התקבלתם לעבודה? האותיות הקטנות שכדאי לבדוק בחוזה
חוזה העבודה מנוסח על ידי עורכי הדין של המעסיק. חשוב לקרוא אותו היטב, לבדוק, להתייעץ ואולי אף להתמקח - ורק אז לחתום
לאחר חיפוש עבודה מייגע סוף סוף מצאנו את המשרה שרצינו, ואנחנו להוטים להתחיל לעבוד. לכן, אנחנו הרבה פעמים אומרים כן כמעט לכל מה שיגידו לנו ולא ממש בודקים את הפרטים החשובים. ולפעמים, בהמשך, מתחרטים על כך.
- "אתם קרובים לאקזיט?" - השאלות ההזויות של מרואיינים בראיונות עבודה
- "אז תכל'ס, כמה אני ארוויח?" - כשדור ה-Z מגיע לראיון עבודה
- פוטרתם? מה באמת יחשבו עליכם בראיון העבודה
כאשר מקבלים חוזה עבודה, חשוב ביותר לבקש לקרוא ולבדוק אותו בעיון. גם אם התפשרתם על השכר ברוטו שאתם מקבלים, הרי שיש בחוזה עוד סעיפים רבים ששווים כסף ונוחות בחיים.
לכן, קריטי ביותר, להקפיד עם קבלת החוזה, לקרוא אותו היטב, לבדוק ולהתייעץ, אולי גם להתמקח על סעיף או שניים, ורק אחר כך לחתום.
החוזה מנוסח בידי עורכי הדין של המעסיק. לרוב, מדובר בנוסח סטנדרטי לכלל העובדים. עדיין, אין להיבהל מהז'רגון המשפטי וחשוב לקרוא את כל החוזה ולהבין אותו.
רוב חוקי העבודה העיקריים מעוגנים בחוק. החוק מכתיב את המינימום של התנאים אותם יש לשלם לעובד. במקומות בהם ניתנים תנאים אלה מעל למקובל בחוק, הרי שזוהי הטבה ויש לאמוד את מחירה הכלכלי ולקחת אותו בשקלול התגמול המתקבל ממקום העבודה.
אז מה כדאי לבדוק בעצם?
נקודת יציאה - בכל חוזה הוגן, יש נקודת יציאה לשני הצדדים (למרות שהנושא מעוגן בחוק, כדאי לדעת אם יש משהו שונה). מתן הודעה מוקדמת כפי שמחייב החוק על סיום עבודה מחייב את שני הצדדים. המעסיק חייב גם בשיחת שימוע בה הוא מסביר מדוע ברצונו לפטר את העובד. שימו לב שאי מתן הודעה מוקדמת ע"י העובד או המעביד כפי שמחייב החוק, כרוכה בתשלום ופיצוי לצד השני. לדוגמה: עובד שעבד מעל שנה בארגון והודיע כי ממחר הוא מסיים את עבודתו ואין בכוונתו להגיע יותר, יחויב במשכורת האחרונה בתשלום של חודש הודעה מוקדמת.
ימי חופשה - על פי חוק, ימי החופשה המגיעים לעובד הם נגזרת ממספר שנות הוותק שלו בארגון. יש ארגונים בהם מספר ימי החופש ההתחלתי גבוה מכפי שמחייב החוק (החוק קובע 16 ימי חופש קלנדריים). לרוב, במגזר הציבורי: רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, בתי חולים ועוד, מספר ימי החופשה ההתחלתי יהיה גבוה מהמגזר הפרטי (20-22 ימים בשנה הראשונה בעבודה).
מהי מכסת החופשה השנתית הניתנת? האם על פי החוק או מעבר לכך? כיצד עולה מכסת ימי החופש עם השנים? זכרו כי ימי חופשה נחוצים לנו תמיד והם מהווים הטבה משמעותית.
חגים - מה ההתייחסות לחגים? האם ניתן על פי החוק בלבד (החוק קובע 9 ימי חג על חשבון המעסיק)? האם ערבי החגים ניתנים גם הם על חשבון המעסיק או שנחשבים כימי חופשה? ערבי חג בראש השנה, כיפור, פסח, שבועות, סוכות, נחשבים מבחינת חוקי העבודה כימי עבודה לכל דבר ועניין.
