אחד בפה ואחד ביובה: קרב הפסגה בין המורה לתלמידו
בפה מארוטה בנה את יובנטוס הנוכחית והוביל אותה לתקופה המוצלחת ביותר בתולדותיה - אבל מנהלי הקבוצה מטורינו החליטו שהם נפטרים ממנו ועוברים לניהול תלמידו פאביו פאראטיצ'י. מארוטה חתם בתגובה באינטר מילאן, והבטיח קרב ניהולי על פסגת צמרת הסריה A בין תלמיד למורו ורבו. מארוטה טוען ש"זה הכל עסקים", אבל אף אחד לא מאמין לו
בפה מארוטה, המנהל הכללי של יובנטוס עד לפני מספר שבועות, נוהג לצטט את נלסון מנדלה בהרבה מהראיונות ומהשיחות שנערכים איתו. "אני אף פעם לא מפסיד" מארוטה חוזר על דברי מנדלה. "אני מנצח או לומד". מארוטה רשם הפסדים רבים במהלך הקריירה שלו בכדורגל - יותר מ-40 שנה כמנהל מחלקת נוער, מנהל ספורטיבי, מנכ"ל ומנהל כללי בוארזה, מונצה, קומו, ראבנה, אטאלנטה, סמפדוריה ויובנטוס, אבל כאמור אלו לא היו הפסדים, אלו היו שיעורים. כך הוא רואה את זה וכך הוא סוחב את עצמו. "הוא מנג'ר עתיק שתמיד נשאר מעודכן בכל מה שמודרני" הסביר פיירפאולו מארינו, לשעבר המנהל הספורטיבי של נאפולי, לעיתון טוטוספורט. "הוא משלב ניסיון ומודרניות בניהול היום יומי של המועדון. הוא מנהל נהדר ובעל יכולות תקשורת נדירות". עתיק ומודרני. שמרן שבנה קבוצות מודרנית. נאמן ששינה את פני הקבוצה מספר פעמים בפחות מעשור.
"זה הכל עניין של אסטרטגיה, חשיבה לטווח הארוך וחזון הבעלים" הסביר מארוטה את הניהול של יובנטוס. אבל זה כנראה הרבה מעבר. "הסודות" שלו לא ידועים. בניגוד למנכ"לים ומנהלים ספורטיביים מוצלחים אחרים, מארוטה לא מתראיין כל יומיים על המתודות המופלאות שלו. ידוע שהוא אמן בלשמור על קשרים חמים עם אנשים בכל הכדורגל. מבחינת "מודיעין", קשה למצוא מישהו שיודע טוב יותר מה קורה בתוך המועדונים היריבים מאשר מארוטה. כמו כן, משלב מוקדם הוא הבין שכדורגל זה טוב ויפה אבל מה שמגדיר מועדון מוצלח או לא, זה האנשים בו. לכן הסקאוטים שלו עוקבים שנה שלמה אחרי שחקנים לפני שמתקבלת החלטה אם להחתימם או לא, בדרך כלל רק אחרי שבמועדון מבינים לעומק את אישיות המועמד לרכש. "חשוב לראות את השחקן על המגרש ולראות איך הוא מגיב על דברים אבל חשובה עוד יותר ארוחת ערב איתו, הפמליה שלו והמשפחה שלו כדי להבין טוב יותר את העתיד שיהיה לו", הסביר הסקאוט הראשי של מארוטה פאביו פאראטיצ'י לכתב הכדורגל האנגלי, אדם דיגבי. פאראטיצ'י , שמארוטה גידל, מחליף אותו ביובנטוס כחלק מבנייה מחדש של הקבוצה שמארוטה בעצמו בנה מחדש משנת 2010 ועד רכישת כריסטיאנו רונלדו בקיץ 2018. מארוטה יעבור לאינטר - לאתגר חדש שדי מלחיץ את הנהלת יובנטוס. אם יצליח באינטר, ליובה תהיה תחרות מקומית אמיתית על כל התארים.
