הסטארט-אפ הישראלי שיודע לחזות מתי תתרחש רעידת אדמה ובאיזו עוצמה
חברת Ionoterra פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לחזות רעידת אדמה עד 11 שעות מראש, ומתבססת על מערך גילוי שניתן לפרוס בקלות, ובצורה גמישה יותר מפתרונות קיימים. מדוע לא נפרסת המערכת שלהם בישראל, שמצפה לרעידת אדמה מסיבית?
רעידות אדמה הרגו מיליוני בני אדם בהיסטוריה, כולם בהפתעה בלי שום התראה או יכולת להתכונן. ב-2010 החריבה רעידת אדמה שטחים נרחבים בהאיטי, והרגה כ-210 אלף בני אדם. גם בישראל אנו חשופים לסכנה הזו: במאה ה-19 החריבה רעידת אדמה את צפת וטבריה ורעידה אחרת ב-1927 הרגה 500 הרוגים באותו אזור.
- אזהרת צונאמי באלסקה לאחר רעידת אדמה בעוצמה 7 בסולם ריכטר
- "גופות רבות על החוף": 384 הרוגים ברעש אדמה וצונאמי באינדונזיה
- רעידת אדמה בעוצמה של 4.2 הורגשה בכנרת ובסביבה
עד כה, נתפסו רעידות אדמה כאסונות טבע שלא ניתן למנוע או לחזות. המניעה היא אכן מלאכה שעדיין לא יודעים לבצע, אך סוגיית החיזוי היא סיפור אחר - שחברת יוניטרה (Ionoterra) הישראלית סבורה שביכולתה לשנות.
החברה חשפה לאחרונה טכנולוגיה חדשה לחיזוי ססמי נגיש; מערך האנטנות הססמיות הנוכחי שלה מצריך אספקת חשמל תעשייתית ותשתיות בינוי פיזיות גדולות בסמוך לאזור שחשוף לסכנת רעידות אדמה. ואולם, שלוש פריצות דרך מחקריות שיוצאות כעת ממעבדות החברה בישראל ובמזרח אירופה יכולות להפוך את מתן השירותים שלה לפשוט ומהיר בהרבה. הראשונה היא מזעור הציוד והקטנת דרמטית של צריכת החשמל שלו, השנייה היא האפשרות למקם אותן במרחק אלפי קילוטרים מהאזור הססמי, והשלישית - פיתוח חדש המאפשר לציוד לתפקד גם בסביבה לא יציבה.
החברה הוקמה בידי האחים דורון ואבי אנגלוביץ', בשיתוף פרופ' נתן בלאונשטיין - המדען הראשי שלה, מומחה לפיזיקה וגלי רדיו, שעומד מאחורי הרקע המדעי של מוצרי יונוטרה. שלושת הפיתוחים החדשים מאפשרים לחברה למקם את מערך הגילוי שלה על כלי שיט קטנים שעוגנים במים בינלאומיים.
"זו מהפכה של ממש ביכולת שלנו לפרוש שירותי סקירה וחיזוי", אמר דורון אנגלוביץ' לכלכליסט. "לא רק שנוכל לספק שירותי חיזוי למדינות בלי להיות נוכחים פיזית באתר הלקוח, אלא שלמעשה נוכל להציע כיסוי כמעט מלא של כל האזורים הפעילים ססמית בעולם, באמצעות מעט מאוד תחנות קרקעיות ורשת של ספינות זעירות וזולות לתחזוקה. ולא רק זה – נוכל בקלות רבה לנטר גם שברי קרקע מסוכנים בקרקעית האוקיינוסים, ולתת מענה ממשי ראשון מסוגו בעולם להתרעה מפני גלי צונאמי".
את הניסויים המתוכננים לדור החדש של המערכות של יונוטרה, במהלך השנה הקרובה, יובילו במשותף פרופ' בלאונשטיין ופרופ' סרגיי פולינץ מהמכון לחקר החלל במוסקבה, מדען בעל שם עולמי בתחום הקשר בין היונוספרה - איזור באטמוספרת כדור הארץ בו נעזרים לתעבורה ארוכת-טווח של גלי רדיו - ובין הססמולוגיה, שהחליט להצטרף ליונוטרה כמנהל מדעי.
"אנחנו לא מספקים התראות אלא חיזוי. ההתראה המקובלת כיום היא לכל היותר ארבע דקות וחצי והיא מבוססת בעיקר על רעשים ססמיים. עד כה, תחום החיזוי לא סיפר הרבה הצלחות", הסבירו האחים אנגלביץ'. "אין היום חיזוי שמסוגל להזהיר שבעוד שעה וחצי תהיה רעידת אדמה. אנחנו מספקים חיזוי אמיתי על אירוע רעידת אדמה ברמה של כמה שעות", אמרו. "אנחנו יודעים לחזות בין ארבע לעשר שעות מראש רעידת אדמה, היכן זה יהיה מתי זה יהיה ומה תהיה העוצמה בסולם ריכטר. ככל שהרעידה בעוצמה גדולה יותר, נוכל יותר זמן רב מראש. רעידות מאוד דרמטיות נוכל לחזות בסקלה העליונה שמונה עד עשר שעות". לדבריהם, חיזוי שכזה יאפשר הצלת חיים. מדינות יוכלו להיערך לפינוי אזורי אוכלוסיה צפופים ולצמצם דרמטית את מספר הנפגעים.
למה לא בישראל?
יונטרה הבשילה לחברה רק בשנה האחרונה, לאחר שעברה ניסויים במערכת שפיתחה. במהלך 2016 ו-2017 הציבה החברה את המערכת ברומניה בחבל ורנצ'ה, שידוע כחבל עמוס רעשים ססמיים. "בפרק זמן של חודשיים נחזו ארבע רעידות אדמה ראשיות ושש רעידות משניות בקבועי זמן בתחזיות של ארבע שעות עד 11 שעות לפני, כולל אחת גדולה של 5.7 שנחזתה 11 שעות מראש. אנחנו עושים שימוש בחיישנים שמודדים את פעילות היונוספרה ומשדרים לנו את החיזוי", סיפרו לכלכליסט.
בישראל לאחרונה נחזו מספר רעשי אדמה שגרמו נזקים מועטים, אך העלו את החשש מפני רעידת אדמה משמעותית. האחים אנגלביץ' לא רואים אפשרות להקים את המערכת שלהם בארץ בזמן הקרוב, בעיקר בגלל תנאי רגולציה שונים. "אנחנו יכולים באמצעות ליצור חרוט מכ"מי שמכסה תא שטח של 20 אלף קמ"ר, שניים כאלה יכסו את המדינה כולה", אמרו. לדבריהם, ניתן להרים מערך חיזוי איכותי בהשקעה של עד עשרה מיליון דולר בתוך שנתיים.
עד כה מומנה החברה על ידי קרנות מחקר אירופיות, לצד מימון עצמי של האחים שאינם פוסלים גיוס חיצוני נוסף לחברה. "הצעד הבא מבחינתנו הוא הקמה של מעבדה מלאה ברומניה, שתהיה מרכז חיזוי פעיל וקבוע".