מה יהיה עם הכדורגל ההודי?
בצילו של גביע אסיה לנבחרות שנפתח בסוף השבוע, נשאלת השאלה האם תת היבשת תוכל לייצר יותר שחקנים ולהתקדם לעבר רמה סבירה בכדורגל. זה אולי יקרה כשכל הגופים יעבדו ביחד, אבל מצב כזה רחוק מלקרות
כשמדברים על סופר-ליג בכדורגל לרוב אוהדי הכדורגל מקשרים זאת לסופר ליג אירופית. ליגה סגורה של מועדוני העל ביבשת בה הם יתחרו אחד בשני. אי שם בהודו, כבר קיימת סופר-ליג וכרגע מערכת היחסים בין ההתאחדות ההודית לכדורגל, הסופר ליג, ה-I-League ורשת הטלוויזיה סטאר ספורטס עומדת בנקודה קריטית לעתיד הכדורגל במדינה.
- אברהם גרנט עובר להודו: ישמש יועץ לנורת' איסט יונייטד
- טורניר אליפות העולם בכדורגל עד גיל 17 בהודו שבר את שיאי הצופים במגרשים
- קווין דוראנט יקדם את הכדורסל בהודו
לפני שנבין לאן הולך עתיד הכדורגל ההודי בואו נראה איך הוא התפתח. ה-All India Football Federation, ההתאחדות ההודית לכדורגל נוסדה ב-1937 והתקבלה להיות חברה בפיפ"א ב-1948. לכדורגל בהודו לקח זמן להתארגן ולקבל צורה. ארבע שנים לאחר היווסדותה הוקמה התחרות הראשונה במדינה, גביע סאנטוש, תחרות נוקאאוט בין קבוצות של התאחדויות אזוריות ומתקיימת עד היום.
במשך שנים, גביע סאנטוש, הייתה תחרות הכדורגל הבכירה בהודו בעקבות היעדר ליגה כלל ארצית מסודרת ומקצוענית. בשנת 1977 ובמקביל לגביע סאנטוש החל לפעול גביע הפדרציות, גם כן תחרות נוקאאוט שבניגוד לגביע סאנטוש התחרו בו מועדוני כדורגל. בשנת 1996 סוף סוף בהודו נוסדה ליגה רשמית בהנהלת ופיקוח ההתאחדות ההודית לכדורגל, ה-I League.
נעבור בהילוך מהיר לשנת 2014 כאשר מהלך משותף של ההתאחדות ההודית לכדורגל, רשת הטלוויזיה סטאר אינדיה, וסוכנות שיווק הספורט IMG-Reliance הוקמה הסופר ליג ההודית. בעוד ב-I-League מתקיימים כל החוקים הרגילים של ליגת כדורגל פתוחה כדוגמת עלייה וירידת ליגה בסופר ליג הלכו על מבנה של ליגה סגורה בדומה ל-MLS האמריקאית כאשר הקבוצות משתתפות בליגה על בסיס זכיינות. ב-I-League מתחרות אחד עשר קבוצות בעוד בסופר ליג עשר קבוצות.
עד עכשיו שתי הליגות הנ"ל התקיימו במקביל כאשר הסופר-ליג רצה מספטמבר עד דצמבר וה-I-League רצה מאוקטובר למרץ. בעייתי? לא בהכרח, אך כאשר אותו ערוץ טלוויזיה מחזיק בזכויות השידור של שתי הליגות כאן מתחיל הסיפור.
לאחרונה, סטאר ספורטס, הודיעו שהם מקצצים בכמות משחקי ה-I-League שהיו אמורים להיות משודרים העונה על פי ההסכם המקורי. 110 משחקים היו אמורים להיות משודרים במהלך העונה וכרגע באמצע העונה מתוך 61 המשחקים שנותרו לשידור ישודרו רק 31 לשידור ובניגוד להסכם המקורי בו כל 110 המשחקים יהיו משודרים.
