ישראל במגעים להצטרפות לרשת הגלובלית של הפורום הכלכלי העולמי
רשות החדשנות חתמה על מזכר הבנות שיאפשר למדינת ישראל להצטרף לרשת C4IR, שחוקרת ומקדמת פיתוחי בינה מלאכותית, תחבורה אוטונומית, תעופה עירונית, ייצור מתקדם, רובוטיקה ועוד. הראשות תנהל את שיתופי הפעולה - שצפויים להצמיח פיילוטים ושותפויות
ראשות החדשנות חתמה על מזכר הבנות שיאפשר למדינת ישראל להצטרף לרשת של הפורום הכלכלי העולמי (WEF). בתחילת השבוע אישרה הממשלה לקדם השתתפות ברשת C4IR – Centers for the Fourth Industrial Revolution שהקים ה-WEF לעניין רגולציה של טכנולוגיות חדשניות המבוססת על שיתוף פעולה בינלאומי. פעילות הפורום בישראל תנוהל בידי רשות החדשנות.
- זינוק חסר תקדים במנכ"לים שצופים הרעה בכלכלה השנה
- סקר דאבוס: אלה 10 הסיכונים הגדולים לעולם ב-2019
- "בשל השבתת הממשל" - טראמפ ביטל את המשלחת לדאבוס
העלויות התפעוליות, שמוערכות בכשישה מיליון שקל בשנה, יחולקו בין משרד ראש הממשלה, רשות החדשנות ומשרד הכלכלה והתעשייה. לאחר שתתקבל החלטה באשר לתחומים שבהם יבוצעו הפיילוטים וההמלצות על בסיסם, ישתתפו בעלויות התפעול גם הגופים הציבוריים שהפיילוטים יהיו בתחומיהם. ההצטרפות לרשת היא מהלך שיתבצע בעזרת שיתוף ידע, למידה והתייעצות עם רגולטורים, עם הציבור ועם חברות טכנולוגיות בישראל. כך ייבנו פרוטוקולים והמלצות לרגולציה שתוכל להוות בסיס לעיגון חקיקתי בעתיד.
ד"ר עמי אפלבום, המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה, מסר: "מטרת ההצטרפות לרשת היא יצירת תשתית גלובלית משותפת ואיחוד כוחות בינלאומי בהתמודדות עם שינויים טכנולוגיים מהירים. מחד, נדרשת מניעה של עיכוב בפיתוח והטמעת הטכנולוגיות החדשניות בשל נטל רגולטורי לא סביר או לחילופין בשל היעדר רגולציה נדרשת; ומאידך, יש למנוע באמצעות רגולציה פגיעה לא מידתית בחברה ובפרט שהן עלולות להביא".
"מכיוון שטכנולוגיות העתיד נמצאות עדיין בשלבי פיתוח, נדרש שינוי מהשיטה הסטנדרטית של רגולציה מלמעלה למטה, לכיוון של גיבוש רגולציה צופה עתיד בשיתוף פעולה גלובלי. השתתפות ישראל ברשת תאפשר לרגולטורים בישראל ליישר קו עם הרגולציה המובילה בעולם בתחומים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר. רשות החדשנות תהיה הכתובת לכל הרגולטורים והחברות בישראל לחשיפה לרגולציה המתקדמת ביותר בעולם".
הפורום הכלכלי העולמי הוא ארגון ללא כוונות רווח שבסיסו בשוויץ ומטרתו ליצור שיתופי פעולה בין המגזר הציבורי לפרטי. בשנת 2017 הפורום השיק בסן פרנסיסקו את C4IR, מרכז בתחום "המהפכה התעשייתית הרביעית"; להגדרת הפורום, המהפכה מתאפיינת במיזוג בין טכנולוגיות שמטשטשות את הגבולות בין הפיזי, הדיגיטלי והביולוגי. המרכז מבקש לקדם בחינה בינלאומית של מדיניות ורגולציה במספר נושאים מוגדרים: בינה מלאכותית בדגש על למידת מכונה, בלוקצ'יין, מסחר דיגיטלי, תחבורה אוטונומית, תעופה עירונית, אינטרנט הדברים, טכנולוגיות ייצור מתקדמות, הדפסות תלת ממד ורובוטיקה, רפואה דיגיטלית, ויישומים שמועילים לסביבה. ראשי ה-WEF הקימו רשת מרכזים בסין, יפן והודו ועתה מחפשים מדינות שיחברו אליהם.