מוציאים קיטור: משחק המלחמה הכי קשוח כיום מתחולל בחנויות
היוצרים נוטשים את Steam, שליטת הענף, בגלל עמלות חזיריות, והגיימרים נוהרים למתחרה - בשביל פורטנייט
ביום הראשון של 2019 רמי איסמעיל, מפתח משחקי מחשב מדנמרק, השיק מיזם חדש ומסקרן - Meditations, פלטפורמה שאליה יעלה בכל יום השנה משחק אינדי זעיר, כזה "שלוקח שש שעות לבנות וחמש דקות לשחק", כדבריו. "יהיו שם משחקי פאזלים מסקרנים, משחקי פלטפורמה מאתגרים ומשחקים אישיים על החיים, מוות, אובדן ועל הכל", כתב איסמעיל בטוויטר שלו.
המיזם הקטן והחמוד הזה הוא כמו חייל קטן ועדין במלחמת ענק שמתנהלת בתקופה האחרונה נגד Steam — חנות המשחקים הכי חזקה בענף הגיימינג. אף ש־Steam היא לא מונופול, עבור הרבה מאוד שחקנים היא מילה נרדפת לגיימינג ב־PC: גם חנות, גם מנוע המלצות, גם ספרייה, גם מקום לקלל בו בפורומים ובביקורות על משחקים. כמו אמזון בעולם שבו לכל מי שקורא ספרים יש קינדל. ב־2017 החנות הכניסה 4.3 מיליארד דולר, שהם כ־20% מכלל הכנסות הענף באותה השנה (לפי נתוני אתר הסטטיסטיקות steamspy ו"ביזנס אינסיידר").
המעמד החזק של Steam מאפשר לה לגבות 30% עמלה ממפתחי המשחקים. וליוצרים נמאס. איסמעיל הוא אמנם יוצר אינדי, חייל בודד, אבל הוא נהנה מקהל אוהדים שזוכר לו את Ridiculous Fishing, מובייל קטן וממכר מאוד ששחרר לפני כמה שנים. חזקים ממנו הם כותרי הענק "פולאאוט 76" ו־Black Ops 4, הפרק התורן בסדרת קול אוף דיוטי — שניהם משחקים עתירי תקציב ופופולריים מאוד, ששוחררו השנה בבלעדיות בפלטפורמות של המפתחות שלהם.
אבל את המכה הכי גדולה השנה — צניחה של 10% במשתמשים לעומת 2017 — ספגה Steam מהמתחרה הגדולה שלה Epic, שמחזיקה בנשק יום הדין: הפורטנייט־מאניה. המשחק החינמי, שבו משחקים יותר מ־200 מיליון איש ברחבי העולם, משמש את Epic כמו ה"עוף בשקל" של רמי לוי: השחקנים יבואו בשביל לשחק בו חינם, ועל הדרך יעדיפו לרכוש כותרים אחרים אצלם ולא אצל המתחרה. Epic גם מציעה למפתחות דיל חסר תקדים — היא לוקחת רק 12% מההכנסות של המשחק.
בינתיים Epic מעדיפה לא להיכנס ב־Steam חזיתית ומסתפקת בחוזים בלעדיים רק עם מספר מצומצם של מפתחות אינדי, גם אם מדובר באיכותיות והמדוברות שבהן, כמו סדרת הקאלט “Super Meat Boy”. הסיבה לכך ברורה: למרות הדיל המפתה, המפתחות הקטנות עדיין לא יכולות להרשות לעצמן להעז לוותר על החשיפה האדירה שמעניקה Steam.
Steam, מצדה, מנסה להרגיע את המהומות עם דיל חדש שבו תגזור קופון נמוך יותר ממשחקים רבי־מכר — 25% ממשחקים שהרוויחו יותר מ־10 מיליון דולר, ו־20% ממשחקים שהרוויחו יותר מ־50 מיליון דולר. יותר מ־Epic, כי היא עדיין יכולה להרשות לעצמה.
ומה לגבי הגיימרים? הם בכלל לא חייבים לקחת צד במלחמה הזאת. התוכנה המצוינת והחינמית לגמרי Playnite קוראת את כל הספריות — Epic, Steam ואחרות — שמותקנות על המחשב שלכם ומרכיבה מהן ספריית־על משותפת שממנה ניתן להריץ את כל המשחקים שברשותכם. ברגע שהיא גם תדע להשוות מחירים בין חנויות ולכוון את המשתמש לדיל המשתלם ביותר, היא בכלל תהיה מושלמת.