מהודו יוצאים מספר נימוקים לקיצוץ הזה, הראשונה, פינוי מקום בלוח השידורים לגביע אסיה לנבחרות המתחיל בימים אלו. השנייה, הסופר-ליג לא מספיק פופולרית כפי שקיוו שתהיה ומאוימת ע"י ה-I-League בתחרות על קהל הצופים והאוהדים.
כשיורדים לעומק הנושא מגלים בעייתיות בתחומי האחריות של בעלי העניין השונים המעורבים בארגון, קידום ופיתוח שתי הליגות.
אם ככה, מי נגד מי? הארגון שמנהל בפועל את הסופר ליג נקרא Football Sports Development, חברת בת של IMG-Reliance. תזכורת, האחרונה יחד עם סטאר ספורטס הם אלו שהקימו את הסופר ליג. אך בין שלל תפקידי ה-FSDL גם להיות הזרוע השיווקית של ה-I-League. שתי ליגות מתחרות מנוהלות ע"י אותו גוף מסחרי.
במקביל, נחשף גם שההתאחדות האסייתית לכדורגל הגישה מסמך להתאחדות ההודית לכדורגל ך ובו המלצות לאיחוד הסופר ליג עם ה-I-League. ההתאחדות ההודית לכדורגל מסרה בתגובה שאמנם נכון שההתאחדות האסייתית לכדורגל עוקבת אחר הנושא אך אלו הן רק המלצות, משמע, אין חובה ליישם אותן.
בהתבטאות מעניינת, המזכיר הכללי של ההתאחדות ההודית לכדורגל, קושאל דאס, אמר לעיתון ההודי Hindustan Times שמבחינה חוזית ההתאחדות ההודית לכדורגל מחויבת להתייחס לסופר ליג כאל הליגה הבכירה במדינה.
בעוד ההתאחדות ההודית לכדורגל מתייחסת לסופר-ליג כנער הפוסטר של הכדורגל ההודי, פיפ"א, וההתאחדות האסייתית לכדורגל בכלל מכירות ב- I-League כליגה הבכירה במדינה ע"פ הרישום בארגונים אלו. רק ב-2017 ההתאחדות האסייתית לכדורגל הכירה בסופר-ליג כתחרות הנוקאאוט הרשמית של הודו במקום גביע הפדרציות.
אם כך, מי זכאי להשתתף בתחרויות יבשתיות? כמו שלאופ"א יש את ליגת האלופות והליגה האירופית, להתאחדות האסייתית לכדורגל יש גם כן שני מפעלים דומים. ליגת האלופות האסייתית וגביע אסיה. נכון לעכשיו בעקבות מורכבות המצב בהודו, אלופת ה-I-League זכאית להשתתף בליגת האלופות האסייתית. ואלופת הסופר ליג זכאית להשתתף רק בגביע אסיה.
בפועל, מועדוני ה- I-League מתקשים בהעמדת תקציבים שיאפשרו להם להתחרות בליגת האלופות. מנגד, למועדוני הסופר ליג יש את היכולת הכלכלית להתחרות אך אין את האישור.
סיפור ספורט אינו שווה כלום בלי ראנג'יט באג'אג'
כתגובה להתפתחויות האחרונות שבעה מועדונים (כולל האלופה המכהנת מינרווה פונג'ב) מה-I League התאחדו והקימו גוף עצמאי בשם I-League (Private) Club Association. מטרת גוף זה היא להיאבק באי צדק שמועדוני ה-I-League מרגישים שנעשה להם ע"י ההתאחדות ההודית לכדורגל וסטאר ספורטס.
כחלק מהמאבק המועדונים פנו לרשתות החברתיות בקמפיין #SaveILeagueSaveIndianFootball על מנת לחשוף את הסיפור בפני קהילת הכדורגל הבינלאומית. בינתיים, תמיכה במועדונים הגיעה בדמות ציוץ של חשבון הטוויטר הרשמי של מועדון הכדורגל הרוסי זניט סנט פטרסבורג הפונה לבסיס אוהדים בהודו ומזדהה עם המחאה.