7 שנים טובות
אבל רגע, צריך לחזור למאי 2010. מארוטה, שהוביל את סמפדוריה מהסריה B לצמרת הליגה האיטלקית בפחות מ־8 שנים, חתם ביובנטוס מיד אחרי שאינטר זוכה באליפות האחרונה שלה. יובנטוס עלתה בתחילת העונה מהסריה B אחרי שהורדה לשם בעקבות פרשת הקליצ'יפולי ששינתה את הכדורגל האיטלקי והובילה לבנייה מחדש של הנהלת יובנטוס. השנה הראשונה של מארוטה ביובה מסתיימת באכזבה אבל יליד וארזה לא מפסיד, כאמור, הוא לומד. מאז הקבוצה זכתה באליפות בכל עונה, פעמיים הגיעה לגמר ליגת האלופות ואת העונה התחילה עם שיא ניצחונות רצופים. יובנטוס היא כיום המועדון האיטלקי המכניס ביותר, בעל הסגל העמוק ביותר והשחקנים הטובים ביותר.
מארוטה בנה את יובנטוס כקבוצת על בלי רכישות ענק (לפני רכישתו של גונסאלו היגוואין וכריסטיאנו רונלדו). הבנייה התבססה על ניצול כשלי שוק. הוחתמו שחקנים ללא חוזה, שבזמן החתמתם נחשבו להימור בגלל ענייני גיל, בריאות או התנהגות (בין השאר חתמו בקבוצה בחינם אנדראה פירלו, פול פוגבה וסמי חדירה והם נהפכו למשמעותיים בהצלחתה). במקביל, מחלקתו של פאראטיצ'י הצליחה למצוא כישרונות על במחירי מציאה (שחקנים כגון ארתורו וידאל, פאולו דיבאלה, אנדראה בארזגלי, חואן קואדרדו, סטפן ליכטשטיינר, רודריגו בנטאקור ואחרים). קשה לכמת עד כמה מארוטה - שקנה בזול, מכר ביוקר וגם שחקנים שלא 'פגע' בהם לא הצליחו להוריד את הרכבת בשחור-לבן מהפסים - היה חשוב בהפיכתה של יובנטוס ל"סופר-קלאב" בשנים האחרונות.
במקביל, מארוטה היה אחראי על כמה מההחלטות היותר "אכזריות" שבסופו של דבר שיפרו את הקבוצה. הוא שחרר את "הנסיך" אלסנדרו דל פיירו וג'יאנלואיג'י בופון - המשרתים הנאמנים של יובה. גם אנטוניו קונטה לא המשיך למרות דרישת האוהדים שמחו על מינוי מחליפו, מקס אלגרי עם זריקת ביצים על מארוטה והמאמן החדש, שעם הזמן נהפך למאמן מוצלח יותר מקונטה. בסופו של דבר, מארוטה בעצמו שוחרר בצורה קרירה.
למה זה קרה
לפי הדיווחים באיטליה, מארוטה וג'יאני אניילי - היו"ר והבעלים של יובנטוס - לא הגיעו להסכמה לגבי האסטרטגיה ארוכת הטווח של המועדון. אחרי רכישת רונלדו ב-105 מיליון יורו, אניילי רוצה ללכת לכיוון רכישות גדולות אחרות. מארוטה, שהתגאה בבניית מועדון על ב"קמצנות יחסית", חשב שזו הדרך לאבדון כלכלי. הוא מעדיף לסיים פעילות בשוק העברות השחקנים באיזון יחסי - ברווח אם אפשר. זה התדרדר למצב שבו מארוטה קיבל את ההודעה שהוא כבר לא יהיה חלק מקבלת ההחלטות האסטרטגיות של המועדון. זה סימן לו שהגיע הזמן לעזוב. "אני חושב שלהגיד שנבעטתי החוצה זה קצת הגזמה" הסביר מארוטה ל"גזטה דלו ספורט". "המועדון רצה לשנות את הסיטואציה, את הדרישות ואת הרעיונות שלו - ומתוך אהבתי ליובנטוס ולאנשים שלה, החלטתי להמשיך את דרכי בקו המחשבה של החברה - החוצה". מארוטה הוסיף: "זה מה שהמועדון ואני פשוט ממשיך את הרעיונות ואת הקווים המנחים". לפי הדיווחים באיטליה, אניילי רצה גם לחדש את ההנהלה ו"להצעיר" אותה עם מנהלים חדשים יותר. מארוטה בן ה-61 הוחלף, כאמור, על ידי פאראטיצ'י בן ה־46. ייתכן גם שאניילי הבין שהוא צריך להביא את התפקיד פאראטיצ'י, שקיבל הצעות מקבוצות כגון מנצ'סטר יונייטד.
