בלעדי לכלכליסט
צ'או ברלין: שיכון ובינוי תיפרד החל מהיום מ־ADO
מכירת השליטה בחברת הנדל"ן תתבצע בשתי פעימות, כאשר האחים דיין, קרן אפולו וחברת Go Capital האירופית ירכשו חלקים שווים בפעימה הראשונה
העסקה למכירת חלקה של שיכון ובינוי, שבשליטת נתי סיידוף, במניות השליטה בחברת איי.די.או גרופ (ADO) מגיעה לחתימה. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה תתבצע, בניגוד למיתווה המו"מ המקורי, בשתי פעימות, כש25%־30% מהמניות שבידי שיכון ובינוי, שמחזיקה ב־37.5%, יימכרו היום ובימים הקרובים, ואילו יתרת המניות תימכר בעיסקת המשך בשבועות או בחודשים הקרובים.
- סיידוף הגיש הצעה לרכישת אחזקות שותפיו במפעילת כביש 6
- הסיידופים מעבירים מיד ליד את השליטה בשיכון ובינוי
- שווי הפעילות של איי.די.או בגרמניה צפוי לצמוח ב-270 מיליון יורו
את המניות ירכשו בחלקים שווים (7%–10%) חברת דיון של האחים דיין, חברת השקעות אירופית Go Capital וקרן אפולו. ככל הנראה תיפגש שיכון ובינוי בימים הקרובים עם 500–600 מיליון שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
העסקה אמורה היתה להיחתם עוד בימי חג המולד, אבל החתימה נדחתה מסיבות שונות, ולאחר שהמעורבים בחנו את כל האפשרויות כך שהעסקה לא תוביל להצעת רכש בחברה־הבת איי.די.או פרופרטיז, שבה מחזיקה איי.די.או ב־38.4%. על פי הערכות, לא יהיה בשלב זה הסכם שליטה בין הרוכשות של המניות.
שיכון ובינוי צפויה להשתמש ברווח שתרשום לצמצום חובה, העומד על 5.2 מיליארד שקל, שהביא להוצאות מימון של 204 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2018.
בשנים שבהן שלטה באיי.די.או לא נהנתה שיכון ובינוי מדיבידנד במזומן, שכן החלוקה היחידה היתה של 300 מיליון שקל בסוף 2015 אחרי הנפקת החברה־הבת בגרמניה ושימשה לרכישת מניות עצמית. שווי המניות של שיכון ובינוי באיי.די.או בשוק הוא 756 מיליון שקל. יתרת ההשקעה של החברה באיי.די.או, נכון לספטמבר 2018, עמדה על 288 מיליון שקל בלבד, כך שהמכירה נעשית בשווי גבוה בהרבה.
הקרן הזרה אפולו מחזיקה כיום ב־22% ממניות איי.די.או והאחים מיקי ואמיר דיין מחזיקים ב־19.7% מהמניות. העסקה משקפת פרמיה של 12% בלבד על מחיר השוק של המניה, שכן השוק כבר תימחר את העסקה שנחשפה ב"כלכליסט" בדצמבר האחרון. החברה נסחרת בשווי של 2.1 מיליארד שקל. לאחר הפרסום הראשון ירדה המניה בכ־10% במהלך הטלטלות שפקדו את השוק, אבל מאז היא התאוששה והחזירה את הערך שאבדה.
איי.די.או היא הפעילות הרווחית ביותר של שיכון ובינוי. ב־2017 רשמה החברה רווח של 1.46 מיליארד שקל, ובשלושת הרבעונים של 2018 רשמה רווח של 866 מיליון שקל. החברה משתמשת ברווחים להגדלת תיק הנכסים שלה.
שיכון ובינוי נכנסה לאיי.די.או ב־2011, בעסקה סיבובית עם עדי קייזמן מייסד החברה, כשהכניסה נכסים בברלין של שלוש חברות־בנות שלה וקיבלה תמורתם 48% מהמניות. בהמשך רכשה את יתרת אחזקותיו של קייזמן. כיום היא מחזיקה ב־37.5% לאחר שדוללה במשך השנים בעסקאות מיזוג של איי.די.או עם חברות נוספות.
פעולות אלה נעשו בתקופה שבה נשלטה שיכון ובינוי בידי שרי אריסון ותחת ניהולו של שלמה זוהר, יו"ר בנק דיסקונט לשעבר. תחת זוהר צמחה החברה, שפעילות הנדל"ן המניב שלה מבוצעת באמצעות החברה־הבת איי.די.או פרופרטיז, הנסחרת בפרנקפורט בשווי של 2.3 מיליארד יורו. החברה מחזיקה בתיק נכסים הכולל 23,667 יחידות דיור במרכז ברלין, בשווי של 3.8 מיליארד יורו, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2018.
שיכון ובינוי סירבה להגיב לפניית "כלכליסט".