דו"ח מגלה: עד כמה בריא לחיות בעיר שלכם
משרד הבריאות מפרסם את נתוני מדד הבריאות בערים הגדולות: בכפר סבא נמצאה תוחלת החיים הגבוהה ביותר, שיעור התחלואה הגבוה ביותר מסרטן שד הוא בתל אביב ובאשקלון נמצא שיעור השמנת הילדים הגבוה ביותר. ומה קורה בעיר שלכם?
משרד הבריאות מפרסם היום (ג') את מדד הבריאות בערים הגדולות בישראל: למערכת שירותי הבריאות בעיר יש תרומה על שמירה וקידום בריאות התושבים ועל הטיפול בחולים. תושבים יכולים להרוויח רבות מפעילות איכותית, נגישה וזמינה של שירותי בריאות או להפך, בריאותם עשויה להיפגע אם שירותי הבריאות לא יספקו מענים מתאימים.
במשרד הבריאות אספו נתונים על ערים שאוכלוסייתן עולה על 100 אלף תושבים על פי דו"חות של המשרד והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
בין הנתונים שנאספו נכללו המדדים הבאים: עישון (כולל סיגריות, סיגרים, מקטרת וכדומה); פעילות גופנית (לפחות 10 דקות ברצף שלוש פעמים בשבוע); הערכה עצמית של מצב הבריאות (הגדרה טוב או טוב מאוד); ביצוע ממוגרפיה (עבור נשים מעל גיל 40); חיסוני שפעת; תרופות שינה; מוגבלות תפקודית (בעיה בריאותית או פיזית שמפריעה בפעילות היומיומית), תוחלת חיים; תמותת תינוקות (שיעור פטירה לאלף לידות); סרטן בגברים ונשים (מספר החולים ל-100 אלף בני אדם); סוכרת (שיעור החולים לאלף בני אדם באוכלוסייה) והשמנה ועודף משקל בילדים (בכיתות ז').
ואלו עיקרי הממצאים:
תוחלת החיים הגבוהה ביותר היא בכפר סבא (גיל 84.4); תוחלת החיים הנמוכה ביותר הייתה בבת ים – יותר משלוש שנים הפרש (81.1); תמותת התינוקות הגבוהה ביותר היא דווקא בבאר שבע – 4.8 תינוקות מתוך 1000 לידות נפטרים, שיעור התמותה הנמוך ביותר נרשם בכפר סבא עם 0.9 מקרי תמותה לכל 1,000 לידות.
עוד עולה מהמחקר של משרד הבריאות כי 90% מתושבי העיר החרדית בני ברק סבורים שמצבם הבריאותי הוא טוב או טוב מאוד. לעומתם, רק 70% מתושבי אשקלון סבורים שמצבם הבריאותי הוא טוב או טוב מאוד.
על פי הנתונים, שיעור התחלואה הגבוה ביותר בסרטן (מכל הסוגים) בקרב גברים נרשם באשדוד: 379 מקרי סרטן על כל 100 אלף תושבים, בבני ברק לעומת זאת השיעור הנמוך ביותר – 264 מקרי תחלואה על כל 100 אלף תושבים.
שיעורי התחלואה בסרטן (מכל הסוגים) הגבוה ביותר בקרב נשים נרשם בחולון – 352 מקרים על כל 100 אלף תושבים והשיעור הנמוך ביותר – בבני ברק עם 280 מקרים על כל 100 אלף תושבים.
עוד עולה כי בתל אביב-יפו יש את השיעור הגבוה ביותר של מקרי סרטן שד בישראל: 119 מקרים לכל 100 אלף תושבות; שיעור סרטן השד הנמוך ביותר נרשם בבני ברק עם 91 נשים בלבד. ברמת גן יש את שיעור ביצוע הממוגרפיה הגבוה ביותר (85%) לעומת זאת בבית שמש השיעור הנמוך ביותר (59%).
אשדוד ובת ים נחשבות לערים עם הכי הרבה סוכרתיים: 60 בני אדם מתוך אלף תושבים סובלים מהמחלה; ברמת גן לעומת זאת רק 42 מתוך אלף תושבים עם סוכרת.
באשקלון יש את שיעור השמנת הילדים הגבוה ביותר – 38% מילדי כיתות ז' סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, לעומת זאת בבני ברק 24% מהילדים סובלים מהבעיה.
על פי הדו"ח, בראשון לציון יש את שיעור המעשנים הגבוה ביותר – 28% מתושבי העיר (אחד מכל ארבעה תושבים), לעומת זאת ביישובים בני ברק ובית שמש יש את השיעורים הנמוכים היותר – 15%.
העיר הפעילה ביותר מבחינה ספורטיבית היא רחובות שם 47% - כמעט מחצית האוכלוסייה – מבצעת פעילות גופנית שלוש פעמים בשבוע, לעומת זאת בבני ברק ובירושלים רק 27% מקפידים לעשות ספורט.
בכפר סבא שיעור המתחסנים נגד שפעת הוא הגבוה ביותר – 32% מכלל התושבים, לעומת זאת בבני ברק רק 16% מקפידים כל חורף ללכת ולהתחסן. ומה העיר הכי מנומנמת? על פי נתוני משרד הבריאות 10% מתושבי אשדוד נוטלים כדורי שינה לעומת זאת דווקא הירושלמים מצליחים לישון בשקט ורק 5% מהם זקוקים לטיפול בתרופות לשינה.
"נמשיך לחזק את מערכת הבריאות הציבורית"
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר בתגובה לממצאים: "צמצום הפערים וחיזוק הפריפריה הוגדרו כיעד עליון בסדר העדיפויות במשרד הבריאות. ביצענו בשנים האחרונות תוכניות רבות בנושא ובכל תוספות המשאבים שהבאנו למערכת למיטות, מיכשור רפואי מתקדם, תמיד ניתנה עדיפות לפריפריה. נמשיך לחזק את מערכת הציבורית ולפעול בנושא".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב הוסיף: "אי השוויון בבריאות אינו שונה ממחלות אחרות. הוא פוגע במצב הבריאות של תושבי מדינת ישראל. בדומה למחלות אחרות, עלינו לנקוט בצעדים הנדרשים על מנת להתמודד עמו. הפרסום מעיד על פערים משמעותיים בתוצאי הבריאות במדינת ישראל בין קבוצות אוכלוסייה שונות בערי ישראל. אני שמח לראות שהפעילות של המשרד נושאת פרי ובחלק מהתחומים יש צמצום בפערים".
ניר קידר סמנכ"ל בכיר לתכנון אסטרטגי במשרד הבריאות שערך את הדו"ח: "המטרה שלנו היא לשקף כמה שיותר מידע, נתונים ועשייה למען צמצום פערים בבריאות. מערכת הבריאות והפערים הם סוגיות חברתיות חשובות ביותר וראוי שיתפסו מקום בולט יותר בשיח הציבורי".