"אני חייב להודות לבפה על העבודה איתו - אם אני מנהל זה רק בזכותו. הוא לימד אותי הכל", אמר פאראטיצ'י, שמארוטה טיפח מתקופתו בסמפדוריה כמחליפו (והיה אמור להיות מחליפו בסמפדוריה אך מארוטה לקח אותו ליובנטוס).
על פי הדיווחים, מארוטה וויתר על הפיצויים שלו מיובה והוא מצטרף לאינטר עבור משכורת של כ-2 מיליון יורו ־ וכך נגמרו 8 השנים שלו ביובה. אך דרכו בכדורגל רחוקה מלהסתיים. לפי הדיווחים, הבעלים של אינטר - סונינג גרופ הסינית - יעניקו למארוטה "קרט בלנש" (יד חופשית) לבנות את הקבוצה איך שהוא רוצה. ענקית הקמעונאות הסינית רכשה את אינטר ב־2016 והשקיעה יותר מ־500 מיליון יורו בקבוצה ובמועדון ועדיין הנרהזורי לא מצליחים לגרד את יובנטוס מלמטה. העבודה של מארוטה תהיה לא קלה. בעונת 2017/18 המועדון רשם הפסד של 17.7 מיליון יורו מהכנסות של 349.6 מיליון יורו - בסך הכל 25 מיליון יורו יותר מההכנסות של אינטר בעונת 2009/10, העונה בה זכתה בטרבל. זה בזמן שההכנסות של יובנטוס עלו בכ-250 מיליון יורו מ-2011.
סונינג השקיעה בין יוני 2016 לסוף יוני 2018 סכום של 474 מיליון יורו במועדון. מיד אחרי הרכישה, סונינג השקיעה את הסכום דרך הגדלת הון ב-142 מיליון יורו והלוואת בעלי מניות ל-40 מיליון יורו. ב-2016/17 הושקעו 177 מיליון יורו נוספים ו־119 מיליון יורו בעונת 2017/18. בסך הכל, סונינג הילוותה 336 מיליון יורו למועדון ו־105 מיליון יורו נהפכו להחזקה ו־4 מיליון יורו הועברו למועדון. החוב של אינטר כחברה עומד על 227 מיליון יורו - כאשר הריבית עמדה על 11.2 מיליון יורו באפריל שעבר.
מי שיעבוד עם מארוטה באינטר הוא סטיבן ז'נג, הבן בן ה־26 של הבעלים של סונינג גרופ. ההצטרפות של מארוטה - רשמית רק אחרי המשחק של אינטר נגד יובנטוס - מסמנת את הרצינות של סונינג בכל הקשור להשקעות שלה בכדורגל. ואולי גם מסמנת את הקמה מחדש של יריבה ראויה ליובה. אבל אל תבנו על תחושות נקם שיובילו את מארוטה. העזיבה היא לא "הפסד" אלא שיעור. "יובנטוס קיבלה החלטה עסקית בקשר אליי, אני משוכנע שנתתי את ה־100% שלי בשביל שנים של הצלחה" הסביר מארוטה. "היו לי רגשות ותחושות נפלאות ביובנטוס והעזיבה כואבת - אבל אם יובה תזכה בליגת האלופות, אני אשמח. זה ירגיש כמו פירות של העבודה שלי והעוזר שלי. אני אתמוך בהם. אבל אני איש עסקים".
למרות שהדברים לא נאמרו כ"אזהרה", ייתכן מאוד שמארוטה מזהיר כאן את יובה. אחרי הכל, בעסקי כדורגל איטלקי הוא מספר 1. ככה זה כשאתה אף פעם לא מפסיד.