סיפור ספורט אינו שווה כלום בלי דמויות ואחת הדמויות היותר בולטות בסיפור הזה הוא ראנג'יט באג'אג', הבעלים של מינרווה פונג'ב האלופה אותה הזכרנו קודם והוא בעל הקבוצה הפעיל ביותר במחאה זו ופרסם רצף סרטונים בחשבונו בטוויטר. עקב היותה של הסופר ליג טורניר נוקאאוט לא נוצרים שם סיפורים דרמטיים סביב התחרות כפי שקרו ב-I-League בעונות האחרונות.
סיפור אחד סובב סביב מועדון הכדורגל Aizawal שהוקם ב-1984 והצליח לעלות לI-League מהליגה השנייה בהודו לעונת 2015-16. עונה לאחר מכן המועדון כבר זכה באליפות במחזור האחרון כששלוש קבוצות נאבקו על התואר. המועדון היה אמור לרדת ליגה בעונה שלפני אך בגלל קריסה של קבוצות אחרות שרד את הנפילה. מעין אגדת לסטר סיטי הודית.
סיפור אחר מלווה את קבוצתו של ראנג'יט באג'אג'. מינרווה פונג'ב הוקמה ב-2005 תחת השם אקדמיית מינרווה והפעילה קבוצת כדורגל וקריקט. מינרווה שסיימה כסגניתה של Aizawal בעונת ההעפלה ל-I-League, סיימה את העונה בה האחרונה זכתה באליפות במקום ה-9. בעונת 2017-18 כבר זכתה באליפות גם כן.
אם הסיפורים האלו לא מרגשים אתכם העונה לראשונה בתולדות הכדורגל ההודי תהיה נציגה ממדינת ג'אמו וקשמיר, מועדון הכדורגל ריאל קשמיר.
לאחר הקיצוץ בכמות המשחקים המשודרים אוהדי מינרווה פונג'ב יזכו לראות את קבוצתם בטלוויזיה רק עוד פעם אחת עד לסיום העונה. אילו קבוצות כן ישודרו יותר? מוהון באגאן תשודר תשע פעמים ומזרח בנגל תשודר 8 פעמים. מדוע אתם שואלים? כחלק מהרחבה פוטנציאלית של הסופר ליג בעונת 2019-20 הוזכרו שתי הקבוצות הנ"ל כמועמדות הבולטות להצטרף.
נכון לעכשיו התאחדות המועדונים בהובלתו של באג'אג' הציבו דדליין להתאחדות ההודית לכדורגל להגיב עד ה-5 בינואר. במידה ולא תהיה תגובה התאחדות המועדונים תשקול לפנות לבית משפט אזרחי, ואם צריך אז ישירות לפיפ"א ול-CAS , בית דין גבוה לבוררות ספורט בינ"ל.
בזכות לחץ המועדונים ההתאחדות ההודית לכדורגל הודיעה היום שהמשחקים המבוטלים ישודרו בפלטפורמות ה-OTT Jio Tv שבבעלות Reliance וHotstar שבבעלות סטאר ספורטס. ההתאחדות ההודית לכדורגל היא זו שתישא בעלות הפקת המשחקים. הפתרון הושג לאחר פגישה בין ההתאחדות ל-FSDL
מה יהיה עם הכדורגל ההודי? האם תת היבשת תוכל לייצר יותר שחקנים ולהתקדם לעבר רמה סבירה בכדורגל? זה אולי יקרה כשכל הגופים יעבדו ביחד. וזה רחוק מלקרות. כאשר רשת טלוויזיה מפעילה מונופול שידורים ומעדיפה מוצר אחד על חשבון מוצר אחר בתיווך הגוף המארגן, המפקח והמקדם של הכדורגל במדינה, זהו לא מצב בריא. מה שבטוח, כל המרכיבים לסרט הודי יש.
הכותב עובד בחברה המובילה בעולם לארגון כנסים עסקיים בתעשיית הכדורגל שמרכזה בלונדון