76% מהישראלים סבורים שהאקרים לא יצליחו לשבש את בחירות 2019
סקר שנערך במסגרת מחקר של מכון Pew מגלה שאננות רבה בקרב הציבור הישראלי; רק 20% מהנסקרים מודאגים מיכולתה של המערכת המדינית להימנע מהשפעה זרה ונזקי סייבר. הנתונים דומים לאלה שהתגלו ברוסיה, אך חריגים ביחס לעשרות מדינות אחרות שנסקרו
עד כמה אתם בטוחים ביכולתה מדינת ישראל להתמודד עם איומי סייבר שינסו להשפיע ולתמרן את הבחירות הקרובות? מחקר של מכון Pew מגלה שלישראלי הממוצע יש מודעות גבוהה לקיומם של האיומים האמורים, ולצידה ביטחון עצום בכלים שנועדו לחסום אותם. במסגרת המחקר, נערך סקר ב-26 מדינות, ביניהן רוסיה, פולין, אינדונזיה, קניה, ברזיל ועוד. כ-73% מהמשיבים סבורים שממשלת ישראל ערוכה להתמודדות עם האיום, ורק 20% סברו שהמערכת אינה ערוכה בהתאם.
- תעלומת ראש המוסד וקורי העכביש: אותרה מלכודת מקוונת להפלת גולשים
- נחשפו פרצות אבטחה בשירותי אחסון, שסיכנו רבבות אתרים בישראל
- לא רק פייק ניוז: אומת הסטארט-אפ משותקת מול איומי הסייבר בבחירות
נתונים דומים נרשמו רק ברוסיה, כשבשאר המדינות היו המשיבים פחות בטוחים, וברוב מדינות דרום אמריקה שנסקרו אף טענו רוב המשיבים שהממשלות אינן ערוכות. המחקר גילה שמשיבים בעלי ביטחון גבוה ביכולות הגנת הסייבר היו בדרך כלל תומכי מפלגת השלטון במדינתם - בשיעורים של כ-20% יותר מנשאלים שתומכים במפלגות אחרות. הנתון הזה חזר על עצמו גם בראייה אידיאולוגית; מפלגות שלטון ליברליות ושמרניות כאחד זכו ליותר אמון מתומכיהן.
המחקר מדגיש את המורכבות של ניהול סיכוני סייבר: כנראה שממצאי הסקר יטרידו מומחי אבטחה, שטוענים בכל הזדמנות שהאקר יצליח לפרוץ לכל מערכת, בהינתן די זמן ומשאבים. אם תחושת הציבור היא אופטימיות שכזו, לא מן הנמנע שגם נבחריו ישארו זחוחים ולא ישקיעו בשיפור אבטחת מידע וצמצום הסיכוי להשפעה זרה בבחירות.
בשנה האחרונה חשפו חברות אבטחה, מומחי סייבר ומפתחים אחרים שורה של כשלי אבטחה באתרים ממשלתיים ומסחריים כאחד, גם בישראל. הלך הרוח הנינוח לא משרת את האינטרס הציבורי, במיוחד בעידן בו קיימות תשתיות דיסאינפורמציה והשפעה זרה שפעילות ברחבי העולם, והאפקטיביות שלהן כבר נחשפה בפרשת קיימברידג' אנליטיקה. מערכת בחירות היא הזדמנות שסוכני סייבר זרים לא יפספסו, ועלינו להימנע משאננות ומתפיסת "יהיה בסדר".