הקולגות טירפדו לאילן רביב את אישור תוספת השכר
אסיפת בעלי המניות של מיטב דש לא אישרה שכר בעלות של 3 מיליון שקל למנכ"ל אילן רביב, ו־1.3 מיליון שקל ליו"ר אלי ברקת על 40% משרה. חברת הייעוץ המליצה להתנגד בשל מדיניות הפטור מאחריות לנושאי משרה של בית ההשקעות
הקולגות של מנכ"ל מיטב דש אילן רביב, בבתי ההשקעות שמתחרים בו, החליטו לטרפד את עדכון תנאי שכרו. בקרב הגופים המוסדיים שהשתתפו בהצבעה, רק 15.35% מבעלי זכויות הההצבעה תמכו במדיניות התגמול במיטב דש, ואילו 24.67% התנגדו.
- אילן רביב פותח את השנה בחיוך: מיטב דש מעלה את שכרו ל-3 מיליון שקל בשנה
- פנסיית ברירת המחדל: דמי הניהול עלו, הסוכנים ירוויחו
- רבעון חזק למיטב דש: רווח נקי של 25 מיליון שקל
מדובר במדיניות תגמול שזהה כמעט במלואה לזו שאושרה על ידי בעלי המניות של בית ההשקעות ב־2016, וכעת נדרש חידושה לשלוש שנים נוספות. השינוי המרכזי נגע לתנאי העסקתו של רביב. עד עתה היתה עלות שכרו 2.5 מיליון שקל בשנה, בתוספת מע"מ, וכעת ביקש בית ההשקעות לעלותה ל־3 מיליון שקל, ללא תוספת מע"מ. עלות השכר של יו"ר הדירקטוריון אלי ברקת עבור 40% משרה תהיה 1.3 מיליון שקל (שווה ערך ל־3.25 מיליון שקל למשרה מלאה); וזו של אבנר סטפק ואביו צבי ספטק, שכל אחד מהם הוא דירקטור פעיל, תהיה 1.62 מיליון שקל.
הרקע להתנגדות המוסדיים היתה המלצת חברת הייעוץ אנטרופי. בין הגופים שהתנגדו למדיניות התגמול ניתן למנות את מגדל, פסגות, הפניקס, מנורה, כלל, אנליסט, ילין לפידות ואלטשולר שחם. בין הגופים שתמכו היו בעיקר המשקיעים דרך בנקים זרים.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הסיבה להתנגדות למדיניות התגמול מצד אנטרופי אינה עדכון רכיב השכר של המנכ"ל, אלא טריוויאלית יותר: פטור מאחריות לנושאי המשרה בחברה. באנטרופי תומכים במתן פטור מאחריות, כולל לבעלי השליטה, בתנאי שייכתב בתקנון החברה ובכלל כתבי הפטור כי הוא לא חל על החלטה או עסקה שלבעל השליטה או לנושא משרה כלשהו יש בה עניין אישי. מכיוון שההתניה האמורה אינה מופיעה בתקנון החברה, באנטרופי ממליצים להתנגד למדיניות כולה.
כך, לדוגמה, לפני שנה השקיע מיטב דש בחברת אורקם של מייסדי מובילאיי, במה שנחשב עסקת בעלי עניין, כי ל־BRM, השותפה במיטב דש, יש עניין אישי בעסקה. במיטב דש חוששים שביטול הפטור מאחריות בעסקאות כאלה יביא לטרפודן בעתיד, עקב חשש הדירקטורים.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
כעת יידרשו במיטב דש להכריע אם לאשר את המדיניות בדירקטוריון חרף פסילתה באסיפה הכללית, או לשנות את מדיניות הפטור מאחריות.
בתי השקעות וחברות ביטוח כפופים למגבלת חוק שכר הבכירים בגופים פיננסיים, שלפיה עלות שכר המנהלים לא תעלה על הגבוה מבין 2.5 מיליון שקל, או שכר הגבוה בעד פי 35 מבעל השכר הנמוך בחברה. לפני כניסת החוק לתוקף לפני שלוש שנים, נהגו בתי ההשקעות וחברות הביטוח לאשר זה לזה שכר גבוה בהרבה. ואילו כיום, על רקע החוק, המוסדיים מפרגנים קצת פחות זה לזה, ומנהליהם מוגבלים בתקרות שכר קשיחות מכוח החוק.
לשם השוואה, עלות שכרו של מנכ"ל מגדל דורון ספיר היא כ־2.9 מיליון שקל בשנה - מגדל היא חברה גדולה משמעותית ממיטב דש, ונסחרת לפי שווי שוק של 3.3 מיליארד שקל, לעומת שווי שוק של 664 מיליון שקל למיטב דש. עלות שכרו של מנכ"ל הפניקס אייל לפידות היא 3.5 מיליון שקל ועלות שכרו של מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו היא 2.5 מיליון שקל בשנה.