$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הפתעה: טכנולוגיית זיהוי הפנים השערורייתית של סין התגייסה למשטרת ניו יורק

אזור פשע ברובע ברונקס רושת בטכנולוגיית זיהוי ביומטרי מסין; החברה האם של אפליקציית הקליפים טיק טוק נכנסת לקרב עם המלכה וויצ'ט; יפן נערכת לרגולציה על רובוטים תת ימיים; ואלון מאסק מקבל הבטחה לגרין קארד בסין

אופיר דור, בייג'ינג 13:4014.01.19

האח הגדול הסיני, מהדורת ברונקס

 

מערכת האבטחה הסינית Skynet זכתה לביקורת קשה במערב. המערכת, שכוללת מיליוני מצלמות עם טכנולוגיית זיהוי פנים, כונתה בתקשורת המקומית "העיניים ששומרות על סין". אבל התקשורת במערב פחות התלהבה מהמערכת, שמתיימרת לזהות כל אחד בתוך 3 שניות, בכל מקום ובכל זמן - וראתה בכך רגל גסה שדורסת את את שאריות הפרטיות והאנונימיות במדינה.

 

ואולם, נראה שבקרוב צפוי המערב להתנסות במערכת בעצמו: לפי דיווח של הסאות‘ צ‘יינה מורנינג פוסט, הטכנולוגיה מאחורי מערכת Skynet המאיימת משמשת גם את משטרת ניו יורק לצורך מלחמה בפשע בפרויקט מגורים אלים ברובע ברונקס.

 

זיהוי ביומטרי המוני? גם בסין, גם בארה"ב זיהוי ביומטרי המוני? גם בסין, גם בארה"ב צילום: שאטרסטוק

 

 

מתחם ריבר פארק טאוורס בברונקס מאכלס ב-44 קומותיו משפחות מעוטות יכולת. לאורך השנים נודע המתחם כזירת קרבות בין סוחרי סמים וכנופיות לבין המשטרה. לפי הדיווח, ב-2014 החליטה חברת הניהול של הפרויקט להציב מאות מצלמות ומערכות זיהוי פנים של חברת Hikvision הסינית בכניסות, במסדרונות, בלובי ובמדרגות של הפרויקט כדי להילחם בונדליזם ופשיעה. חברת Hikvision היא אחת הספקיות גדולות של ציוד לפרויקט Skynet הסיני המשטרתי.

 

משטרת ניו יורק קיבלה גישה למערכת המצלמות שהוצבו בפרויקט והשוטרים יכולים לצפות בחומרים ולעקוב אחרי חשודים מרחוק. לפחות במקרה אחד כבר זיהתה המערכת חשוד שנכנס למתחם והזעיקה את המשטרה שביצעה מעצר זריז שלו. הטכנולוגיה של Hikvision נבחרה אולי בשל יכולתה להתמודד בצורה טובה יותר עם זיהוי פנים מגזעים שונים, כולל פנים אפרו-אמריקאיות, בעוד החברות המקבילות במערב מתמודדות טוב יותר עם פנים לבנות. המערכת של Hikvision ידועה גם ביכולתה הטובה לזהות פרצופים בתנאי תאורה לקויה.

 

הסאות‘ ציינה מורנינג פוסט טען כי נחשף למסמך סיני ממשלתי לפיו המשטרה בניו יורק עושה שימוש נרחב בטכנולוגיה של Hikvision גם במקומות אחרים בעיר. בעבר סירבה משטרת ניו יורק למסור פרטים על השימוש שלה במערכות זיהוי פנים בטענה כי זה יפגע בחקירות ויסייע לפושעים.

