עדי הצוואה חתמו בנפרד כל אחד במועד אחר. הצוואה קויימה
עשיית הצוואה לפני שני עדים, הינה הצוואה הקלאסית המוכרת והנפוצה ביותר
מוגש מטעם DUN'S 100
דווקא כאן מתגלות טעויות רבות בדרך עשייתה הגורמות לביטולה. צוואה בעדים נעשית בכתב כאשר המצווה חותם עליה ולאחר מכן העדים מאשרים בחתימתם שהמצווה אמר להם שזו צוואתו והיא משקפת את רצונו.
לכאורה פשוט. אלא שלא תמיד הצהרת העדים נעשית בצורה הנכונה, הם אינם חתומים בכל עמוד וכל זה מביא לפסילת הצוואה, או להעברת נטל הראיה לתוקף הצוואה, על מבקש קיום הצוואה. לאחרונה ביטל בימ"ש לענייני משפחה צוואה שנעשתה לפני שני עדים כאשר התברר שעדה אחת שחתמה כעדה לצוואה אישרה את חתימתה, אך טענה שלא שמעה מפי המצווה שזו צוואתו. לטענתה הם "לא שוחחו על הצוואה". מסתבר שזו היתה אחות בית חולים שהתבקשה לחתום כעדה. היא מצידה סברה שהיא חותמת כעדה לתעודת שפיות, ולא הובהר לה שזו צוואה.
בימים אלה דחה ביהמ"ש המחוזי בחיפה ערעור על פסה"ד מרתק של כב' השופט ש' אייזנברג בבימ"ש לענייני משפחה בחיפה.
מעשה שהיה כך היה: בני זוג באו לפני עורך דין לשם עשיית צוואתם ההדדית. כמקובל, הצוואה נעשית לפני שני עדים אלא שהפעם לא נמצא שם העד הנוסף. לאחר שבני הזוג חתמו על צוואתם ולאחר שעורך הדין חתם על הצוואה כעד, הוא מסר בידם את הצוואה והורה להם להגיע לביתם ושם להחתים עד נוסף על צוואתם והם נסעו למקום מגוריהם. כעבור כמה שעות, העד הנוסף הוזמן לביתם וחתם על הצוואה כעד. כאשר העד הנוסף חתם, הצוואה היתה כבר חתומה על ידי בני הזוג (המצווים) וכמובן על ידי עורך הדין. העד "השלים" את המלאכה.
לאחר פטירת בן הזוג הוגשה הצוואה לקיום ע"י בת הזוג אלא שאז התגלה "הסיפור", תוך כדי עדות עוה"ד. על הצוואה היו חתימות המצווה והעדים, כך שהיא נראתה תקינה אלא שלא כך היה. כאן נזקק ביהמ"ש ל"סל התרופות" המנויות בסעיף 25 לחוק הירושה המאפשר לרפא צוואות "חולות". דרישת הסף לצוואה בעדים שהיא תהיה בכתב והמצווה הביאה בפני שני עדים. ללמדך שאין צורך בחתימתם של שני העדים או אפילו חתימת המצווה אין צורך ששני העדים יהיו בעת ובעונה אחת. כל מה שכתוב הוא כתב/הדפסה ושני עדים. הכל בתנאי שביהמ"ש התרשם שהצוואה משקפת את רצונו המלא של המצווה ועל כן יש לקיים את הצוואה.
זהו מקרה קיצוני שבו ביהמ"ש קיים צוואה על אף פגמים כה בולטים ובפרט כאשר העד לא ראה את המצווים חותמים ולא ראה את העד הראשון (עוה"ד) חותם. גם העד הראשון לא ראה אותו.
פסה"ד פורסם באתרים משפטיים ת"ע 13821-01-14 ובימים אלה נדחה הערעור בביהמ"ש המחוזי בחיפה ובכך הפך פסה"ד לסופי.
ברור שאין לסמוך על סע' "הריפוי" כי לא תמיד ביהמ"ש יאות לעשות בו שימוש. לכן יש לעשות צוואה כדת וכדין כאשר המצווה חותם ומצהיר שזו צוואתו. בד בבד חותמים שני העדים הנוכחים במעמד זה כעדים תוך שהם מצהירים שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו. את בת הזוג ייצג עו"ד אורי צפת, את המתנגד לצוואה ייצגה עו"ד ענת טירר.
עו"ד אורי צפת, בעלים ומנהל - אורי צפת משרד עורכי דין