$
מכשירים ומדריכים

השליח כבר לא מחכה לטיפ: הכירו את הרובוטים שמתקרבים לשוק העבודה

הרובוטים כבר חכמים מספיק כדי ללכת לעבוד: מגרסה מיניאטורית של רכב אוטונומי שמבצעת משלוחי מזון, דרך רובוט חקלאי שמסייע בגידולי שדה ועד לרובוט שהוא שף פרטי. כלכליסט מיפה את החידושים הבולטים

רפאל קאהאן 10:0526.12.18
עולם המדע הבדיוני נטע בנו את הציפייה לרובוטים כמכונות שהאדם ברא בצלמו ובדמותו, אך המכונות החושבות של ימינו רחוקות מאוד מכך. ההתקדמויות בחקר הבינה המלאכותית אפשרו לשלל חברות טכנולוגיה וסטארט-אפים לפתח רובוטים למגוון יישומים, שאט-אט עושים את דרכם אל חיי היומיום.

 

 

החזון של רובוט עצמאי לחלוטין עדיין רחוק, והרובוטים של השנים הקרובות הם ברובם מכונות שמשתלבות בסיוע לבני אדם. זאת, בעיקר הודות לטכנולוגיית הלמידה העמוקה, שמאפשרת לתוכנות שמפעילות את הרובוטים להתמחות בפעולות ספציפיות ומדויקות. אבל ההתחלה כבר כאן. כלכליסט מיפה את הרובוטים המעניינים ביותר שכבר משתלבים בחיינו.

 

 

רובוט-שף של חברת רובוט-שף של חברת צילום: אתר החברה

 

 

חקלאות

מבדיקת האדמה ועד אריזה

 

צמצום אפשרויות ההגירה והקשיים בגיוס עובדים זרים יצרו שוק שמחפש תחליפים לעובדים בחלק מעבודות המשק והאריזה. כך, חברת Taylor Farms, הנמנית עם החברות המובילות בארה"ב באריזת סלטים חתוכים מראש, חשפה לאחרונה קו אריזה חדש מבוסס רובוטים שמסוגלים לארוז 60-80 שקיות סלט בדקה, הרבה יותר מכל עובד אנושי.

 

החלק המורכב יותר הוא כמובן גידול התוצרת. רשת הסופמרקטים הבריטית Waitrose & Partners החלה לבחון גידול של התוצרת החקלאית המוצעת ללקוחותיה בסיוע רובוטים ייעודיים. לפני מספר שבועות הודיעה החברה כי תערוך ניסוי בסיוע רובוטים של הסטארט-אפ הבריטי Small Robot Company. הרובוטים, בגודל של כלב רועים ממוצע, יוצאים לשדה, מצלמים את השטח ומספקים לחקלאים מידע על המיקום הטוב ביותר לזריעה וכן התראות על מזיקים.

 

 

רובוטים חקלאיים רובוטים חקלאיים צילום: אתר החברה

 

 

השלב הבא הם רובוטים שימלאו תפקידים מהותיים יותר, כמו הטרקטורון האוטונומי שמפתחת הונדה, שמצויד בזרוע רובוטית למשימות גיזום, קטיף וסיור. רובוט אחר שפיתח הסטארט-אפ Ecorobotix מבוסס על חשמל סולארי ומיועד לריסוס שטחים גדולים.

 

סופרמרקטים

מספונג'ה ועד בדיקת מלאי

 

אמזון ידועה בשימוש ברובוטים לוגיסטיים במחסנים, אך בשנתיים האחרונות מתחרתה הגדולה וולמארט מתאמצת להדביק את כל הפערים. הרובוטים הראשונים שלקוחות וולמארט פגשו בסניפים מיועדים לניקוי רצפות. כלים אלו פותחו בידי הסטארט-אפ האמריקאי Brain Corp שגייס 250 מיליון דולר מאז נוסד ב-2009. המוצר העיקרי של הסטארט-אפ הוא מערכת הפעלה לרובוטים אוטונומיים בשם BrainOS, שמפעילה כרגע את הרובוטים המנקים.

 

 

ספונג'ה אוטונומית. רובוט ניקיון בפעולה ספונג'ה אוטונומית. רובוט ניקיון בפעולה צילום: אתר החברה

 

 

כמה עשרות רובוטים מסוג זה כבר נפרסו בסניפי וולמארט, שצפויה להגדיל את מספרם ל-360 עד סוף ינואר. רובוט אחר שוולמארט פרסה כבר ב-50 מסניפיה הוא מבית חברת Bossa Nova, ונועד לסרוק מוצרים על גבי מדפי החנויות כדי לבדוק מלאי וזמינות.

 

משלוחים

שליח שלא מבקש טיפים

 

נראה שרובוטים אוטונומיים למשלוחי מזון הפכו לסוג הנפוץ ביותר בשטח, וקל להבין למה. כל מה שצריך זה קופסה ממונעת עם גלגלים ומערכת לידאר (כמו ברכב אוטונומי מלא), שמאפשר לכלי לנוע עצמאית ממרכז השילוח ועד ליעד. את עיקר הכותרות בשנה האחרונה תפסו ה-KiwiBots הזעירים והחמודים, שאחד מדגמיהם התלקח החודש בקמפוס של אוניברסיטת ברקלי לאחר תקלה בסוללה. עד כה הופצו בקמפוס מאות רובוטי קיווי, שגייסה כ-2 מיליון דולר לפי CrunchBase.