 

 

מצלמת אבטחה מצלמת אבטחה צילום: shutterstock

 

 

בשנה החולפת עמדה Hikvision במוקד תשומת הלב בארה"ב, לאחר שבית הנבחרים שם חייב רשויות פדרליות להפסיק להשתמש במוצרים שלה, משיקולי ביטחון לאומי. בין השאר השתמשו במוצרי Hikvision בבסיס צבאי אמריקאי ובשגרירות האמריקאית בקאבול בירת אפגניסטן. במקביל איימו מחוקקים אמריקאים להטיל סנקציות על חברות כמו Hikvision שהטכנולוגיה שלהן משמשת את סין בקמפיין הדיכוי נגד המיעוט המוסלמי בחבל שינג‘יאנג במערב המדינה, אבל זה עדיין לא קרה. המוצרים של Hikvision מבוססים על רכיבים של חברות אמריקאיות רבות כמו אינטל ואנווידיה, ולכן הגבלת הגישה לטכנולוגיה אמריקאית היה יכול להיות מכה כואבת לחברה.

 

סינים אוהבים להצביע על מה שהם מגדירים כצביעות המערב, שמרבה לבקר בחריפות פרקטיקות המיושמות בסין אף שדברים דומים קורים גם בחצר האחורית שלו. לונדון, יגידו לך סינים בשמחה, היא עדיין עיר עם יותר מצלמות אבטחה מאשר בייג’ינג, אז איך כולם מתלוננים על האח הגדול הסיני? הרבה פעמים הטיעונים האלה הם שטויות ונועדו להתחמק מלהתמודד עם רקורד זכויות האדם הבעייתי של סין. גם במקרה הזה קשה להשוות בין הצבת מערכות זיהוי פנים בפרויקט מסוים לכיסוי המדינה כולה במערך מצלמות כמו שקורה בסין. בכל זאת, נראה שגם בארה"ב הליברלית לכאורה מוכנים לאמץ את תרבות המעקב בחום כשזה מתאים לשלטון. ובמובן הזה, שתי המדינות לא שונות כל כך.

 

לנצח את וויצ‘ט: העונה החדשה

 

קשה להמחיש עד כמה פופולרית היא אפליקציית הסרטונים הקצרים Douyin בסין. קחו לדוגמה את Party.io, משחק מובייל פרימיטיבי למדי ששולט כיום בקטגוריה שלו בחנות היישומים של אפל בסין. השחקנים שולטים בו במין דמויות שנראות כעשויות מבצק וצריכות להשליך את היריבים מגגות, איים ומתחמים אחרים. המשחק הזה, שפותח בכלל בטורקיה, כבש את טבלת ההורדות אחרי שמשתמשים שיתפו ב-Douyin שיתפו סרטונים שלהם משחקים בו.

 

 

המשחק Party.io המשחק Party.io צילום: touchtapplay

 

 

עם יותר מ-450 מיליון משתמשים פעילים בסין, Douyin היא סוג של מדורת שבט חדשה שקובעת טרנדים ואופנות בעיקר עבור הקהל הצעיר, לא רע לאפליקציה שהושקה בספטמבר 2016. ל-Douyin יש כמובן גם גרסה בינלאומית בשם טיק טוק שהפכה לפופולרית מאוד במערב וגם בישראל לאחר שהתאחדה עם musical.ly. ל-Bytedance, החברה האם של Douyin וטיק טוק, יש אפילו עוד אפליקציית ענק לחדשות בשם טואו טייאו עם 240 מיליון משתמשים חודשיים, מה שמסביר למה מדובר כיום בסטארט-אפ בעל השווי הגבוה בעולם 72 מיליארד דולר: כן, באוקטובר האחרון עקפה Bytedance את אובר.

 

אבל זה כנראה לא מספיק לג‘אנג יי מינג, היזם שמאחורי הענקית החדשה. והוא מתכוון להיכנס למאבק ראש בראש מול האפליקציה הלאומית הסינית וויצ‘ט. האחרונה, שכבר חצתה את מיליארד המשתמשים, היא מדורת השבט האולטימטיבית במדינה. וויצ‘ט החלה כאפליקציית מסנג‘ר בסגנון ווטסאפ, שהתרחבה לרשת חברתית עם פיד בסגנון פייסבוק, לכלי פופולרי לתשלומים ובעצם לאקוסיסטם שלם שאפשר לעשות בו הכל מהכל.

