מהדק את הקשרים: כחלון אישר שורה של החלטות לטובת המושבים והקיבוצים
מועצת רמ"י תאפשר הקמת מתקני אנרגיה סולארית של עד 1,000 דונם באזורי עדיפות לאומית, תדאג להסדרת שימושים חורגים במושבים ותאריך הסדר הביניים שמאפשר בנייה בקיבוצים
מועצת מקרקעי ישראל בראשותו של שר האוצר משה כחלון אישרה אתמול (ב') חמש החלטות שונות הנוגעות לקרקעות המרחב הכפרי – המושבים והקיבוצים. זאת במגוון תחומים, החל מהפקת חשמל סולארי ועד להסדרת שימושים חורגים בנחלות.
- המושבים והקיבוצים עתרו לבג"ץ בבקשה לעצור את הבנייה על קרקעות חקלאיות
- להתראות הרחבות, היה שלום מרכז מסחרי: תוכנית מתאר חדשה תשפיע על מאות מושבים וקיבוצים
- כחלון מינה משקיף קבוע מטעם המושבים והקיבוצים במועצת מקרקעי ישראל
שורת ההחלטות באה על רקע הידוק היחסים של שר האוצר עם הסקטור החקלאי בחצי השנה האחרונה, במסגרתו הכריז על כוונתו לדרוש את תיק החקלאות בממשלה הבאה. כמו כן, הצטרף לפני כחצי שנה יו"ר תנועת המושבים מאיר צור למפלגת כולנו. במהלך ישיבת מועצת רמ"י הקודמת אף הורה כחלון על מינוי משקיף קבוע מטעם המושבים והקיבוצים לישיבות המועצה.
בתחום הפקת האנרגיה הסולארית, מאפשרת החלטת המועצה ליישובים חקלאיים, לאחד כוחות על מנת להקים מתקנים סולאריים נרחבים, תוך חילופי שטחים. ההחלטות שהתקבלו עד כה אפשרו ליישובים החקלאיים להקצות עד 250 דונם מקרקעותיהם החקלאיות לצורך הקמת מתקן להפקת חשמל סולארי. אלא שמתקנים בשטחים שכאלה נחשבים לא יעילים.
על פי ההחלטה החדשה, יוכלו מספר יישובים הסמוכים גיאוגרפית זה לזה באזורי עדיפות לאומית בלבד, "לאחד כוחות" על מנת להקים ביחד מתקן משותף בשטח של 1050 דונם. זאת באמצעות מנגנון חילופי קרקע, כאשר היישוב שתרם את הקרקע החקלאית להקמת המתקן, יקבל קרקעות חלופיות משאר השותפים. ההחלטה ניתנה כהוראת השעה, המחילה את ההטבה על תוכניות שיופקדו בתוך שנה וחצי מהיום בלבד (30.6.2020) ותתאפשר עד לסך כולל של מספר דונמים שיוסכם בין רשות החשמל, משרד האנרגיה משרד החקלאות ופיתוח הכפר ורשות מקרקעי ישראל לפי עקרון "כל הקודם זוכה".
מבצע הסדרת שימושים חורגים
החלטה נוספת שהתקבלה קבעה מבצע בן שנתיים להסדרת שימושים חורגים בחלקת המגורים (חלקה א') בנחלות המושבים. הזכאים ליהנות ממצבע ההסדרה הם אזרחים ותיקים בגיל הפנסיה בלבד, והם יוכלו לנצל אותו רק עבורים שימושים חורגים אשר ניתנים להסדרה – כלומר שאינם חורגים מתוכנית בניין העיר (תב"ע) התקפה לשטח.
במהלך המבצע, תגבה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) דמי שימוש מופחתים עבור שימוש העבר בבניה החורגת. בעוד שעל פי המדיניות הקיימת מחוייבים בעלי הנחלות לשלם דמי שימוש מלאים לכל תקופת השימוש, במסגרת המבצע יוגבל התשלום לארבע השנים האחרונות בלבד.
