דעה
הפופוליזם מזיק לבריאות: כחלון נאבק למען הטבק
הסירוב של שר האוצר להעלות בעצמו את המס על טבק לגלגול גובל בסיכון בריאותי. הוא משאיר לבג”ץ את תיקון המס על העישון, מוצר אחרי מוצר, במקום לגבש מנגנון מיסוי רציונלי שיפחית את העישון ונזקיו
תשובת המדינה לעתירה הדורשת להעלות את המס על טבק לגלגול היא משל לבעיות ליבה שאפיינו את הממשלה היוצאת בכלל, ואת שר האוצר משה כחלון בפרט.
- בתמיכת הפרקליטות: המס על הטבק לגלגול בדרך לעלות
- אושר חוק הטבק: הפרסום יוגבל, חפיסות הסיגריות יהיו אחידות
- הקואליציה והאופוזיציה הסכימו: "חוק הטבק" יחוקק עוד השבוע
המדינה עשתה תרגיל: היא הסכימה לכך שבג"ץ יחייב את כחלון להעלות את המס, בעוד כחלון יוכל להמשיך להתנגד להעלאה הזאת, ולבצע את המהלך בעל כורחו.
זה תרגיל מוכר ושחוק. דוחקים בבג"ץ לקבל החלטה, וכשהיא גוררת ביקורת ציבורית, מגלגלים עליו את האשמה. הפרקליטות ממילא לא יכלה להגן על העמדה המגוחכת של כחלון; כל בר־דעת מבין שאם שני מוצרים מזיקים באותה מידה, הוגן וראוי למסות אותם באותו שיעור, במקרה הזה דינן של סיגריות אמור להיות כדינו של טבק לגלגול.
באותה דרך גלגלה המדינה אל בג”ץ את תפוח האדמה הלוהט של סיגריית אייקוס, ועוד קודם לכן את סוגיית הטבות המס ליישובים בפריפריה, כשאחרי שנים של מריחות היא היתה צריכה לשמוע מהשופטים שהטבות מס צריך לתת באופן שוויוני. שרים שזקוקים לכפייה של בג"ץ כדי לעשות את הדבר הנכון הם שרים חלשים. מנהיגים עושים את המעשה הראוי גם כשהוא מצטייר בעיני הציבור כגזירה.
אמנם, כחלון מיתג את עצמו כשר אוצר פופוליסט, שר שמעדיף לנקוט צעדים שייטיבו איתו בסקרים ובקלפי ולא בהכרח ייטיבו עם הכלכלה בטווח הארוך. אבל הסירוב שלו להעלות בעצמו את המס על טבק לגלגול גובל בסיכון בריאותי, שכן הוא עיכב את יצירתו של מנגנון מיסוי רציונלי, שאמור להוביל לירידה בעישון. במקום זאת אנחנו מקבלים מנגנון של תיקון זוחל שמתבסס על עתירות לבג”ץ, מוצר אחרי מוצר. בדרך זו נוצרים עיוותים. לדוגמה, כיום המס על סיגריית אייקוס גבוה אפילו יותר מהמס על סיגרים, אף שסביר שהיא לא מסוכנת יותר מהם. מבג"ץ אי אפשר לצפות להתוות מדיניות, אלא רק לתקן עוולות ספציפיות שמצביעים עליהם ארגונים אזרחיים, שכנראה דואגים לטובת הציבור יותר מכחלון.