דלת גיוס החוב נסגרה? בן־משה ינסה להיכנס בחלון להנפקת הון
אחרי שנסיונותיו של מוטי בן־משה לגייס חוב לרכישת השליטה באפריקה ישראל לא צלחו, הודיעה אלון רבוע כחול שבבעלותו כי בכוונתה לצאת להנפקת הון לפי שווי של מיליארד שקל. בן־משה יעדיף, ככל הנראה, להכניס שותף לחברה בהנפקה פרטית
בעיצומו של מאבק על הסדר החוב מול בעלי האג"ח של אפריקה ישראל, הודיעה אתמול אלון רבוע כחול של (100%) מוטי בן־משה כי בכוונתה לצאת לגיוס הון של 350-250 מיליון שקל בדרך של הנפקה פרטית או ציבורית. המשמעות היא הכנסת שותף לחברת האחזקות. השווי הנכסי הנקי של אלון רבוע כחול עומד על כמיליארד שקל וזהו ככל הנראה השווי שסביבו מבקש בן־משה לבצע את העסקה.
- המחזיקים ובן משה ינסו להגיע להסכמות חדשות עד ל-7 בפברואר בהליך גישור חדש
- "הופעלו לחצים לסגור את שוק ההון בפניו של בן־משה"
- אחרי פיצוץ הסדר החוב: נובוגרוצקי חוזר לתפקיד מנכ"ל אפריקה ישראל
עם זאת, צריך לזכור שחברות אחזקה מתומחרות בבורסה בשווי נמוך יותר מהשווי הנכסי שלהן, לעתים בעשרות אחוזים. התרחיש הריאלי הוא להנפקה פרטית שבה ירכוש גוף אחד או שניים 25% ממניות אלון רבוע כחול תמורת כ־300 מיליון שקל. אילו יכולים להיות גופים מוסדיים או קרנות השקעה שיגיעו למסקנה ששוויין הנוכחי של האחזקות של אלון רבוע כחול משקף סיכוי טוב לאפסייד בהשקעה.
בן־משה רכש את אלון רבוע כחול באמצע 2016 תמורת 113 מיליון שקל לאלון ישראל שנשלטה בידי שרגא בירן ודודי ויסמן והגיעה להסדר חוב, וכן בהזרמה של 300 מיליון שקל לתוך החברה, השקעה כוללת של 413 מיליון שקל, כאשר שהוא מעוניין להנפיק גבוה ב־250% מההשקעה המקורית. יצויין כי החברה עברה השבחה בתקופה זו ושווי החברות הבנות שלה טיפס בבורסה. בנוסף לשיפור בשווי החברות, יצק בן־משה לתוך החברה את אחזקותיו (15%) בתחנת הכוח באר טוביה (IPM) וסימני המסחר של דור אלון ואלונית (75 מיליון שקל, תמחור סובייקטיבי שנתפס בשוק ההון כמנופח), ולקח על עצמו הלוואת בעלים של 170 מיליון שקל.
היקף החוב של אלון רבוע כחול כלפי מחזיקי האג"ח שלה עומד על 1.22 מיליארד שקל, כך שבניכוי 400 מיליון שקל שנמצאים בקופת המזומנים שלה מדובר בחוב נטו של כ־800 מיליון שקל. יחס החוב להון כרגע בחברה הוא 44% ולאחר ההשקעה צפוי לרדת אל מתחת ל־50%. ירידה ליחס כזה יכולה להחזיר את האפשרות של אלון רבוע כחול לגייס חוב, ולהפוך אותה ריאלית. האג"ח של רבוע כחול, שנסחרו בחודש האחרון בתשואת זבל של 11%, התאוששו ואתמול כבר ירדה התשואה שלהן ל־7%. לתשואה זו יש משמעות גדולה.
בן־משה חתום על הסדר לרכישת אפריקה ישראל תמורת 2.3 מיליארד שקל. לאחר שמועד מילוי התנאים המתלים לעסקה חלף, הגיע תהליך המכירה של אפריקה למשבר, והעסקה התפוצצה כשכל צד מאשים את משנהו באחריות לכשלון. נאמני האג"ח, שלהם חבה אפריקה 3.3 מיליארד שקל, טענו כי בן־משה הודיע חד־צדדית על נסיגה מהעסקה ובן־משה טען כי המחזיקים ניסו לשנות את תנאי העסקה ומשכך היא נפלה.
ביום רביעי האחרון נערך דיון בפני נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, ששלח את הצדדים לגישור, כאשר המגשר צורי לביא נפגש עם כל צד בנפרד, בנסיון להגיע לפשרה. בן־משה דורש הנחה של 150-100 מיליון שקל במחיר בטענה לנזק שגרמו לו מחזיקי האג"ח שהשחירו את פניו בדרך שמקשה עליו לגייס חוב בשוק ההון. מתווה ההסדר באפריקה מתחלק לשניים כשבחלק המרכזי אמורה אלון רבוע כחול לרכוש ממנה את מניות השליטה (55.9%) באפריקה נכסים תמורת 1.29 מיליארד שקל במזומן, שיועברו למחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל. אקסטרה הולדינג, שבבעלות בן־משה, אמורה לרכוש במקביל את דניה סיבוס ואת מניות אפריקה מגורים.
באלון רבוע כחול ובסביבת בן־משה סירבו לאשר או להכחיש קשר בין ההנפקה המתוכננת לרכישת אפריקה ישראל.