סעודיה הרוויחה מחקירת השחיתות 106 מיליארד דולר
בחקירה שהחלה ב-2017, נעצרו עשרות אנשי עסקים ובני משפחת המלוכה ונכלאו במלון ריץ' קרלטון שהפך כלא זמני. העצורים העשירים התבקשו להעביר לממלכה חלק ניכר מהונם בתמורה לשחרור
סעודיה סיימה את חקירת השחיתות המתמשכת שלה, שהחלה כבר ב-2017 אז נעצרו עשרות אנשי עסקים ובני משפחת המלוכה. אתמול (ד') הודיע בית המשפט הסעודי, כי החקירה הכניסה לקופת המדינה יותר מ-400 מיליארד ריאל (106 מיליארד דולר) במזומן, נדל"ן ונכסים אחרים.
- סעודיה קיבלה את 2019 עם התקציב הגדול בתולדותיה
- יועצים מהמערב ויתרו על שכר של מיליון דולר בשנה וברחו מהקרן הסעודית
- האם רצח העיתונאי הסעודי יוציא את ענקיות ההייטק מכיסו של הנסיך?
במקור תכננו בסעודיה להרוויח 100 מיליארד דולר ממבצע השחיתות. גל המעצרים בנובמבר 2017 הפתיע רבים בעולם, ובמסגרתו הומר מלון ריץ' קרלטון היוקרתי בריאד לבית כלא זמני. הרשויות בסעודיה טענו, כי המעצרים הם חלק מחקירת שחיתות נרחבת עליה הורה יורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמן. עם זאת, המתנגדים טענו כי היה מדובר בניסיון של הנסיך לחזק את שלטונו.
העצורים, שרובם עשירים, התבקשו להעביר לממלכה חלק ניכר מהונם בתמורה לשחרור. בין העצורים הידועים נמנו הנסיך אלווליד בן טלאל המשקיע המיליארדר, והנסיך מוטיב אל – סעוד, שעמד בראש המשמר הלאומי של המדינה. לפי הדיווחים, הנסיך מוטיב שילם מיליארד דולר תמורת החירות שלו.
לפי הודעת בית המשפט, הושגו הסדרים עם 87 מהנאשמים, שהודו בהאשמות נגדם, זאת בעוד שהתובעים סרבו להגיש להסדר עם 56 נאשמים ו-8 דחו את ההסדר שהוצע להם.
בשנה האחרונה ספגה סעודיה ביקורת עולמית רבה, בעיקר סביב פרשת רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. הנסיך מוחמד נחשד כמי שהזמין את הרצח של העיתונאי בקונסוליה באיסטנבול. בעקבות זאת, חברות רבות ביטלו את השתתפותן בכנס השקעות בריאד ואיימו בניתוק הקשרים עם המדינה.
במקביל, בסעודיה דחו השנה את ההנפקה המיוחלת של חברת הנפט הממשלתית, ארמקו, שהייתה אמורה להכניס למדינה 100 מיליארד דולר. לפי שר האנרגיה הסעודי, ההנפקה נדחתה בשלב זה ל-2021.