות פה, כדי להיערך בהתאם.
עם המכנסיים למטה
אתמול נודע שאנשי ה-FBI הצליחו לאתר וליירט ניסיון ריגול עסקי של וואווי אחר חברה אמריקאית בשם Akhan. האחרונה פיתחה זכוכית בה אבק יהלומים סינתטיים, שהופך אותה לחזקה ביותר - פיתוח שימושי עבור חברות שמייצרות טלפונים מזכוכית. וואווי קיבלה דגימה של החומר, אך השיבה אותה ל-Akham באיחור ובמצב פגום, כאילו פירקו ממנה חתיכות.
בחוכמתה, פנתה החברה ל-FBI, ואנשי הבולשת רקחו עמה מבצע עוקץ, שנשמע כמו פרק בסדרת משטרה שלכותביה מתחילים להיגמר הרעיונות: נציגי Akhan פגשו את נציגי וואווי בהמבורגריה בלאס וגאס, מכשירי הקלטה בבגדיהם, וחילצו מהסינים הודאה שדגימת החומר אכן קפצה לביקור זריז בסין, בניגוד לחוק האמריקאי. זאת, בשעה שכתב בלומברג יושב בגלידריה הסמוכה ומתעד; הרשויות בארה"ב חוגגות כל הישג נגד וואווי, ומהי חגיגה בלי סיקור. במקביל, פשטו סוכני הבולשת על מעבדה של וואווי בסן דייגו, בעילה של חשד להחזקה בטכנולוגיות גנובות. המקרה הזה חמור מכמה טעמים, אך דווקא המשמעותי בהם - האיום המתמיד של ריגול עסקי וחשיבות העירנות לנושא - קצת הולך לאיבוד.
עיניים רבות רואות את הסיפור כ"סין ריגלה אחר ארה"ב" ולא "חברה ריגלה אחר חברה". וואווי חשודה גם בגניבת פיתוחי רובוטיקה מוורייזון, ומהווה שעיר לעזאזל עבור ארצות הברית, שחוששת מהתחרות עמה בשווקי רשתות הדור החמישי - והמקרה הנוכחי פוגע בתדמיתה ובצדק. הרי כל ארגון מנסה להשיג מידע רגיש על שותפיו ומתחריו, וכמעט תמיד ייתפס המרגל בגלל שלומיאליות ולא בגלל מנגנוני אבטחה מעולים. וואווי אולי לא אשמה בשיתוף פעולה עם מאמצי ריגול ממשלתי סיני - בינתיים נשמעו טענות, אך לא נראו הוכחות לכך - אך היא בהחלט אשמה בשלומיאליות; אתם גם ככה תחת זכוכית מגדלת בארה"ב, אולי עדיף לחכות רבעון-שניים עם הריגול העסקי?
קצרצרים
1. מאמרים ופרסומים רבים זוכים לחשיפה עצומה במדיה החברתית, כשחלקם עוסקים בנושאים רגישים כרפואה ובריאות. ארגון health feedback, שעוסק בחקר תוכן רפואי, גילה ששבעה מעשרת מאמרי הבריאות הוויראליים ביותר ברשת האמריקאית ב-2018 כללו טעויות ושגיאות, ואף תוכן מוטה. לצד אתרים זניחים, בחלק מהמקרים פורסמו המאמרים בכלי תקשורת מקצועיים ורציניים כטיים והגרדיאן, שטעויות כאלה הן בגדר חריגה נדירה עבורם. ואולם, יש גם סיבה לאופטימיות: לפי הארגון, ברשימת 100 המאמרים הוויראליים ביותר היה שיעור גבוה יותר של תוכן מאומת ונכון מאשר ב-2017. כך או כך, כדאי להיות זהירים כשקוראים תוכן בנושא רפואה ובריאות, במיוחד כשהוא מכיל המלצות לפעולה - ולסמוך קודם כל, על הרופא שלכם.
2. אפל הודתה שהיא מאחסנת חלק מהמידע על משתמשיה ברוסיה על שרתים בשטח המדינה, מה שתיאורטית מאפשר לממשלה המקומית לדרוש ולקבל אליהם גישה. בין השאר, מדובר בשמות, כתובות מייל, מספרי טלפון, הודעות, רשימות אנשי קשר ותמונות. מידע אחר ככתובות מגורים, היסטוריה תעסוקתית, מספרי דרכון ומידע פיננסי אישי עדיין מאוחסן מחוץ למדינה. באוקטובר שעבר אמר מנכ"ל החברה טים קוק שישנו מידע משתמשים שמאוחסן במדינות שדורשות זאת, אך הגישה למידע אינה נוחה יותר מגישה למידע בשרתים מרוחקים, בשל הצפנה מובנית. בניגוד לאפל, פייסבוק וטוויטר לא נכנעו לדרישה הרוסית; בהיותן חברות אינטרנט, קשה יותר לממשלה להגביל את תפוצתן ופעילותן.
3. חברת AT&T האמריקאית זכתה לביקורת נרחבת לאחר שביקשה מיצרניות סלולר שמשיקות טלפונים דרכה להוסיף עליהם את הכיתוב "5G E", למרות שאין לה בכלל רשתות 5G ושאלו אינם מכשירי 5G. לטענתה, האות E מייצגת את המילה אבולוציה, כדי להציג את ההתקדמות שלה לעבר הדור החמישי. טרם הוגדו תלונות ותביעות על המהלך הזה, אך אמש נודע שאפל מראה את הרשת כ-5G E בתצוגת החיבור באייפון, מה שבעצם תורם להטעייה. ככל הנראה שיצרנית האייפון אינה אשמה, שכן הספקיות הן שקובעות את זהות הרשת שלהן. אני מקווה שהרגולטור הרלוונטי יתעורר ויסביר ל-AT&T שאם אין לה מכשיר 5G, לא מקובל לקרוא לו כך; באותה מידה, יכלה לקרוא לרשת שלה "6G" ולבלבל צרכנים.