$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

יום הבחירות בליכוד: הדילים, הרשימות והכסף

קרב בין בנימין נתניהו לגדעון סער, דילים בין יולי אדלשטיין, חיים כץ ודוד ביטן, סיכום בין כץ לסער והמלצות "הליכודניקים החדשים": כל לחיצות הידיים וגירודי הגב בדרך לפריימריז היום בליכוד

צבי זרחיה 06:5305.02.19

חגיגה לדמוקרטיה? 120 אלף מתפקדי הליכוד, מהם 3,700 חברי מרכז המפלגה, יבחרו היום את מועמדיהם ברשימה לכנסת ה־21. יו"ר הליכוד רה"מ בנימין נתניהו אולי ידבר על חגיגה, אבל זו נראית יותר כמו יום הדילים המכוערים. מי שרוצה להיבחר במקום ריאלי חייב לסגור עסקאות עם שרים ומתמודדים אחרים בנוסח "תמוך בי ואתמוך בך”.

  

 

 

 

חברי הכנסת ושרי הליכוד יכולים להודות ליו”ר הקואליציה ח”כ דודי אמסלם, שחוקק את החוק למימון הפריימריז, ולפיו המדינה מממנת לכל אחד מהם את הוצאותיהם, עד 320 אלף שקל. העלות הכוללת של מימון הפריימריז (בכל המפלגות שמקיימות אותו) היא 12.5 מיליון שקל.

 

אחד המתמודדים שאינו חבר כנסת המתמודד על מקום שקיבלו המחוזות (המקבלים שריון בסדר יורד לפי גודל המחוז) אמר ל"כלכליסט" כי הקרב קשה. איוש המקומות במחוזות נעשה לא על ידי 120 אלף המתפקדים אלא על ידי 3,700 חברי המרכז. לדבריו, כדי לקושש 500 קולות ולהתברג לרשימה צריך לשלם לקבלני קולות עשרות אלפי שקלים. לדבריו, אפשר "להלבין" את התשלום באמצעות תשלום לפעילים ביום הבוחר. הוא לא מתכוון לעשות זאת.

 

“עלילת כזב”

 

לנוכח ההערכה ששמונה שרים וחברי כנסת ייפלטו מהכנסת הבאה, הקרב בין המתמודדים ברשימה הארצית יצרי. נתניהו, שהכריז בתחילת השבוע שאינו מתערב באיוש הרשימה, אמר בערוץ הליכוד TV כי 2־3 אנשים בליכוד אמרו לו שגדעון סער אמר להם כי אחרי הבחירות לא תוטל הרכבת הממשלה על נתניהו ושהוא בשימוע. סער הגיב: "יומיים לפני הפריימריז בחר רה”מ למחזר את עלילת הכזב שהשמיע לראשונה לפני כמה חודשים כדי לפגוע בי בפריימריז".

 

נתניהו הודיע שלשום על תמיכתו במנהל לשכתו לשעבר דוד שרן, המתמודד במחוז תל אביב בין היתר מול מיכל שיר, שהיתה היועצת של סער. המשטרה המליצה להגיש כתב אישום נגד שרן ב"פרשת הצוללות". נתניהו מעדיף את שרן כי הוא נחשב לאחד מנאמניו, וגם מהחשש שאם תיבחר שיר, יצליח סער להקים "סיעה בתוך סיעה".

 

בין הדילים שמוזכרים בליכוד: דיל בין השרים חיים כץ, בעיקר בקרב עובדי התעשייה האווירית, וגדעון סער. כץ מריץ את מזכירתו בארגון העובדים של התעשייה האווירית אתי עטיה.

 

על פי הערכות, 7,000־8,000 עובדי התע”א התפקדו לליכוד. כץ אמנם פרש מהחברה ומראשות ארגון העובדים, אבל בנו יאיר ירש אותו בתפקיד. בעבר קיבלו העובדים הסעות מאורגנות להצבעות בפריימריז תוך שימוש ברכבי החברה, פעולה שמאז נאסרה על ידי הנהלת התע"א.

 

מול עטיה מתמודד גם אביהוא סופר, שפקד כ־5,000 חברים בתנועת הקבלה לעם. בסופר תומך השר ישראל כץ. אנשי נתניהו מן הסתם לא יתמכו בעטיה כדי לא לחזק יותר מדי את כץ. ליאור הררי, מקורבם של בני הזוג נתניהו, הודיע אתמול לפעילים כי “כל מי שמופיע ברשימת חיים כץ, שיופיע רק בה”. הדבר משקף את המתח בין נתניהו לכץ.

 

חיים כץ והחברים

 

דיל אחר כולל את חיים כץ, יולי אדלשטיין ודוד ביטן. ביטן פקד אלפי אנשים, ואדלשטיין נהנה מתמיכה רחבה במפלגה כיו"ר הכנסת. שלשום נטען שאדלשטיין לא נמצא ברשימת מומלצי נתניהו, שהכחיש וטען שהוא ממליץ על כל הח"כים המכהנים. אדלשטיין, כץ וביטן צפויים לתמוך בדיל ב"קבוצה הירושלמית" שמוביל יו"ר הקואליציה הנוכחית דודי אמסלם, שערך אף הוא מפקד גדול של מתפקדים בירושלים.

 

קיים דיל גם בין ישראל כץ וגלעד ארדן. ארדן תומך ביועצו לשעבר אופיר כץ, המתמודד במחוז הגליל והעמקים.

 

ברשימה של חיים כץ נפקד מקומו של ישראל כץ, אבל מופיעים בה אדלשטיין, אמסלם, ארדן, סער, ביטן, יו”ר ועד עובדי רשות שדות התעופה פנחס עידן, יואב קיש ומיכל שיר.

 

בפריימריז יתברר מה כוחם של "הליכודניקים החדשים", שקברניטי המפלגה ביקשו להעיף מרשימת המתמודדים. הקבוצה, כ־7,000 מתפקדים, פרסמה שלשום את רשימת מומלציה. את הרשימה מוביל ניר הירשמן, בעבר יועץ השר לשעבר מיקי איתן.

 

הקבוצה כוללת 12 שמות: הירשמן, אדלשטיין, קרן ברק, ניר ברקת, יהודה גליק, גילה גמליאל, צחי הנגבי, שרן השכל, ישראל כץ, פטין מולא, נורית קורן ויובל שטייניץ.

 

בעוד שברשימה הארצית צריכים המתמודדים לגייס אלפי קולות כדי להגיע למקום ריאלי, המתמודדים במחוזות זקוקים לכ־500 קולות מ־3,700 חברי המרכז. וגם כאן יש מאבקים: נתניהו תומך בזיו אגמון למחוז הגליל והעמקים, אך חלק מהשרים ירצו למנוע ממנו להיבחר לכנסת כדי שלא לחזק יותר את נתניהו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x