כיצד נוהגים במהלך ימי חול המועד פסח וסוכות? האם הארגון עובד? נמצא בחופשה מרוכזת? כיצד מקוזזים ימי חול המועד ממכסת החופש שלכם? לדוגמה: במשרדי ממשלה ורשויות מקומיות נהוג להכריז על חופשה מרוכזת בחול המועד, ולחייב את העובדים רק על חלק מימי החופשה.
ימי מחלה - החוק קובע כי לכל עובד מגיעים 18 ימי מחלה בשנה. מוסיף החוק וקובע כי בכל פעם שהעובד נעדר מעבודתו עקב מחלה, אזי עבור יום המחלה הראשון לא משלמים כלל עבור היום השני והשלישי משלמים 50% ורק מהיום הרביעי ישלם המעסיק תשלום מלא.
חשוב לבדוק כיצד משלמים עבור ימי מחלה בארגון אליו התקבלת. תשלום מלא עבור ימי מחלה מהיום הראשון מהווה הטבה משמעותית.
נעבור שוב למגזר הציבורי, שם מקובל לשלם עבור חודש מחלה בשנה ותשלום מלא מהיום הראשון.
הבראה - תשלום דמי הבראה ניתן לכל עובד לאחר שנת עבודה מלאה, ובהתאם לשנות הוותק שלו בארגון. לרוב משולמים דמי ההבראה בחודשי הקיץ. התשלום מורכב ממכפלה של מספר ימי הבראה ותעריף של יום הבראה המפורסם אחת לשנה. דוגמה: עובד העובד שנה מלאה במגזר הפרטי, זכאי לקבל 5 ימי הבראה כפול 378 שקלים (תעריף יום הבראה קיץ 2018 ) סה"כ 1890 שקלים ברוטו. לעומתו , עובד המועסק במגזר הציבורי שנה מלאה יקבל 9 ימי הבראה בתעריף של 426 שקלים, סה"כ 3834 שקלים.
לכן, כדאי לבדוק מה מספר ימי ההבראה הניתנים לכם וכיצד הם עולים וגדלים עם השנים, וכן מהו התעריף ליום הבראה.
קרן פנסיה - חובה לצרף עובד חדש לקרן פנסיה בהתאם לצו ההרחבה הפנסיוני. עובד שמגיע עם קרן פנסיה פעילה, יצורף כעבור שלושה חודשי עבודה, רטרואקטיבית מיום תחילת עבודתו, עובד שמגיע ללא קרן פנסיה קיימת, יצורף כעבור שישה חודשי עבודה.
אחת ההשקעות המשמעותיות ביותר שנשקיע במהלך חיינו הוא החיסכון הפנסיוני וחשוב מאוד להקדיש זמן ומחשבה להחלטות שאנו מקבלים בתחום זה.
לדוגמה: זוג ממוצע שירכוש בית, ייקח משכנתא בשווי 700 אלף שקל לתקופה של 25-30 שנים. לעומת זאת, חסכון פנסיוני ממוצע לאורך 40-45 שנות עבודה מסתכם בסכום של כמיליון וחצי שקלים.
מניסיוני, ההשקעה, סקר השווקים, משא ומתן והתייחסות כוללת שנעשית בלקיחת המשכנתא עולה כמה וכמה מונים על תשומת הלב הניתנת לנושא הפנסיה.
קרן השתלמות - קרן חיסכון המיועדת לצרכי השתלמות ולימודים ונחסכת במשך שש שנים על ידי העובד והמעביד. בתום שש שנים העובד מקבל את סכום הכסף שנחסך לרשותו. הטבה משמעותית ומיטיבה. הפרשות העובד הן 2.5% משכרו והמעביד יכול להפריש בין 2.5-7.5% .
בניגוד להטבות שצוינו לעיל, שהן מחויבות על פי חוק הרי שתשלום עבור קרן ההשתלמות איננה כזאת. אולם במקומות בהם הטבה זאת קיימת, יש לבדוק מתי מצרפים ובאיזה אחוזים.
הכותבת היא מנהלת משאבי אנוש ושכר בחברת אי וי אקס ישראל, נציגת ציבור בבית דין לעבודה ומעבירה סדנת שכר וחוזים לסטודנטים במכללה האקדמית הדסה י-ם במסגרת פעילות המרכז לניהול קריירה במכללה.