עוד אישרה המועצה החלטה על הארכת תוקף הסדר הביניים, המאפשר בניה בחלקות המגורים בקיבוצים מתחדשים אשר החליטו על שיוך דירות לחבריהם, אף שטרם הושלמה עסקת השיוך. בעוד שעל פי החלטה קודמת אמור היה ההסדר להסתיים בשבוע הבא (31.12.2018), קיבלו הקיבוצים ארכה נוספת להשלים את עסקאות השיוך, עד ל- 31.12.21. על פי נתוני רמ"י, קרוב ל-60 קיבוצים מצויים כיום בעיצומו של התהליך, וארבעה בלבד השלימו אותו.
המושבניקים ישכירו את היחידה השנייה?
בנוסף אישרה המועצה את הצעת השר כחלון למנות ועדה ציבורית לבחינת חלופות הכנסה למשק המשפחתי במושב. בראשות הוועדה צפוי לעמוד יו"ר מטה הדיור זאב בילסקי, והיא תכלול נציגים מרמ"י וממשרד החקלאות. הוועדה הוסמכה לגבש המלצות בשתי סוגיות. הראשונה: מתן אפשרות לבעלי נחלות להשכיר את יחידת הדיור השנייה בנחלה לכלל הציבור – ולא לבן משפחה בלבד.
המדיניות הקיימת מאפשרת לבעלי נחלות להשכיר את יחידת הדיור השניה בנחלה לכל דורש, רק אם רכשו את מלוא זכויות הבניה בנחלה, עבור תשלום של 33% משוויה. כעת תבחן הוועדה אפשרות לתת הטבה זו גם למי שמעמדו בנחלה חלש יותר, לאחר ששילם 3.75% משוויה.
עוד תבחן הוועדה אפשרות לתת הנחות אזור בפריפריה גם על זכויות בניה של פעילות לא חקלאית – מחסן, מסגריה, צימר וכן הלאה. כיום ניתנות הנחות האזור על זכויות הבניה למגורים בלבד. בנוסף אישרה המועצה גם את יישום המלצות דוח הצוות הבין-משרדי לבחינת ייעול השימוש בקרקע חקלאית.
"מתאימים את המדיניות למציאות"
בעקבות הישיבה אמר השר כחלון כי "במשך שנים מושבניקים ותושבי המרחב הכפרי שבסך הכל מבקשים להתפרנס בכבוד בחבלי הארץ בצפון ובדרום, סובלים מבעיות בהתנהלות מול רמ"י. ההחלטות שאישרנו מצביעות על שינוי מהותי ביחסים בין המדינה, ורמ"י כנציגתה, כלפי אותם תושבים ששומרים לנו על אדמות המדינה".
מנהל רמ"י, עדיאל שמרון אמר כי "ניהול הקרקע החקלאית הינו חלק משמעותי מפעילות רמ"י ואנו רואים בכך מטרה חשובה. ההחלטות מבטאות עדכון ורלבנטיות לתחומים שהתפתחו עם השנים, הן בתחום האנרגיה הסולארית והן בהרחבת השימושים המותרים שאינם חקלאות קלאסית".
מזכ"ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור הוסיף: "ההחלטות משפרות באופן משמעותי את מצבנו בנושאי מגורים, תעסוקה, עיבוד יעיל של הקרקע והאנרגיה הסולארית. עם זאת, יש לפנינו עוד דרך ארוכה". מזכ״ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר הביע תקווה "שההחלטה שהתקבלה תהיה סופית, ולא תשמש כנקודת הפתיחה למהלך מנשל נוסף, מבית מדרשם של צדקני הצדק החלוקתי". מנהל אגף הקרקעות בתנועת המושבים, עו"ד עמית יפרח הוסיף: "חסמים לא מעטים נפתרו וכעת נרכז מאמץ ליישם את ההחלטות".