 

 

ג'אנג יי מינג, מייסד בייטדאנס ג'אנג יי מינג, מייסד בייטדאנס צילום: בלומברג

 

 

Bytedance הזמינה את התקשורת הסינית למסיבת עיתונאים מחר (ג') בה ככל הנראה תשיק אפליקציה חברתית שתתחרה ישירות בוויצ‘ט. עדיין לא לגמרי ברור מה זה יהיה, כשלפי חלק מהדיווחים מדובר באפליקציית צ'ט משלה ולפי דיווחים אחרים מדובר ברשת חברתית מבוססת וידאו.

 

עד כה, כל מי שניסה להתחרות בסין עם וויצ‘ט ובעליה, טנסנט - נכשל. היא פשוט עושה יותר מידי דברים והפכה להרגל אצל יותר מידי אנשים, אפילו יותר מאשר פייסבוק במערב. גם עליבאבא, חברת הטכנולוגיה הגדולה בסין, נכשלה בעבר בהשקה של אפליקציית מסנג‘ר משלה. ועדיין, אם יש חברה שיכולה להתחיל לדגדג את המפלצת שנקראת טנסנט, בעיקר בכל הנוגע למשתמשים צעירים שחושבים שוויצ‘ט כבר לא קולית, זאת Bytedance, שכל מה שהיא נגעה בו עד עכשיו הפך לזהב .

 

קצרצרים

 

1. היפנים אוהבים להתכונן מראש. בעוד בישראל עדיין מפקחים על שוק הרחפנים באמצעות רגולציה בסגנון שנות ה-80, ביפן צועדים קדימה ומתכננים לפרסם בשנה הבאה רגולציה על רובוטים תת-ימיים. השימוש ברובוטים הללו צפוי לזנק בשנים הקרובות ולסייע בין השאר בבדיקת צינורות תת-מימיים או טורבינות ימיות. התקנות צפויות לחייב את החברות המייצרות להכניס בין השאר מנגנונים למניעת התנגשות בין רובוטים לספינות ואובדן הקשר עם הצוללת האוטונומית.

 

 

רובוט תת ימי רובוט תת ימי צילום: rchobbyreview

 

 

2. סין פרסמה בשבוע שעבר 100 קטגוריות מפורטות שאסורות להצגה באפליקציות סרטונים קצרים. מה הן כוללות? איסור על קולות של גניחות מיניות, נשיקות, ליטופים, פטיש לכפות רגליים ומראה בולט של פטמות מעבר לחולצה. בתחום אחר נאסרו לעג, סאטירה או השמצה של התיאוריה הסוציאליסטית והתרבות הסינית. על המשתמשים נאסר גם ליצור אנימציות שלועגות לנאומי המנהיגים או לחקות אותם בלבוש ובתנועות. החברות נדרשות לבדוק את כל הסרטונים שמועלים לאפליקציות שלהן, כולל כל התגובות מהמשתמשים - מה שיצריך גיוס צוותי בדיקה ענקיים; איזה מזל שיש 1.4 מיליארד סינים.

  

 

 

3. אלון מאסק יודע איך עושים עסקים בסין, כולל החנופה הנדרשת: השבוע הוא ביקר במדינה לרגל תחילת עבודות הקמת מפעל טסלה בפרברי שנגחאי בהשקעה של 5 מיליארד דולר. בימים בהם חברות אמריקאיות סובלות בסין כחלק ממלחמת הסחר, מאסק התקבל באהבה גדולה. בשיחה עם ראש הממשלה הסיני לי קציאנג, הביע מאסק את אהבתו הגדולה לסין וקיבל בתמורה הבטחה לאישור תושבות קבע (גרין קארד) במדינה. אחר כך הלך לאכול הוט פוט, אחד המאכלים הסינים הפופולריים, במסעדה ברחוב האוכל העממי של בייג‘ינג. בפעם הקודמת שלו בסין נתפס מאסק אוכל פנקייק מסורתי ברחוב. מומלץ לטים קוק לשריין מקום במסעדת נודלס לפעם הבאה בסין, אולי זה יעזור קצת למכירות האייפון שם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x