 

 

השליח הרובוטי של קיווי השליח הרובוטי של קיווי צילום: אתר החברה

 

 

מתחרה מרכזי לקיווי הוא הסטארט-אפ האמריקאי-אסטוני סטארשיפ (Starship), שגייס 42 מיליון דולר בהובלת ענקית הרכב דיימלר. בעוד הרובוטים של קיווי מסתפקים בסביבת הולכי הרגל בקמפוסים, אלו של סטארשיפ מפעילים את יכולות הניווט האוטונומיות שלהם בכ-100 ערים ב-20 מדינות. כעת הם צפויים להתחיל בפיילוטים גם בפרברי לונדון ובסן פרנסיסקו.

 

שחקנית מעניינת נוספת בתחום היא ענקית הקמעונאות הסינית JD.com. בחודש שעבר חשפה החברה את רובוטי המשלוחים מבוססי ה-AI שלה, שדומים בגודלם לרכב מסחרי קטן ומסוגלים לנסוע עד 5 ק"מ ממרכז השילוח. JD.com פרסה 20 רובוטים ראשונים בעיר צ'אנג שה במחוז הונאן בסין.

 

 

רכב המשלוחים של JD רכב המשלוחים של JD צילום: גטי אימג'ס

 

 

מלונאות

שירות חדרים בלי הצקות

 

רובוטי מלונאות הם תת-ז'אנר של רובוטי המשלוחים והוכנסו לשימוש מסחרי במספר אתרים, כולל רובוט שמביא לעובדי הוול סטריט ג'ורנל בבייג'ינג את ארוחת הצהריים. אך הרוב הגדול של הרובוטים הללו עוסק בשירות חדרים במלונות, בעיקר בערים גדולות בסין, יפן או ארה"ב. הרובוטים הללו, שמצויידים במידה זו או אחרת של בינה מלאכותית, נראים כסוג של דוד עתידני על גלגלים וכוללים מסך מגע שמאפשר לתקשר איתם.

 

שירות חדרים רובוטי, בגרסת עליבאבא שירות חדרים רובוטי, בגרסת עליבאבא צילום: אתר החברה

 

 

שתי חברות עיקריות פעילות בתחום: Yunji הסינית, שהרובוטים שלה מוכרים בעיקר באסיה ומושכרים ב-650 דולר לחודש (גם לבניין הג'ורנל בבייג'ינג), וגייסה עד כה 154 מיליון דולר ממשקיעים מקומיים; ו-Savioke האמריקאית שגייסה 34 מיליון דולר. שתי החברות הוקמו כמעט במקביל ב-2013.

 

החידוש המעניין ביותר בתחום, לפחות מבחינה עיצובית, שייך לרובוט של עליבאבא. בניגוד למוצרי המתחרות, שמתמקדים בהעברת חבילות קטנות, ה-Space Egg של ענקית הקמעונאות נועד גם למשלוחי כביסה והעברת מזוודות. בשלב זה הוא עורך ניסוי ראשון במלון בהנגז'ו בסין.

 

מסעדנות

זרועות שמבשלות לבד

 

שימוש ברובוט במטבח הוא אולי החלום הרטוב של כל מי שהתנסה בעבר בבישול. לא מעט חברות ניסו לפצח רובוט שיוכל לבצע את פעולות המטבח התובעניות ולסייע לשפים וטבחים. הדגם המוכר ביותר הוא פליפי (Flippy), שהוצג לראשונה לפני כשנתיים. פליפי מבוסס על הסבה של זרוע רובוטית תעשייתית ומיועד לביצוע משימה אחת בלבד שה-AI ששולטת בו אומנה עבורה: הכנת המבורגרים על הגריל או טיגון צ'יפס. פליפי כבר מוצב בשורה של מסעדות ואיצטדיונים ברחבי ארה"ב והמפתחת שלו, Miso Robotics, חתמה לאחרונה על הסכם עם וולמארט, שצפויה להציב את הרובוט בשורה של מעדניות ומסעדות הרשת.

 

 

 

אך עם כל הכבוד לפליפי, העתיד במטבח שייך כנראה לרובוטים כמו אלו של מולי הבריטית. בעוד שפליפי הוא יד אחת, לרובוטים של מולי יש ידיים מתוחכמות שלטענת החברה יודעות ללמוד ולחקות את כל הפעולות שמבצע טבח אנושי. לפי אנשי מולי, הידיים הללו מסוגלות לערבב, לקצוץ ואף למדוד את כמויות המצרכים, ומסוגלות לעבוד עם ירקות, מוצרי חלב, ביצים ובשר. המגבלות העיקריות: תג מחיר של כ-10 אלף ליש"ט ועדינות יתר שמייעדת אותו בשלב ראשון רק ללקוחות פרטיים ומונעת ממנו להשתלב במטבח תעשייתי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x